🌐 Spørreundersøkelse om pf.no pågår: Les mer >
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
Les mer om dine rettigheter som nyansatt i politietaten.
Som ny i en jobb er det mange nye regler, retningslinjer og rettigheter å sette seg inn i. For å hjelpe dere som er nyansatt i etaten har vi laget denne brosjyren som forhåpentligvis gir deg svar på de spørsmålene som kan dukke opp.
De siste årene har det vært krevende, særlig for politiutdannede, å få jobb i etaten. Ansettelsesforholdene har vært preget av kortvarige vikariater og midlertidige stillinger, begrunnet i budsjettmessig usikkerhet. Det har vært en krevende tid med en nedbemanning på politistillinger. Politidistriktene har etter beste evne måtte være kreative for å få budsjettene i balanse.
Som fagforening er vi opptatt av å være her for deg, og at du skal få den beste starten på arbeidslivet i vår etat. Våre tillitsvalgte har variert bakgrunn, både som politiutdannet, sivile og jurister, og har god kompetanse innenfor fagforeningsapparatet. Alle sammen har erfaring fra etaten, og alle har vært akkurat der du er nå – ny. Vi tror på et sterkt fellesskap – trygghet for alle. Ta kontakt med ditt lokallag eller Politiets Fellesforbund sentralt om du har spørsmål eller trenger hjelp til noe.
Beste hilsen
Unn Alma Skatvold
Forbundsleder, Politiets Fellesforbund
(Innholdet fortsetter under bildet.)
Reglene for tilsettinger i staten er regulert i statsansatteloven. Politietaten har en tilpasning til loven i personalreglementet, og her finnes de reglene som gjelder spesielt for vår etat.
Hovedregelen i staten er fast ansettelse. Midlertidige stillinger kan utlyses under forutsetning av at et av følgende vilkår er oppfylt:
Merk at det skal være et uforutsett behov. Hjemmelen skal ikke brukes som en generell adgang til å ansette midlertidig for å unngå faste ansettelser.
Dette er hjemlet i statsansatteloven § 9, første ledd.
For alle faste og midlertidige stillinger skal det være offentlig utlysning, innstilling og vedtak i ansettelsesrådet. Den best kvalifiserte søkeren skal tilsettes. Dette kalles kvalifikasjonsprinsippet, og er noe vi i fagforeningen er veldig opptatt av. Vurderingskriteriene som skal legges til grunn i kvalifikasjonsprinsippet er utdanning, erfaring og personlig egnethet sett opp mot utlysningen. Kvalifikasjonsprinsippet er altså ikke den beste i seg selv, men skal vurderes opp imot de kravene som står i utlysningsteksten.
Dersom det oppstår et uforutsett behov, jf. statsansatteloven § 9 nr. 1 bokstav e, kan arbeidsgiver fravike prosessen med utlysning og vedtak i ansettelsesrådet. Dette kaller vi administrativ ansettelse. I utgangspunktet kan det ikke ansettes for mer enn seks måneder, men i enkelte tilfeller kan det utvides til inntil tolv måneder. Disse spesielle tilfellene fremgår av personalreglementet.
Midlertidige stillinger som skal gjøres om til faste stillinger må følge reglene med utlysning, innstilling og ansettelse i ansettelsesrådet. Men dersom en ansatt har hatt midlertidig stilling etter vilkårene i § 9 bokstav a, b eller e, og som har vært sammenhengende ansatt i etaten i mer enn tre år, skal vedkommende anses som fast ansatt i staten. Du trenger ikke å ha vært bare i ett politidistrikt eller særorgan for å ha en slik rett, men kan ha arbeidsavtaler fra ulike distrikt/særorgan og likevel ha krav på fast ansettelse så lenge det ikke har vært et opphold mellom arbeidsavtalene.
(Innholdet fortsetter under bildet.)
Hovedregelen er at alle som ansettes i staten skal ansettes fast. Dersom det skal opprettes et midlertidig ansettelsesforhold må arbeidsgiver begrunne dette i statsansatteloven § 9.
I politiet handler dette hovedsakelig om:
Ja, det kan du. Hvis det er behov for en vikar eller der hvor det oppstår et uforutsett behov. Stillingen må lyses ut eksternt dersom det ikke er et uforutsigbart behov. Forventet tidsperiode skal tydelig forekomme i utlysningen. Oppstår det et uforutsett behov kan man ansettes administrativt uten krav til utlysning. Dette kaller vi administrativt ansatt.
I prinsippet opptil tre år, men arbeidsgiver må hele tiden kunne begrunne hvorfor du bare ansettes midlertidig. Etter tre år har du krav på fast stilling i staten. Du skal ha en skriftlig arbeidsavtale, selv når engasjementet er kortvarig/midlertidig. Sørg for at arbeidsavtalen inneholder forventet varighet for den midlertidige stillingen. Se arbeidsmiljøloven § 14-6 for vesentlige momenter som avtalen skal inneholde.
