Ett år siden den russiske invasjonen av Ukraina

Hjerte med det ukrainske flaggets farger med PF logo

Det er nå ett år siden Russland gikk til angrep på Ukraina. – Politiets Fellesforbund fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina. Vår støtte og solidaritet går til hele den ukrainske befolkningen, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold.

– Spesielt går våre tanker til våre kolleger i det ukrainske politiet, som nå utfører jobben sin under svært krevende forhold og som står i en meget vanskelig og tøff situasjon. De utfører samfunnsoppdraget sitt mens krigen herjer, samtidig som de frykter for familiens og eget liv, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold.

Forbundslederen sier det er forferdelig å se hvordan Russland fortsatt, ett år etter invasjonen, bryter folkeretten og undertrykker demokrati og menneskerettigheter.

– Krigen i Ukraina rammer hardt og lidelsene er enorme. Det er sivile, barn og eldre som bærer de største konsekvensene. Behovet er enormt når det gjelder helsehjelp, mat, vann og varme. Vi ønsker å hjelpe og vi oppfordrer alle andre organisasjoner til å gjøre det samme, sier forbundslederen.

Politiets Fellesforbund støtter opp om kravet om fred.

– Russland må stoppe krigen umiddelbart. Ukrainas selvstendighet og folkeretten må respekteres, sier Skatvold.

Støtte fra Politiets Fellesforbund

Politiets Fellesforbund har bidratt med økonomisk støtte ved to anledninger:

– I fjor bevilget forbundsstyret 100 000 kroner til Røde Kors. Disse pengene gikk i første rekke til mat, helsehjelp, vann og varme. I år har Politiets Fellesforbund bevilget 500 000 kroner til SOS-barnebyer som har et flott opplegg for ukrainske barn og unge som har kommet til Norge som flyktninger, sier Per Erik Ommundsen, generalsekretær i Politiets Fellesforbund.

De ukrainske flyktningene har med seg grufulle opplevelser og står i en svært krevende situasjon når de forlater hjemlandet sitt.

– De unge flyktningene har måttet forlate alt de hadde: fra hjem, venner, skole og det livet de levde. SOS-barnebyer jobber for at det skal bli et fellesskap der de blir bosatt. Dette er et svært viktig integreringsarbeid som Politiets Fellesforbund er stolt av å kunne bidra til, sier han.

Solidaritetsmarkeringer for Ukraina

I dag er det solidaritetsmarkeringer for Ukraina over hele Norge. I Oslo blir det stor markering foran Stortinget kl. 17. Det er Ukrainas ambassade i Norge, Den ukrainske forening i Norge og Norsk-ukrainsk venneforening som er arrangører. Hovedparolen er «365 dagers motstand – Sammen med Ukraina».

Fagbevegelsen fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina

En samlet fagbevegelse, globalt og i Europa, står sammen i solidaritet for Ukraina. Russland sin aggresjon har påført skade og lidelser som vil vare i mange, mange år framover. Trygghet og oppvekst er erstattet av frykt og flukt. Hverdagsliv er blitt til unntaksliv. Krigen er en humanitær katastrofe.

– Dette er et alvorlig angrep på demokratiske rettigheter, først og fremst i Ukraina. Men krigen truer også demokrati og fredelig sameksistens internasjonalt, sier Unio-leder Ragnhild Lied på Unios nettsider.

Millioner på flukt

Putins angrepskrig rammer vanlige folk. Sivile blir skadet og drept. Verken barnehager, skoler eller sykehus går fri. Dette er brudd på folkeretten. Millioner er drevet på flukt og om lag 40.000 er kommet til Norge.

– Solidaritet, tillit og respekt skal prege våre møter med flyktninger fra Ukraina som kommer eller har kommet til Norge. Barn og unge i Ukraina og barn og unge som flykter må sikres utdanning. Det er grunnlaget for fornyet framtidstro! Norge og andre land må gjøre alt for å ta imot flyktninger og gi dem trygt og verdig opphold, sier Unio-lederen.

Hun forklarer hvor viktig det er at flyktningene får en god mottakelse og så gode liv som mulig er her til lands.

– Vi skal gjøre vårt for at de får skole og studieplass, barnehageplass og helsehjelp. Og selvsagt trengs det jobber å gå til og hjem å bo i. Vi skal være medmennesker. Folk er folk, samme hvor de kommer fra. Det ukrainske folket fortjener all vår støtte, sier Unio-lederen.