Krever permanent bevæpning

IMG 7435

Politiet har vært midlertidig bevæpnet i ulike perioder gjennom flere år. Nå krever Politiets Fellesforbund at bevæpningen blir permanent.

I et innslag på TV 2-nyhetene søndag kveld blåser forbundsleder Sigve Bolstad nytt liv i bevæpningsdebatten. Helt siden 2014 og til dags dato har politiet i ulike perioder vært midlertidig bevæpnet. Årsaken til dagens bevæpning er PST sin vurdering om at terrortrusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet.

– Politiets Fellesforbund krever at politiet blir permanent bevæpnet. Slik situasjonen er nå så må politikerne nærmest vurdere fra måned til måned. Det skaper stor uforutsigbarhet hos våre medlemmer, sier Bolstad.

Han mener alle periodene med midlertidig bevæpning har vist at politiet kan håndtere bevæpning på en svært god måte.

– Motargumentene med at vold avler vold og det såkalte våpenkappløpet med kriminelle har vist seg å ikke stemme. I tillegg viser undersøkelser at tilliten til norsk politi aldri har vært større, til tross for at politiet har vært midlertidig bevæpnet over lengre perioder. Det er bevis mer enn godt nok, sier forbundslederen.

Kortere responstd og økt trygghet

Politiets Fellesforbund vedtok under sitt landsmøte i november 2012 at forbundet skulle jobbe for generell bevæpning av norsk politi. Nå håper Sigve Bolstad på at politikerne vil vurdere generell bevæpning på nytt.

– Dette er et vedtak som vi vil fortsette å jobbe med til det kommer på plass. Vi håper politikerne ser viktigheten og ikke minst nødvendigheten av at politiet er bevæpnet. Bevæpning handler om responstid som kan utgjøre forskjell på liv og død. Det er viktig for befolkningens sikkerhet og det er viktig for å trygge den enkelte tjenestemann og -kvinne, de som løper til der andre løper fra, sier forbundslederen.

Har kompetansen som trengs

– Norge er et av få land i verden som ikke er bevæpnet. Gjentatte terrorhendelser i Europa de senere årene viser at terror og alvorlig kriminalitet dessverre har blitt en del av hverdagen. Det er viktig at politiet er best mulig rustet, legger Bolstad til.

Han påpeker at norsk politi har den kompetansen som trengs for å bære våpen.

– Norsk politi har en av verdens beste politiutdanninger. Vi har høyt fokus på tillit og minst mulig bruk av makt. Det er bare å se til våre naboland. De har samme verdisyn og tankegods som norsk politi, men som samtidig håndterer bevæpning på en utmerket måte, avslutter Sigve Bolstad.