Du kan være administrativt ansatt i inntil seks måneder. Dette kan forlenges til inntil tolv måneder forutsatt visse kriterier som fremgår av personalreglementet for politiet. For å ansette noen administrativt må det ha oppstått et uforutsett og/eller tidskritisk behov. Når det akutte behovet opphører, og det går over til å bli et varig behov, må stillingen lyses ut eksternt som fast stilling.
Alle midlertidige arbeidsavtaler etter § 9 opphører ved det avtalte tidsrommets utløp, eller når det bestemte arbeidet er avsluttet, med mindre noe annet er skriftlig avtalt. Dersom arbeidsgiver eller ansatt i stillingen ønsker å avslutte et midlertidig ansettelsesforhold før tiden, er det en måned oppsigelsestid så lenge midlertidigheten har vært under ett år. Ved svært korte administrative vikariater (uker) anbefales det å inngå avtale om ingen oppsigelsestid dersom du får tilbud om lengre midlertidige stillinger andre steder som krever hurtig oppstart.
Midlertidig ansatte som har vært sammenhengende ansatt i virksomheten i mer enn tre år, skal anses som fast ansatt.
En måned hvis ansettelsestiden er ett år eller mindre, og tre måneder hvis ansettelsestiden er mer enn ett år.
Nei, det må du ikke. Du kan si opp vikariatet med en måneds varsel så lenge det er under ett år. Det er mulig å avtale kortere oppsigelsesfrist i arbeidsavtalen. Politiets Fellesforbund fraråder våre medlemmer å inngå korte arbeidsavtaler (for eksempel under to måneder) uten at du skriftlig avtaler med arbeidsgiver at dersom du får tilbud om annen midlertidig stilling av lenger varighet kan arbeidstaker oppheve arbeidsavtalen uten oppsigelsestid.
Nei. Det er kvalifikasjonsprinsippet som skal legges til grunn for ansettelser i staten, ikke om du har fått en fot innenfor. Den best kvalifiserte søkeren skal tilsettes basert på utdanning, erfaring og personlig egnethet sett opp mot kravene som fremgår i utlysningen.
Det er arbeidsgiver som bestemmer når (tidsmessig) en ledig stilling skal lyses ut.
Ja, i forbindelse med forhandlinger om din arbeidsavtale og innenfor de lønnsalternativene som ligger i utlysningsteksten. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant både ved utarbeidelse og ved endringer i arbeidsavtalen. Arbeidsgiver skal vurdere lønnsplasseringen før det har gått tolv måneder etter ansettelse i ny stilling.
Arbeidsgiver kan ikke uten ditt samtykke gjøre vesentlige endringer i din arbeidsavtale, det er i så fall en endringsoppsigelse. Sentrale og vesentlige ting i din arbeidsavtale er oppmøtested, fagområde, arbeidstid og lønnsvilkår.
Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.
Som søker har du krav på å få innsyn i utvidet søkeliste. Du har også krav på å få innsyn i hvem som blir innstilt til stillingen og hvem som får den. Du har imidlertid ikke krav på innsyn i begrunnelsene. Alt dette kan du lese mer om i forvaltningsforskriften.
(Innholdet fortsetter under bildet.)
Arbeidsavtalen eller arbeidskontrakten er et viktig dokument for deg som ansatt. Det er en juridisk bindende avtale som regulerer tilknytningsforholdet mellom arbeidsgiver og ansatt. Avtalen gir også deg som ansatt en del grunnleggende rettigheter og setter rammene for hva arbeidsgiver kan gjøre med ditt ansettelsesforhold.
Andre viktige papirer du må ha kontroll på:
Sørg for å stille alle krav før du takker ja til en stilling. Etter du har sagt ja, er forhandlingsviljen dårligere.
Les ditt distrikt eller særorgan sin lokale lønnspolitiske handlingsplan. Den kan inneholde en del vesentlige momenter i din videre karriereplanlegging.
Dette er en viktig årlig samtale med din nærmeste leder, og skal blant annet handle om hva du trenger av kompetansepåfyll for å bidra til at arbeidsgiver når sine mål.
Første året etter du blir ansatt i en stilling skal arbeidsgiver vurdere din lønn. Det er viktig at du følger opp at dette skjer. Etter dette har du krav på en årlig lønnssamtale med leder. Ta initiativ til denne samtalen hvis ikke leder følger opp.
Som nyansatt i staten har du seks måneder prøvetid. Dette skal fremgå av arbeidsavtalen. Hvis det ikke står i arbeidsavtalen, er det ikke gyldig avtalt prøvetid. I løpet av prøvetiden skal du få nødvendig veiledning, oppfølging og vurdering av arbeidet.
Se ellers statsansatteloven § 15.
(Innholdet fortsetter under bildet.)
📁 DOKUMENTER📱 På mobil? Sveip mot venstre for å se alt |
Brosjyre for nyansatte i politiet (PDF, 6MB) |
> Finn flere filer i dokumentarkivet |