Landsmøte 2018 i Stavanger

– Vi har ikke gitt politistudentene jobbgaranti i år

Wara

– I år har vi ikke garantert at alle politistudentene skal få jobb etter fullført eksamen, sier justisminister, Tor Mikkel Wara.

Justisminister Tor Mikkel Wara besøkte mandag Politiets Fellesforbund i Stavanger.

Videointervju med statsråden ser du nederst i saken.

Flere ressurser til politiet

Engasjerte delegater stilte ministeren flere aktuelle spørsmål, da han gjestet landsmøtet. Ikke overraskende, ba mange av de tillitsvalgte ham om å få flere ressurser.

- Det har blitt 1.500 flere politifolk. Det er klart at det er mange som lurer på hva disse gjør, siden det ikke blir bedre. Men det er fordi at vi har oppdaget en nye type kriminalitet, som tar mange ressurser.

Samtidig erkjenner Wara at det er bekymringsfullt, å få tilbakemeldt at det rett og slett ikke er nok ressurser i politidistriktene til å gjøre den jobben som de satt til å gjøre.

Ingen jobbgaranti til politistudentene

På spørsmål om hvordan Wara følger opp Frps ti krav fra 2013 overfor Høyre og regjeringsforhandlingene, og konkret til det med jobbgaranti for alle politistudenter med bestått eksamen, svarer statsråden slik:

- Nei, vi har ikke sagt det i år (red. anm., 2018). Den gangen sa man det. Dette er jo en budsjettsak. Du kan ikke garantere alle jobb inn i fremtiden. Men du kan garantere det, dersom du legger frem et budsjett som gjør det.

Videre sa ministeren at, grunnen til at man nå ikke har full dekning på alle politistudentene, er fordi det nå holdes på med å nå målet: 2 politipersoner per 1000 innbyggere.

Om de 15 prosentene politifolk som ikke har fått jobb fra 2017 og de 60 prosentene nå egentlig burde begynne å se seg om etter noe annet å gjøre – dersom man likevel er på vei til å nå målet, avslutter statsråden med å svare følgende:

- Nei, det blir fortsatt flere folk som skal ansettes i politiet. Det er lagt opp til at det skal ansettes 180 nye politifolk i 2019. Det kommer også helt sikkert til å bli flere politifolk etter hvert. Det skal altså fortsatt ansettes flere politifolk. Det tror jeg man kan si, derfor er det ingen grunn til å gjøre noe annet.