Landsmøte 2018

– Frp innfrir ikke sitt eget løfte om jobbgaranti til studentene

Vagslid Og Bolstad Landsmote

Lene Vågslid, leder av justiskomiteen (Ap), og Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund, under landsmøtet 2018.

Leder av justiskomiteen, Lene Vågslid, besøkte tirsdag landsmøte til Politiets Fellesforbund. Hun reagerer på at justisministeren og Frp nå bryter løftet om jobbgaranti til politistudentene.

– Først og fremst så innrømmer ikke justisministeren at hans eget parti utstedte en jobbgaranti, ikke bare som en viktig sak i regjeringsforhandlingene med Høyre, men de gikk til valg på det. Og da blir det nesten litt komisk å høre at det er noe som kanskje bare gjaldt da, sier Vågslid.

Nekter for jobbgaranti

Da justisminister Tor Mikkel Wara besøkte landsmøte mandag avviste han at det finnes noen jobbgaranti for politistudentene.

– Nei, vi har ikke sagt det i år (red. anm., 2018). Den gangen sa man det. Dette er jo en budsjettsak. Du kan ikke garantere alle jobb inn i fremtiden. Men du kan garantere det, dersom du legger frem et budsjett som gjør det.Konfrontert med dette etter landsmøtetalen sier Wara at dette var noe man lovte den gangen og ikke nå, og at det og sa blant annet at det var et løfte de hadde kommet med i 2013, men ikke nå, sa Wara.

En forklaring Våglid ikke er videre imponert over.

– Sannheten er at det var kun Frp som gav en sånn jobbgaranti, og de styrer justisdepartementet, og de innfrir ikke på sitt eget løfte, sier Vågslid.

Vil styrke politidistriktene

Arbeiderpartiet har i sitt alternative budsjett foreslått 400 millioner ekstra til politiet. En økning som først og fremst skal styrke nærpolitiet.

– Arbeiderpartiet prioriterer politidistriktene. Vi foreslår at 340 av de 400 millionene vi vil tildele politiet skal gagne politidistriktene, og det er fordi vi mener at det handlingsrommet vi må ha i de tolv distriktene er alt for dårlig slik det er i dag, sier Vågslid.

Tull med tall

Justisministeren sa også at regjeringen er i ferd med å nå målet om to politibetjenter per 1000 innbyggere. Dette er ikke Vågslid helt enig i.

– Her blir det litt tull med tall. Statsministeren har også sagt i Stortinget at de har ansatt 1500 flere politistudenter – det er ikke det tallet vi får når vi spør departementet hvor mange som er fast ansatt i politiet. Vi mener at man må oppbemanne bedre, man må forhindre kutt i driften til neste år. Jeg er enig med Sigve Bolstad som sier at hvis det budsjettforslaget som nå ligger på bordet får flertall, så går vi et år i møte med nedbemanning i norsk politi, sier leder av justiskomiteen.

Vågslid håper nå at KrF vil påvirke budsjettet slik at vi får en bedre situasjon for politidistriktene.