Politiets Fellesforbund tar sterk avstand fra rasisme og diskriminering.
25. mai ble afroamerikaneren George Floyd pågrepet av politiet i Minneapolis i USA. Under pågripelsen trykket en politimann kneet sitt mot halsen hans i flere minutter slik at Floyd ble kvalt og døde.
Hendelsen har vekket reaksjoner verden over. I store deler av USA har det vært demonstrasjoner og opptøyer mot rasisme og politivold. Det har vært solidaritetsdemonstrasjoner i flere land og Norge henger seg på med demonstrasjoner i mange av de store byene.
Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund, påpeker at det er nulltoleranse for rasisme i politiet i Norge.
– Dødsfallet til George Floyd er dypt tragisk. Slikt skal ikke skje. Politiet skal møte alle type mennesker, uansett bakgrunn, med respekt og toleranse, sier forbundslederen.
Tillit i befolkningen
Politiet i Norge har som grunnprinsipp å ha et sivilt preg, og dette gjør at de nyter stor tillit fra befolkningen. Tilliten har skapt trygghet og vært et fast fundament i vårt velferdssamfunn, rettstat og demokrati.
Bolstad mener en hovedårsak til at tilliten er så stor er den solide politiutdanningen.
– Vi har en av verdens beste politiutdanninger, den må bevares og videreutvikles. Politiyrket er svært komplekst og det samme gjelder utdanningen. Gjennom mange år har man bygget opp en treårig profesjonsutdanning med bachelorgrad. Det gis opplæring i operative fag og trening i fysisk maktanvendelse hvor situasjonen krever det. I tillegg gis det opplæring i teoretiske fag som blant annet etikk, sosiologi og kulturforståelse. Politistudentene blir med andre ord godt rustet til å håndtere ulike situasjoner man står overfor som politi, sier Sigve Bolstad.
Kompetanseheving viktig
Han mener det er viktig å tilrettelegge for kompetanseheving gjennom gode etter- og videreutdanninger.
– Kun gjennom utvikling og kontinuerlig satsing på politiet her til lands kan man bidra til å løse samfunnsoppdraget på best mulig måte, og ruste oss for fremtidens utfordringer, sier forbundslederen.
Det er nå varslet demonstrasjoner i Oslo, Bergen og Trondheim. Over 15 000 personer ønsker å delta på demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo fredag. Nå har helsemyndighetene gått ut og frarådet arrangementene på grunn av faren for koronasmitte. Arrangørene African Students Association og organisasjonen Arise har gått med på at en gruppe på 50 deltakere marsjerer fra ambassaden til Stortinget.
Bolstad applauderer engasjementet og solidariteten i en svært viktig sak.
– Det er avgjørende at man som samfunn tar avstand fra det som skjedde i USA. Nå er det viktig at hvis folk skal demonstrere, gjør det på en fredelig og respektfull måte, og ikke minst tar smittevernhensyn, avslutter Sigve Bolstad.