Ny episode av «I varetekt»:

Hvor kryptisk er egentlig kryptovaluta?

Podkast 25

– Hvis de kriminelle tar i bruk ny teknologi, må vi også skaffe oss kjennskap til den teknologien og klare å bruke den, sier Ola Vassli, spesialetterforsker i ØKOKRIM. Hør mer om kryptovaluta og hvordan politiet jobber med det i denne episoden av «I varetekt».

Kryptovaluta er en digital valuta som bruker kryptografi for å sikre transaksjoner. Dette muliggjør overføring av store beløp på tvers av landegrenser, som regel med lave gebyrer. Slik beskriver ØKOKRIM kryptvaluta. Men de skriver også at den potensielt vanskelige sporbarheten gjør dette til en svært attraktiv metode å skjule utbytte fra kriminelle handlinger, hvitvaske penger samt finansiere ny kriminell aktivitet.

Når kryptovaluta blir stadig mer populært Norge, øker også omfanget av straffesaker hvor denne type betalingsmidler brukes. Men er egentlig kryptovaluta så skummelt og kryptisk? Og hvordan kan det da ha seg at politiet nøster opp flere gamle kriminalsaker årlig på bakgrunn av ulike overføringer med denne valutaen? Spesialetterforsker Ola Vassli i ØKOKRIM er gjest i ukas podkast.

– Utfordringen med kryptovaluta, for vår del, er blant annet at vi i de fleste tilfeller ikke kan gå til en bank og spørre «hvem er det som styrer denne kryptovalutaadressen?». Vi har også utfordringer med å ta beslag i penger som vi normalt kan få hjelp til av banker, sier Vassli.

Han trekker fram at det også er en del fordeler med kryptovaluta. Blokkjedeteknologien, som kryptovaluta bruker, lagrer alle transaksjoner, og er laget slik at informasjonen som er lagret ikke kan endres eller slettes i etterkant.

Hør mer om hvordan politiet jobber for å holde tritt med de kriminelle gjennom å løse utfordringene og utnytte fordelene bruk av kryptovaluta kan ha for etterforskningen av ulike typer saker. Du finner episoden der du lytter til podkast.

Lytt nå