Arbeidslivets Klimauke ble i dag sparket i gang

Arbeidslivets Klimauke

Arbeidslivets Klimauke ble innledet med et frokostseminar spekket med erfaringsutvekslinger og gode ideer.

Veien til et bedre klima starter i arbeidslivet, og partene i arbeidslivet – NHO, LO, KS, Unio, YS, Virke og Akademikerne – har gått sammen om Arbeidslivets Klimauke. Som en del av samarbeidet, samlet partene ulike aktører til kick-off i dag.

– Jeg tror Unio-lederen var den første som sa til meg at klima må være nærmere folk flest. Og jeg tok ballen. Det samme har partene i arbeidslivet gjort, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen da han åpnet frokostseminaret.

Han understreket viktigheten av trepartssamarbeidet for å få gjennom de store, nødvendige klimaomstillingene, og kunne avsløre at rettferdig omstilling vil bli den norske regjeringens fokus under klimatoppmøtet i Polen i år.

De syv partene i arbeidslivet var i sine innlegg enige i hovedutfordringene, men hadde ulik tilnærming avhengig av hvilke grupper de representerte.

Kjetil Rekdal, nestleder i Unio, la vekt på holdninger og verdier, og at det vi gjør i klimaarbeidet må være kunnskapsbasert.

Spørsmålet fra møteleder Bård Vegar Solhjell, påtroppende generalsekretær for WWF og eks-politiker, om når vi vil få det første grønne tariffoppgjøret, fikk imidlertid utfordrende perspektiv.

YS-leder Jorunn Berland mente at vi allerede har elementer av dette i enkelte avtaler, mens LO-leder Hans Christian Gabrielsen påpekte at ansatte skal ha del av verdiskapinga og at det viktigste er å påse at verdiskapinga i seg selv er bærekraftig.

– Da vil jeg minne om at Virke i forrige uke signerte en hovedavtale med YS og LO med vekt på bærekraft, parerte Inger-Lise Blyverket, direktør politikk og forhandlinger i Virke.

Frokostseminaret ble avsluttet med gode eksempler fra flere virksomheter i privat og offentlig sektor som viser tiltak som gjennomføres og som er gode bidrag.

Bærekraft og lønnsomhet går hånd i hånd, understreket Erik Osmundsen i Norsk Gjenvinning, mens Anne Karin Sæther, politisk rådgiver i Utdanningsforbundet, fortalte om forbundets klimapris.

– Teknologisk utvikling er viktig. Men vel så viktig er utviklingene i hodene våre. Vi må ha en utdanning ikke bare om bærekraft, men også for. Vi må lære hvordan vi agerer riktig, sa hun blant annet.