En arena hvor politikk skapes

P1013307 1

Forbundsleder Unn Alma Skatvold åpner PF-kongressen 2025.

Politiets Fellesforbunds kongress arrangeres annethvert år og med temaer og debatter som opptar medlemmene. Forbundsleder Unn Alma Skatvold la vekt på at kongressen skal være en arena hvor politikk skapes: - Når man ser på hvilket politikerpanel som stiller til debatt i dag, så vil jeg si at vi har lykkes.

– Den blå sonen - altså alle politiets oppgaver fram til krig - diskuteres mer og mer. Innbyggerne er opptatt av trygghet. Politiets rolle i totalforsvaret av Norge blir stadig viktigere. I en slik situasjon er vi avhengige av klare og tydelige ledere som i klartekst kan fortelle hvor vi står. Det samme må fagforeningene gjøre. Vi i Politiets Fellesforbund må ha en tydelig røst og redegjøre for hvor vi står. Samtidig blir ivaretagelse av politiets ansatte stadig mer viktig. Det er et faktum at mange politiansatte slutter og finner seg andre yrkes som følge av belastning. Derfor er det svært viktig å ha en god ivaretagelse av de ansatte, sa Unn Alma Skatvold i sin åpningstale til kongressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

P1013368 2

Politimester Hans Vik og lokallagsleder Per Anders Røsjorde fra Sør-Vest politidistrikt under PF-kongressen.

Erfaring fra kriser

Politimester Hans Vik og lokallagsleder Per Anders Røsjorde fra Sør-Vest politidistrikt fortalte om natten hvor Markus Botnen (25) ble skutt og mistet livet på jobb for Norge 28. desember. Begge la vekt på hvordan ivaretagelse av de ansatte var en essensiell prioritering den skjebnesvangre natten:

Hans Vik redegjorde for det første han gjorde:

– Jeg besluttet umiddelbart tre prioriteringer:

  1. Personalomsorg med alle verktøy.
  2. Legge til rette for etterforskning og koble inn spesialenheten.
  3. Kommunikasjon internt og eksternt.

– Jeg ble varslet klokka 01.49. Kjøreturen til politistasjonen i Stavanger tok 25 minutter. Underveis gikk det mange tanker gjennom hodet. På mange måter har jeg mentalt forberedt meg på slike hendelser og er trent opp til å takle dem. Min innsats i slike saker er basert på erfaring, trening og personlige egenskaper. Det finnes ingen enkel løsning på hvordan man løser slike oppdrag. Man må finne sin egen vei, men alle politimestere bør tenke gjennom hvordan de vil handle om noe slikt skjer, sa Hans Vik.

– Hans Vik sine personlige egenskaper var avgjørende for hvordan denne tragiske hendelsen ble fulgt opp. Jeg pleier å si at han er best uten uniform!, sa Per Anders Røsjorde.

– Jeg tror nok at politimestere må være være flinkere til å tørre å vise personlige egenskaper, fortsatte lokallagslederen, som selv har høstet mye ros for måten å følge opp medlemmene i en svært krevende fase. Han fortalte også om et vanvittig mediekjør:

– Media fikk beskjed om at de kunne ringe oss når som helst, men de måtte ikke ringe de berørte. Dette ble i stor grad respektert, og det satte vi pris på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

P1013418 1

Politimester i Oslo, Ida Melbo Øystese, under PF-kongressen 2025.

