Vil ha bevæpning etter terroren

Sigve Bolstad #17 (TV2-intervju)

Politiets Fellesforbund ber igjen om generell bevæpning av politiet i kjølvannet av de siste terrorangrepene i England.

Forbundsleder Sigve Bolstad mener bevæpning av politiet var avgjørende for britisk politis responstid under terrorangrepet i London i helgen.

– Hvis noe sånt som dette skjer i Norge så vil ikke responstiden kunne være tilstrekkelig god i forhold til hva den kunne ha vært hvis man hadde hatt det samme verktøyet, altså hvis man hadde hatt våpenet tett på seg, sier Bolstad til TV 2 Nyhetene.

Lørdag kveld tok det kun åtte minutter fra terroralarmen gikk til de tre antatte gjerningsmennene var skutt og drept av politiet.

– Dette beviser at du må ha en kjapp responstid for å minimere utfallet, sier Bolstad til TV 2.

Responstiden utgjør forskjell på liv og død

Reponstiden må bli bedre i Norge mener Bolstad.

– Vi bør få generell bevæpning av norsk politi. Definitivt. Nå har vi dessverre sett noen hendelser med tragiske utfall der man ser at responstiden utgjør en forskjell på liv og død.

Tilbakemeldingene er også tydelige fra politiet selv.

– Vi får tilbakemeldinger om at det er en frustrasjon ute blant norske politikvinner- og menn om at de føler at de ikke har alle de nødvendige midlene til rådighet, og at de ville kunne gjort en enda bedre jobb ved et eventuelt terrorangrep om de var bevæpnet, sier Bolstad.

Får støtte

Bolstad får støtte av tidligere leder i Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen. Han var en del av regjeringens bevæpningsutvalg, som i sin rapport endte med å si nei til generell bevæpning av norsk politi. Snortheimsmoen var den eneste i utvalget som gikk imot denne anbefalingen. Han ønsket permanent bevæpning av politiet. Snortheimsmoen foreslo en bevæpningsmodell med uladd våpen på tjenesteperson.

– Det som er utfordringen i forhold til responstiden her hjemme det er jo at vi ikke er permanent bevæpnet, sier Snortheimsmoen til TV 2.

Egne bevæpnede enheter

I London har politiet egne bevæpnede enheter som skal håndtere trusselsituasjoner. Ifølge Politiforum har politiet i London doblet antallet væpnede patruljer, og 3500 politifolk er nå bevæpnet i den britiske hovedstaden.

– Det er en løsning for Norge, og for veldig mange, men det krever veldig mye ressurser. Jeg mener en bedre løsning ville være å bevæpne menig politifolk, sånn at alle kan respondere, sier Snortheimsmoen til TV 2.

Ubevæpnet politimann skadd

I London lørdag kveld ble en politimann skadd etter å ha gått løs på gjerningsmennene, kun bevæpnet med batong.

– Det står det virkelig stor respekt av. Han kunne nok antakeligvis ha tenkt seg å hatt et annet våpen enn den batongen han hadde der, sier Bolstad til TV 2.

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen sier til TV 2 at scenariet i London viser betydningen av hurtig responstid fra politiet. Dette aktualliserer også generell bevæpning av politiet, sier han.