Statsminister Erna Solberg er denne uka gjest i podkasten «I varetekt». Her snakker hun om politireformen, bedret beredskap og hvorfor Høyre hoppet bukk over forhandlingen om plikten til å gå av ved særaldersgrense.
– Jeg er veldig glad for at landets statsminister tar seg tid til å sitte en halvtime i varetekt og snakke om viktige saker som angår politiet. Dette viser at hun tar justispolitikken på alvor. Det så vi også på bevilgningene for budsjett 2021, og jeg håper det fortsatt vil være et prioritert område dersom de får fortsette i regjeringen til høsten, sier forbundsleder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.
Statsministeren måtte innom temaer som reform, måltallet to per tusen, identitetsskjerming, bevæpning, særalder og trepartssamarbeidet i løpet av de 30 minuttene hun satt i varetekt.
Stolt av satsingen mot overgrep mot barn
Solberg sier i podkastintervjuet at hun er mest stolt av regjeringens satsning mot overgrep mot barn, på spørsmål om hva hun er mest stolt av å ha fått til de siste åtte årene når det kommer til politiet. Hun har akkurat lest boken om Dark Room-saken.
– Dette hadde vi ikke fått til hvis vi ikke samlet ressurser. Og vi har jo ikke bare ett Dark room, vi har mange. Nesten hvert politidistrikt har jo rullet opp enten deler av sånne saker eller hele slike saker i løpet av de siste årene, sier Solberg.
Hun er fornøyd med at regjeringen har sørget for kompetente etterforskere som kan intervjue barn, at de har bedre kvalitet der, samt at de fikk igjennom lengre lagring av IP-adresser i Stortinget nå før sommeren.
Måtte tilføre mer ressurser
Solberg snakker også om byggingen av et nytt beredskapssenter og hvordan den spisse beredskapen har blitt bedre de siste åtte årene.
På spørsmål om hva hun var mest fornøyd med når det kom til politireformen var dette svaret:
– Det er en kombinasjon av at vi har reformert og at vi har tilført mye ressurser. En sånn reform uten å tilføre ressurser kunne ført til at det ikke ble så mye nærpoliti. Men det er bedre responstider og det er mer tilstedeværelse. Men det å få en politibil ut og rulle er grådig krevende, for det krever veldig mange årsverk i politiet. Men vi skal sørge for å få flere politi ute i distriktene og som synlig politi ute blant folk, sier hun.
Mener de måtte skjære igjennom om særalder
Statsministeren måtte også svare for hvorfor regjeringen hadde valgt å
hoppe bukk over forhandlingene med partene, og bare fjerne plikten til å
gå av ved særaldersgrensene.
– Vi mener det er en veldig god ide å legge vekt på hva den enkelte
ønsker. Og det var jo mange forsøk på å forhandle om dette, og til slutt
så er det sånn at vi måtte skjære igjennom og si at dette mener vi er
riktig. Du skal kunne fortsette hvis du er i stand til det og ønsker det
selv, sa Solberg.
Hør hele intervjuet med statsminister Erna Solberg i podkasten «I varetekt - om politi og politikk» i Spotify, Apple Podcasts, eller her: