Politiet deltar i Pride-paraden igjen

Politiet Deltar I Pride Paraden Igjen

Politiet deltar for 13. gang i Pride-paraden i Oslo lørdag 1. juli. Politiets Fellesforbund oppfordrer alle sine medlemmer til å delta.

Målet med politiets deltakelse er å fremme og synliggjøre mangfold og inkludering både internt i politiet og utad til publikum.

– Vi er ett politi for alle, og det ønsker vi å vise med å delta i Pride-paraden også i år. Politiets deltakelse og slagordet vårt er viktig for å vise åpenhet og inkludering i egne rekker, men også i et samfunnsperspektiv. Vi må vise at vi er ett politi for alle, ikke bare si det, sier forbundssekretær og fagansvarlig for likestilling- og mangfold i Politiets Fellesforbund, Liv Ova Graham.

Tar hatkriminalitet på alvor

Også i år vil derfor politiet delta aktivt i Pride-markeringen. Politiet vil ha stand på festivalområdet i Spikersuppa fra 28. juni til 1. juli. Denne vil være bemannet med politiansatte og PHS-studenter som skal bygge tillit, rekruttere og informere publikum om hatkriminalitet.

– Mange av de som deltar i paraden husker hvordan de ble kjeppjaget av politi den gangen homofili var ulovlig i Norge, homofili ble først avkriminalisert så sent som i 1972. For å ta avstand fra det som skjedde den gangen er det viktig at politiet deltar, og vi opplever at mange både blir rørt og glade over at vi går i paraden. Vi har opplevd både tårer og applaus, og dette understreker viktigheten og hvilken symbolsk betydning deltakelsen vår har for mange. Politiets deltakelse er også viktig for å tydeliggjøre at politiet tar hatkriminalitet, som vi dessverre vet at noen homofile blir utsatt for, på største alvor. Slik hatkriminalitet har dessverre fortsatt store mørketall, sier Graham.

Oppfordrer alle til å delta

Den store paraden er blitt en folkefest i Oslo, og alle ansatte og studenter fra alle deler av norsk politi er velkomne til å delta i paraden enten man er skeiv og stolt – eller streit og stolt kollega, venn eller familie.

De som har uniform oppfordres til å ha på seg denne, mens Politiets Fellesforbund sponser deltakerne uten uniform med t-skjorter.

– Vi håper på så mange deltakere at vi går tom for t-skjorter. Alle som har deltatt tidligere oppfordres derfor til å bruke t-skjorte fra tidligere år, slik at det blir nok til alle, sier Graham entusiastisk.

I forkant av paraden lørdag 1. juli, inviteres alle som ønsker å representere politiet og påtalemyndigheten, til felles frokost og samling i Politihuset i Oslo. Her vil det bli holdt appeller før man går samlet til paraden. 

Regnbueflagget heises på Politihuset 

Utenfor Politihuset er regnbueflagget allerede fra i dag heist fra profileringsstenger ved hovedinngangen. Dette er fjerde året at de fargerike vimplene vaier ved oslopolitiets hovedkvarter.

– Dette har en svært viktig symboleffekt. Også i politietaten har det vært vanskelig for mange å stå frem som homofile, men vi har heldigvis hatt noen tøffe ildsjeler som gjennom å være åpne om sin identitet som homofil har gått foran som gode eksempler til etterlevelse. Vi har gått mange skritt i riktig retning. Deltakelse på arrangement som Pride er med på å gjøre det lettere også for politifolk å stå frem som homofil. Politiet trenger et mangfold, og skal speile samfunnet vårt. Bare på den måten får vi en større og bredere forståelse i møte med publikum, sier Graham.

Arrangerer fagdag

I forbindelse med Oslo Pride 2017 arrangerer også Politihøgskolen en fagdag 30. juni – Mangfold og inkludering i praksis. Blant foredragsholderne er den kanadiske ambassadøren til Norge og leder av Rosa kompetanse justis.