Dyster situasjonsbeskrivelse

Politimester i Oslo, Ida Melbo Øystese, fortalte om situasjonen i landets største politidistrikt:

– Jeg trodde at krig var et tilbakelagt tema, men brått og brutalt er vi i en krevende situasjon. Vi har komplekse utfordringer. Egentlig burde vi hatt fjernlys på og planlagt for en god periode fremover, men vi har nærlysene på og må håndtere det som er foran oss. Sørlig har en økende grad av ungdomskriminalitet og samme dramatiske bilde som i Sverige hatt prioritet. Vå må ha oversikt over konfliktlinjene, og i mange saker har vi hatt avvergende effekt, men det krever kapasitet, tilstedeværelse og kunnskap, sa Øystese og fortsatte:

– Vi er svært sårbare for en såret og brutalisert nabo som kan benytte sammensatte virkemidler for å destabilisere vårt samfunn. Det som bekymrer meg litt ekstra er at vi må legge vekk mange oppdrag som egentlig hadde fortjent oppfølging og etterforskning. I 2024 måtte vi legge vekk 50 prosent flere prioritet 2-oppdrag enn tidligere, og dette kan gå utover tilliten til politiet, sa politimesteren i Oslo politidistrikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

P1013485 2

Kripos-sjef Kristin Kvigne under PF-kongressen 2025.

Kripos-sjefen fulgte opp

Kripos-sjef Kristin Kvigne viste til Kripos' trusselvurdering og kunne si at mye av kriminaliteten nå er internasjonal og at hendelser andre steder i verden får innvirkning på politiets prioriteringer i Norge:

– Vi ser at krigen på Gaza fører til forsterke vakthold og ressursbruk i Norge. Talibans overtagelse av makten i Afghanistan har ført til mer narkotika og flere overdosedødsfall i Norge. Kriminaliteten blir mer internasjonal, og vi opplever at overskudd fra kriminell virksomhet i stor grad reinvesteres og at kryptovaluta benyttes til å hvitvasking, sa Kristin Kvigne. Hun fortsatte:

– De kriminelle samarbeider sømløst over grensene, og kriminelle oppdrag settes ut på anbud i sosiale medier og med stadig yngre utøvere og med stadig større voldskapital. Jeg er skremt over utviklingen, sa Kripos-sjefen.

– Og jeg vil at det skal være kjent at 60 prosent av kriminelle nettverk benytter korrupsjon for å nå sine mål. Dette gjør særlig bankansatte til utsatte mål.

FOT-leder med varsko

Kjetil Rekdal er FOT-leder (felles enhet for operative tjenester) i Vest politidistrikt. Han liker ikke situasjonen norsk politi står i:

– Vi er i den mest alvorlige situasjonen siden annen verdenskrig. Politiet er en sentral aktør både lokalt og nasjonalt. Det er politiets oppgave å lede og samordne i kriser. Politiet leder mye av totalforsvaret. I mitt distrikt er det en politidekning på 1,46 politi per 1000. Tross mangelfull bemanning må vi ytterligere ned på grunn av budsjettknapphet. Dette er svært alvorlig. Vår del av landet står for stor produksjon av gass og olje, men anleggene ligger åpne og er sårbare for sabotasje. Politiet trenger flere folk og bedre utstyr, var FOT-lederens klare konklusjon.

– Og vi trenger et lokalt beredskapssenter hvor vi kan trene sammen med andre etater og enheter, sa Kjetil Rekdal.

Kontrollert nedbygging

Politibetjent Vegard Kristiansen fra Nordland politidistrikt rapporterte om en dramatisk nåsituasjon fra sitt distrikt:

- Vi står i en situasjon hvor vi mister personell. Jeg opplever at vi driver en kontrollert nedbygging av kjerneoppgavene. Det er mindre folk ute. Beredskap, etterforskning, operasjonssentralen og operative spesialfunksjoner ligger nede med knekt rygg. Jeg mener at spesialister og kompetanse må belønnes. Vi har nå en ny generasjon politi som stiller krav. Vi må ha en akseptabel minimumsberedskap, men opplever akutt mangel på både folk og redskap. Det er ikke ressurser til trening eller kurs. Behovet i etaten er enormt. Jeg vil foreslå 1000 studieplasser på Politihøgskolen, og jeg vil foreslå ti års jobbgaranti, sa en engasjert Vegard Kristiansen.

250225 PF Kongress 2025 bilde landingsside2
📼 Se opptak fra dag 1 av kongressen nå

Alt om PF-kongressen