– Et steg i riktig i retning

Bevpnet Politi Foto Torkjell Trdal

Foto: Torkjell Trædal

Politiet på Gardermoen blir midlertidig bevæpnet de neste tre månedene. – Vi har lenge ment at det bør være generell bevæpning over hele landet, men dette er et steg i riktig retning, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

Det var på en pressekonferanse torsdag morgen at justisminister Per-Willy Amundsen orienterte om regjeringen sin beslutning om å innføre midlertidig bevæpning på Gardermoen. Årsaken er blant annet muligheten til å begrense omfanget av et eventuelt terrorangrep på Norges største lufthavn hvor det passerer omkring 80 000 mennesker per dag.

Justisministeren har også satt i gang et arbeid som skal på mulighetene for å endre lovverket slik at man raskere kan innføre punktbevæpning, også av permanent karakter.

– Dette er gode nyheter. Politiets Fellesforbund har lenge ment at generell bevæpning er viktig både for befolkningens sikkerhet og egensikkerheten til norsk politi. Vi mener våre dyktige tjenestemenn og –kvinner må få et nødvendig verktøy til i verktøykassa for å løse samfunnsoppdraget, sier Bolstad.

Vaktleder og verneombud på Gardermoen politistasjon, Randi Nymoen-Jahren, setter også stor pris på beslutningen som kom i dag.

Politiets Fellesforbund har lenge ment at generell bevæpning er viktig både for befolkningens sikkerhet og egensikkerheten til norsk politi.

— Sigve Bolstad

Forbundsleder, Politiets Fellesforbund

– Jeg er veldig fornøyd. Dette her har vært en lang prosess for oss og vi har jobbet sammen, både min lokale ledelse på Gardermoen og da helt opp til politimesteren om å få dette klart frem sånn at vi blir forstått på det behovet som vi mener er veldig reelt tilstede, sier Randi Nymoen-Jahren, til NRK.

– Det er gledelig at det har vært et så godt samarbeid både mellom fagforeningen, vernetjenesten og ledelsen i Øst politidistrikt. Det at man står sammen om det som går på HMS-forhold og sikrer publikum på en best mulig måte, sier Bolstad til NRK.

Slik lovverket er i dag, kan man kun innføre midlertidig bevæpning for en periode på tre måneder. Deretter kan perioden forlenges i åtte uker av gangen. Politidirektør Odd Reidar Humlegård varslet i dag at Politidirektoratet kommer til å foreslå at tiltaket om bevæpning på Gardermoen gjøres permanent.

I følge politimesteren i Øst, Steven Hasseldal, vil politiet bevæpnes kanskje allerede i morgen.