100 ekstra politifolk for å sikre grensen

Sigve Bolstad #14 (Arendalsuka 2017)

Regjeringen foreslår at politiet får 100 ekstra politifolk for å sikre kontroll på grensen. – Svært gledelig, men også helt nødvendig, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

Politiets oppgaver er mange, og presset er ikke blitt noe mindre som følge av pandemien. Derfor foreslår regjeringen å øke bevilgningen til politiet med 59,8 millioner kroner i 2021.

– For å avhjelpe situasjonen, foreslår regjeringen at politiet får midler til å ansette 100 politiutdannede i 2021. Flere av disse vil kunne ansettes fra årets avgangskull ved Politihøgskolen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Krevende grenseoppdrag

Sigve Bolstad påpeker at politiet har fått arbeidshverdagen sin snudd på hodet under koronakrisen, men at grenseoppdraget er ekstra krevende.

– Jo mer samfunnet slipper opp, jo mer jobb blir det for politiet. Hver gang det kommer nye regler og nye lettelser, så må politiet sette seg inn i nye problemstillinger og et allerede komplisert regelverk. Det er helt nødvendig å styrke ressursene her, spesielt nå som man forventer økt trafikk over grensen utover året, sier forbundslederen.

Glad for å bli sett og hørt

Han er svært glad for at Politiets Fellesforbunds medlemmer blir både sett og hørt.

– Vi har vært tett på politisk helt siden starten av pandemien. Politiets Fellesforbund har i samråd med våre dyktige lokallagsledere hele veien vært knalltydelig på behovet. Vi jobbet svært hardt for at de 400 «koronastillingene» skulle bli faste og fullfinansierte. I tillegg til at man fikk midler til å ansette 45 ekstra stillinger i politiet innenfor sivil rettspleie og 30 nye påtalestillinger. Det er klart vi setter stor pris på 100 ekstra politifolk. Det betyr mye for etaten og det betyr mye for oss som fagforening, at vi blir både sett og hørt, sier Bolstad.

– Og så forutsetter vi at dette er en reell økning i midler og at de nye stillingene ikke tas fra et annet sted på politiets budsjett, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ko til passkontroll Korona 4 1

Regjeringen foreslår også at politiet får fullmakt til å overskride bevilgningen med til sammen 20 millioner kroner til flere midlertidige politistillinger i 2021.

– Det er et beredskapstiltak dersom det skulle bli nødvendig å raskt kunne sette i verk nødvendige tiltak i innreisekontrollen for å håndtere pandemien, sier justisministeren i pressemeldingen.

Flere muligheter for nyutdannede

Politiets Fellesforbund har gjennom flere år i innspill til statsbudsjettet kjempet for at nyutdannede fra Politihøgskolen skal sikres jobb etter endt utdanning.

– Dette betyr litt større muligheter for de som går ut av Politihøgskolen i disse dager. Situasjonen i politiet er krevende, og arbeidspresset er enormt. Vi trenger hver eneste mann og kvinne, avslutter forbundslederen.