«Ett politi for alle!» runget gjennom gatene i Oslo lørdag, da politiet deltok i Pride-paraden for 13. gang.
For 13 gang deltok politiet i Pride-paraden, da den fylte Oslos gater på lørdag.
– Det er utrolig viktig at politiet deltar i paraden og i Pride-arrangementene som er, nettopp fordi vi ønsker å synliggjøre at vi er ett politi for alle, for å skape trygghet og tillit til politiet. Denne deltakelsen synliggjør og symboliserer dette, sier forbundssekretær og fagansvarlig for likestilling- og mangfold i Politiets Fellesforbund, Liv Ova Graham.
Hun synes særlig reaksjonene til de oppmøtte langs paraden understreker viktigheten av politiets deltakelse på Pride.
– Når vi går i paraden og representerer politiet, så opplever vi at det er personer som står og gråter, som klapper, at applausen er genuin og ekte, og det er fordi mange av deltakerne som står på sidelinjen kanskje har opplevd det å bli kjeppjaget av politiet den gang det var kriminalisert å være homofil i Norge, frem til 1972. De samme menneskene ser nå at politiet vil være en del av paraden. Vi ønsker å synliggjøre at vi er der for dere – ett politi for alle, sier Graham.
Voksende engasjement
Politiet startet Pride-markeringen på Politihuset i Oslo, der regnbueflaggene vaiet utenfor. Her var alle samlet til frokost med appeller inne i politihuset før paraden startet.
Engasjementet rundt Pride er stort blant de politiansatte, noe initiativtaker Bård Stensli synes det fantastisk, når han ser tilbake på årsaken til hvorfor han startet arrangementet for 13 år siden.
– Jeg hadde sett at ute i Europa gikk politiet i Prideparaden, og hadde gjort det i mange år. Og da jeg ble jeg klar over hvorfor ble dette veldig viktig. Det er to sider av det hvor den ene siden handler om å få en større åpenhet innad i politietaten, og den andre siden handler om å gi publikum et bilde av politiet som er tillitvekkende og som også ser denne gruppen, som i utgangspunktet er usynlig. Derfor er det så viktig å være her. Også er det også det at paraden har bestått av litt karneval egentlig, og det at det er uniformerte og yrkesgrupper med i paraden er veldig, veldig viktig, fordi det gir et signal til alle, hele det norske samfunnet. Politiet som er maktapparat og skal være forbilde og gå foran, gjør det med å vise oss her., sier initiativtaker og politi, Bård Stensli.
Utfordret brannvesenet
Brannvesener deltok for første gang i paraden i år, etter å ha blitt utfordret av politiet.
– For brannvesenet er det et veldig viktig prinsipp å gi den samme hjelpen til alle, enten du er svart eller hvit, tror på Allah eller Gud, eller er hetro eller homo. Så vi går i paraden fordi vi ikke gjør forskjell på folk, verken på brannstasjonen eller i gata. Vi har rett og slett blitt utfordret av politiet. Dere har gått her i 13 år, og dette er første gang for oss, så vi er veldig glad for å bli pushet, og er veldig klar for å markere at det er helt greit å være homo båe i brannvesenet og i samfunnet for øvrig, sier informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.
Et arrangement medlemmene kan stille seg bak
Det 13. året politiet deltar deltok 170 politifolk i paraden. 50 uniformert og 120 i t-skjorter fra PF.
– Det er helt fantastisk for meg som har holdt på med dette her i 13 år, også ser jeg den utviklingen vi har fått. Og det skjer jo ikke av seg selv. Det er jo i forbindelse med at Oslo politidistrikt har blitt med. De har hatt prosjekt der alle har samarbeidet. Politihøgskolen, PST, Politidirektoratet, ja det er så mange som er med å drar, og det er resultatet vi ser bak oss nå. Det er bare så rørende for meg og helt fantastisk, sier Stensli.
Politiets Fellesforbund har oppfordret sine medlemmer til å delta i arrangementet og er veldig fornøyd med oppmøtet.
– Dette er et arrangement som våre medlemmer kan stille seg bak. Nettopp fordi det dreier seg om solidaritet, og de ønsker å synliggjøre at de er en del av dette. Vi er ett politi for alle, avslutter Graham.