Se kongressen i opptak nå | Alt om kongressen finner du her >
Enige om langtidsplan og større ressurser

Fra Politiets Fellesforbunds debatt på kongressen.
Fire partiledere, en statssekretær og lederen av Politiets Fellesforbund sørget for en engasjerende debatt om ressursbehovet i politiet og alle oppgaver politiet må prioritere i "blå sone".
"Blå sone" er et begrep som illustrerer alle oppgavene som politiet er satt til å utføre helt til det tidspunktet hvor landet er i krig. Akkurat nå er Norge i en sikkerhetsmessig krevende situasjon med økende kriminalitet, mer kompleks kriminalitet, grenseoverskridende kriminalitet og trussel om hybrid krigføring særlig fra Russland. Alle disse oppgavene er det politiet som er satt til å håndtere. Etter at ulike fagmiljøer i løpet av dagen hadde fått fram et situasjonsbilde som viser til dels prekær mangel på ressurser, var det duket for debatt rundt temaet.
Debattleder var Olve Ekeli Nystuen fra PF Vest. Med i debatten var PF-leder Unn Alma Skatvold, statssekretær Joakim Øren (Ap) og partilederne Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Dag-Inge Ulstein (KrF). Sistnevnte var den som kanskje var ærligst:
– Jeg skal medgi at jeg ikke har visst nok om politiet og ressursmangelen. Jeg har lært mye den siste tiden – og også her i dag. Etter mitt skjønn er det viktig å sørge for at politiet kan investere i både folk og ressurser. I tiden fremover skal det satses stort på opprustning av forsvaret, men dette må ikke gå utover politiet, mente partilederen til KrF.
– Politiet er annerledes enn forsvaret. Den menneskelige delen har så mye å si for politiet. Politiet utfører en kompleks jobb. Jeg har stor respekt for politifaget. Visst må det være en plan for biler og båter, men i større grad enn i forsvaret utgjør folka i politiet en verdi. Både med uniform og annen kompetanse. Mennesker møter mennesker. Det er den viktigste forskjellen på forsvaret og politiet, men jeg ønsker en langtidsplan velkommen, sa Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet.
– Trusselen fra Russland er merkbar nå. Nye utfordringer krever mer politi og annen kompetanse. Og norsk politi må ha mer samarbeid med forsvaret. Vi må sikre ny og god kompetanse. Ikke bare i PST, men ute i politidistriktene. Høyre vil ha en langtidsplan for politiet. Vi var enige om 2 politi per 1000 innbyggere da vi satt i regjering. Jeg mener at vi må ha noen tydelige mål. Og det er en rekke ulike kompetanseområder som politiet må ha. Det kommer til å bli flere oppgaver i politiet, mente Høyre-leder Erna Solberg.
– En langtidsplan har vi i Arbeiderpartiet sagt ja til. Vi er opptatt av god økonomistyring. Det må jobbes flerårig, og regjeringen har utfordret Politidirektoratet. Regjeringen må ha kunnskap om effekter. POD og PST skal se på hvilke oppgaver politiet skal prioritere og hvilke kapasiteter som trengs. Når det gjelder politirolleutvalg, så gikk fristen for fristen for innspill ut 28. mars. Her vil det igangsettes et arbeid før sommeren. En første plan vil bli presentert nå til høsten, som sikkert vil bli justert, meldte statssekretær Joakim Øren fra .Justis- og beredskapsdepartementet.
– Det vil bli et taktskifte med oss i regjering. Vi vil satse både på folk og investeringer. Jeg kan love at politi og trygghet blir en av Fremskrittspartiets hovedsatsinger. Vi må kort og godt gjøre mer. Ny kriminalitet forsterker bildet. Politiet må kunne utføre oppgavene i blå sone, understreket Sylvi Listhaug.
– Under debatten kom det opp at det i løpet av kort tid har vært syv forskjellige ministere i Justis- og beredskapsdepartementet, men takke meg til dialog med syv ministre enn til ennå ikke ha truffet nåværende justis- og beredskapsminister Astrid Aas Hansen, sa Unn Alma Skatvold og la til:
– Jeg er engstelig for at det nok en gang er folka våre i politiet det kommer til å gå utover når valgkampen nå skal i gang. Det kommer til å bli lovet og lovet fra politikerhold, men uten at ressursene strekker til. Deretter peker politikerne nedover, og jeg er engstelig for at det til sist er de politiansatte som vil få kritikken. Men jeg håper inderlig at situasjonen nå er slik at politikerne innser alvoret og at det kommer en skikkelig satsing på politiet, sa Unn Alma Skatvold.
