Denne uka har det vært kongress i Eurocop, som representerer 230 000 politiansatte fra 35 land i Europa. Politiets Fellesforbunds egen Unn Alma Skatvold ble gjenvalgt som visepresident for fire nye år, mens utfordringer knyttet til å rekruttere og beholde politiansatte var en gjennomgående bekymring.
Kongressen fant sted i Torremolinos i Spania. Foruten valg ble blant annet følgende tema løftet:
1. Rekruttere og beholde personell.
2. Politiansattes muligheter til å ivareta egne interesser, herunder fritid, behov for hvile og et press som kan føre til psykisk uhelse.
– Eurocop har 34 medlemsorganisasjoner fra 35 land. En felles utfordring er å rekruttere og beholde ansatte i politiet. Dette begynner å bli et omfattende problem blant medlemslandene. Og flere land har utfordringer med å erstatte politifolk som slutter, sier Unn Alma Skatvold.
Den norske forbundslederen og visepresidenten opplever at fagforeningskollegaer rister hoderystende på hodet når hun forteller om mange hundre ferdig utdannede norske politifolk som ikke får fast jobb eller som må finne seg i korte vikariater og en svært usikker fremtid.
Dårlige betingelser
På Eurocop-kongressen ble det løftet fram flere årsaker til at situasjonen i mange av medlemslandene nå er så kritisk at den kan gå på rettssikkerhet og demokratiet løs:
– Årsakene til problemene er sammensatte, men dårlig lønn, dårlige arbeidsvilkår, byråkratisering av politiet og økning av vold og trusler mot politiet er blant årsakene mange nevner, kommenterer Unn Alma Skatvold.
Må strekke seg lenger
Mange lands politistyrker opplever et økende press fra arbeidsgiver om å strekke seg lenger. Blant annet når det gjelder overtid, deployering av politifolk til ulike steder i landet, tilgjengelighet på telefon og e-post utenfor arbeidstid uten kompensasjon.
– Flere land rapporterer om at ansatte nå setter foten ned og ikke tar telefonen eller besvarer e-post på fritiden. Det er også mange som ikke tar på seg frivillig overtid. Politiansatte er lei av å dekke over det reelle behovet politiet har for flere kollegaer på jobb, sier Eurocops finske president, Jonne Rinne.
Unn Alma Skatvold følger opp:
– Uten velvilje fra politiansatte til å jobbe overtid vil ikke politiet fungere, heller ikke i Norge. Det er kritisk at mannskapsmangel fører til at færre må jobbe mer. Det går ut over politiansattes fritid, familie og deres mulighet til å bearbeide inntrykk og hente seg inn både fysisk og psykisk i et krevende arbeid. I Norge er sykefraværet blant politiansatte på sitt høyeste nivå siden slike målinger kom i stand. Det er alvorlig!
Psykisk uhelse
Urovekkende mange nye tilfeller av psykisk uhelse blant politiansatte er et tema som løftes i stadig flere land. Mange politiansatte opplever traumatiske hendelser, stress og press over tid. Mange opplever manglende støtte og forståelse fra overordnede, noe som igjen fører til sykdom og i ytterste tilfelle selvdrap. Psykisk uhelse er også en vanlig årsak til at politifolk slutter i jobben.
– Det er på mange måter en dyster virkelighetsbeskrivelse som kom fram på Eurocop-kongressen, men det finnes også positive tegn å ta med seg: Sentrale deler av EU-systemet begynner å ta inn over seg viktigheten av å sørge for et robust politi og rettsvesen. Og samarbeidet medlemslandene imellom blir stadig bedre. Særlig det nordiske samarbeidet er i kontinuerlig forbedring, og det er også tvingende nødvendig for å kunne bekjempe grenseoverskridende kriminalitet, sier den gjenvalgte visepresidenten i Eurocop, Unn Alma Skatvold.