Kunnskap er makt!

Karl Karlsson1

– Les deg godt opp på alle saksområder. Vær forberedt. Kunnskap er makt! Det er mine råd til alle dem som kommer til å ta på seg tillitsverv for Politiets Fellesforbund i fremtiden, sier Karl Karlsson, mangeårig lokallagsleder i PF Troms.

1. juni i fjor valgte Karl Karlsson å gå av med tidlig pensjon – i en alder av 62 år. Da hadde han innehatt en rekke ulike verv i Politiets Fellesforbund – fra medlem av sivilutvalget til leder av lokallaget i Troms fra 2013 og fram til han gikk av i 2021. Karl Karlsson regnes som en guru innenfor ATB (arbeidstidsbestemmelsene) og er kjent som litt av en nerd:

– Jeg har lært meg at man må være pålest. Kunnskap er faktisk makt. Da er det ingen som kan ta deg på sak eller forsøke seg på en bløff. Det er viktig å huske på at rettigheter og goder ikke har kommet av seg selv – eller kommer av seg selv. De må kjempes for. Og når man har fått dem, så må man fortsette å kjempe - for å beholde dem. Jeg har jobbet for at det skal være likevekt mellom arbeidsgiver og arbeidstager, sier mannen som på landsmøtet i Politiets Fellesforbund i 2021 mottok et meget fortjent hederstegn og som på samling for lokallagsledere i Svolvær i forrige uke ble behørig takket for innsatsen av forbundsleder Unn Alma Skatvold.

Møter med høy temperatur

Karl Karlsson deler noen av sine erfaringer fra tiden som topptillitsvalgt i PF:

– For det første vil jeg skryte av Politiets Fellesforbund. Det legges stor vekt på opplæring av tillitsvalgte og på kursvirksomhet. Har man kunnskap, så blir man trygg. Og da tåler man en støyt. Jeg har vært i forhandlinger med arbeidsgiver hvor jeg har blitt skjelt ut og skreket til, men etterpå har vi gått ut og tatt en øl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Karl Karlsson2

Mer profesjonelle

– Jeg har opplevd at både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden har blitt mer profesjonell og flink til å skille fag og person. Men man må nok ha litt tykk hud når det stormer som verst. Da er det godt å ha gode fagforeningskolleger å støtte seg på. Tiden i Politiets Fellesforbund har gitt meg varige vennskap, sier Karl Karlsson.

Varaordfører?

Karl Karlsson er født og oppvokst i Nordberg i Sverige. Etter en rekke år i Norge har han nå flyttet hjem til hjemtraktene, hvor han er samboer med Mariann. Pensjonisttilværelsen fylles opp av en rekke aktiviteter:

– Vi har kjøpt en eiendom bestående av tre leiligheter og to butikker. Og vi har kjøpt en fritidseiendom like utenfor Norberg. Dessuten har jeg blitt nestleder i kennelklubben, kasserer i en veiforening – og ikke minst har jeg blitt politiker. Jeg står på annenplass på kommunevalglisten til Socialdemokraterna. Vi hadde over 40 prosents oppslutning i siste valg i kommunen, så det er teoretisk en stor sjanse for at jeg kan bli varaordfører etter høstens valg!

Herregud

Karl Karlsson har også planer om å børste støv av en gammel hobby:

– Jeg vil komme i gang med ølbrygging, og jeg er ikke engstelig for at jeg ikke skal få tiden til å gå. Jeg har tatt med meg mye av erfaringen fra tiden som tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund over i politikken. PF-tiden har utvilsomt hjulpet meg, fortsetter Karl Karlsson – som benytter den iøynefallende mailadressen herregud@online.no.

– Mange har ledd godt av den mailadressen. Særlig de mange prestene jeg har stått på maillister sammen med i forbindelse med forhandlinger opp gjennom årene!

Råd til tillitsvalgte

Karl Karlsson håper at mange av Politiets Fellesforbunds medlemmer benytter de ulike kurstilbudene og tar på seg tillitsverv:

– Å være tillitsvalgt kan være krevende, men det gir så mye tilbake. Både i form av kunnskap, erfaring og vennskap, men også i form av at det er en fordel å kunne vise til at man har hatt tillitsverv når man skal søke nye jobber. Det er et pluss å ha på cv’n. Ulempen er at det i perioder kan bli mye møtevirksomhet. Dette er jo ikke alltid forenlig med å ha familie og små barn, men om man har muligheten: Ta den. Bli tillitsvalgt!