Sjøtjenesten, viktig del av beredskapen

Whats App Bilde 2023 10 20 kl 09 24 28 1c8ca491

Forbundsleder Unn Alma Skatvold sammen med betjenter fra Sjøtjenesten i Oslo.

Politiets mål er å forebygge at det skjer alvorlige hendelser, også på sjøen. – Vi skulle ønske vi kunne være enda mer til stede, sier Terje, Alexander og Edmund, som jobber i Sjøtjenesten i Oslo.

Sjøtjenesten i Oslo har tre båter og er i beredskap året rundt dersom ikke vinterisen legger seg. Tidligere i høst fikk Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund, være med på patrulje i Oslofjorden en fredagskveld.

– Det gir en påminnelse om at beredskap er et stort felt. Politiets tilstedeværelse på sjøen er viktig, spesielt med tanke på at stadig flere og flere ferdes på sjøen, sier forbundslederen.

Forebygging er primæroppgaven

Sjøtjenesten i Oslo dekker et stort område, helt fra innerst i Oslofjorden til Lahell i Drammensfjorden.

– Først og fremst er forebygging vår primæroppgave. Det gjør vi ved å være synlige på sjøen og følge opp om folk bruker redningsvest, holder fartsgrensene og respekterer promillegrensen. Men det er ingen tvil om at politibåtene er en viktig del av politiets totale beredskap. Vi er en ressurs som kan rykke ut på sjønære oppdrag hele året. Dette blir enda viktigere i årene som kommer med enda flere mennesker i nærheten/ eller på sjøen. Oslo anlegger nå 9 km sammenhengende havnepromenade, Oslofergene frakter over en million mennesker ut til øyene i sesongen, og den generelle tilgangen til sjøen er blitt enklere, sier Terje, Alexander og Edmund.

De er svært fornøyde med de tre politibåtene, tross litt oppstartsproblemer med den nye båten de fikk på slutten av året i fjor.

– Utstyret er tipp topp og etter hvert får vi også en ny brygge på plass. Utfordringen i dag er bemanning og økonomi. Budsjettene er så stramme at tilbudet som blir levert til befolkningen blir dårligere. Vi skulle så gjerne ha vært enda mer til stede ute på fjorden. Lav oppdagelsesrisiko og lite synlig politi resulterer dessverre i at folk kanskje tar sjansen den ene gangen, sier Terje, Alexander og Edmund.

Ikke døgnbemannet

Sjøtjenesten er ikke bemannet døgnet rundt. Det gir noen utfordringer.

– I sommer var det for eksempel flere ulykker i Asker. Erfaringen viser at det nattestid oppstår alvorlige ulykker som ofte tilknyttes ruspåvirkning. Skjer det noe på en øy og vi ikke er på vakt, så er det andre etater som må rykke ut. De er verken trent for eller ønsker å delta på skarpe politioppdrag, sier Terje, Alexander og Edmund.

Selv om bemanningsutfordringene kan være krevende er det ingen tvil om at de tre gutta trives på jobb.

– Det beste med jobben er allsidigheten og å få være ute på fjorden og møte så mange trivelige folk. Vi opplever at publikum er veldig fornøyde med at vi er til stede. Det er mange dyktige båtførere og folk flest er flinke til å bruke vest og overholde både fart- og promillegrenser, sier de tre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Whats App Bilde 2023 10 20 kl 09 24 29 d5f6342b

Forbundsleder Unn Alma Skatvold om bord på politibåt.

Forbundslederen med på vakt

Unn Alma Skatvold synes det både er fint og svært lærerikt å få være med medlemmene på en del av deres arbeidshverdag.

– Vi har mange ulike medlemsgrupper i Politiets Fellesforbund og det er noe helt annet å få være med de på jobb og se hva de står i, enn at jeg skal få det fortalt. Politiet er i konstant utvikling med nye oppgaver og nye medarbeidere med ulik kompetanse. Og så er det en oppgave som ligger fast, nemlig beredskap. Men hva beredskap innebærer er også under stadig utvikling, sier Skatvold.

Hun er imponert over den jobben Sjøtjenesten gjør.

– Den jobben som gjøres til sjøs er viktig. Det forebyggende har naturlig nok et stort fokus, men de er jo også en kjemperessurs når det gjelder raskt å kunne forflytte seg til steder som er mer utilgjengelig og noen ganger umulig å komme til for bilpatruljene. Denne kvelden hvor jeg var med, så ble det for eksempel observert lys på en øy som publikum på land hadde oppfattet som SOS-signaler. På få minutter var vi ved øya og to fra båtpatruljen hoppet i land og forsvant innover øya. Bedriften som var på overnattingstur med hodelykter fikk nok en god historie å fortelle videre da plutselig ble oppsøkt av politiet. Jeg kan ikke tro annet enn at de også ble litt imponert. Det var ingen i fare, men slike ting vet man aldri, avslutter Skatvold.