SOS-barnebyer:

Utfordrende forhold i Kosovo

Illustrasjonsfoto ung jente Katerina Ilievska

Illustrasjonsfoto.

Politiets Fellesforbund har valgt å støtte SOS-barnebyer i Pristina i Kosovo. Her er en liten oppdatering fra prosjektet.

Det er 14 ungdommer i som bor i SOS-barnebyers fosterfamilier og 12 har flyttet ut. De blir fulgt opp tett, ofte over flere år, med bistand til bolig, rådgiving i forbindelse med utdanning og jobb, i tillegg psykologisk helsehjelp.

  • Inflasjonen har økt i løpet av 2022 og var på sitt høyeste, 19,2 prosent, i juni.
  • Rundt 18 prosent av Kosovos befolkning lever under fattigdomsgrensen, som er 475 kroner (45 euro) i måneden*. Det er også over 5 prosent som lever under den ekstreme fattigdomsgrensen.
  • Ungdomsledigheten er nærmere 40 prosent.
  • 15,5 prosent av barna viser hemmet vekst, mens forekomsten av alvorlig underernæring er på 4,7 prosent.
  • Krigen i Ukraina har også påvirket Kosovos befolkning negativt.

* Definert av verdensbanken

God omsorg og oppfølging er avgjørende

Florina* er den eldste av tre søsken. I flere år levde de under ekstreme forhold, barna var underernærte og understimulerte. Foreldrene klarte ikke å gi barna god omsorg.

Da familien ble oppsøkt av barnevernstjenesten var det den gang åtte år gamle Florina som passet på, og tok ansvar for de to yngre brødene. I samarbeid med myndighetene ble det bestemt at barna skulle få et nytt hjem i en fosterfamilie i SOS-barnebyer. Der har de fått tett og god oppfølging av fosterforeldrene sine. Nå er Florina 19 år og studerer til å bli sykepleier og trives veldig godt med det.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Illustrasjonsfoto Katerina Ilievska 2

Illustrasjonsfoto.

– Jeg synes praksis på sykehuset og det å få lære hva det faktisk vil si å jobbe med pasienter er mest interessant, sier hun. Drømmen er å studere videre og ta medisinstudiet og bli nevrokirurg.

Florina er en skikkelig engasjert jente som både driver frivillig arbeid i nærmiljøet, der hun jobber med barn, og tar kurs i fremmedspråk. I tillegg har hun vært med på prosjektet «Lev og la leve» som går ut på å øke oppmerksomheten på, og bevisstheten rundt nettmobbing.

* Navnet er endret av hensyn til personvernet.