Digitalt medlemsmøte om lønnsoppgjøret i staten: Torsdag kl. 11.00 gjennomfører Politiets Fellesforbund digitalt medlemsmøte om lønnsoppgjøret i staten 2025. Les mer >
Politiet er ikke dimensjonert

PF-leder Unn Alma Skatvold.
I dag behandlet Stortinget totalberedskapsmeldingen. Politiets Fellesforbund er positivt innstilt til at regjeringen og et samlet politisk miljø har fokus på totalberedskapen i Norge, men for politiets rolle i totalberedskapsmeldingen er PF-leder Unn Alma Skatvold bekymret. – Politiet er ikke dimensjonert for alle oppgavene som forventes utført inntil Norge er i krig. Vi trenger flere folk, sier Skatvold.
Hun er lite glad for den utviklingen som nå skjer i politiet. På bare to måneder i 2025 – fra utgangen av januar til utgangen av mars – har det blitt 177 færre politiutdannede i landets tolv politidistrikter.
– Politiet er i ferd med på miste verdifull kompetanse. Dette er folk vi sårt trenger. Mange har de siste årene måttet se seg om etter jobber utenfor politietaten som følge av ressursmangel. Nå har vi mistet mange av dem for godt. Og det skjer i en svært utfordrende situasjon med økt organisert kriminalitet, økt ungdomskriminalitet, økt svindelkriminalitet og en langt mer alvorlig sikkerhetssituasjon for Norge, fortsetter Unn Alma Skatvold.
Totalberedskapsmeldingen
Politiets Fellesforbund har både skriftlig (stortinget.no) og muntlig gitt sine høringsinnspill til totalberedskapsmeldingen. Hovedkonklusjonen er manglende kapasitet.
– I forhold til dagens sikkerhetspolitiske situasjon er politiet underdimensjonert. Antall politiårsverk gikk ned med 256 ute i politidistriktene i perioden 2022–2024. Dette er hender som etaten hadde trengt nå, sier forbundslederen.
Hun er tydelig på hva løsningen bør være nå.
– Vi trenger en mer langsiktig planlegging av politiet, og vi trenger kort og godt flere folk, siden arbeidsbelastningen på den enkelte er i ferd med å bli faretruende høy. Bare i 2024 ble det brukt 770 000 overtidstimer bare blant Politiets Fellesforbunds medlemmer for å få kabalen til å gå noenlunde opp. Sykefraværet øker. Nå står vi i en situasjon hvor oppgavene blir flere – og mer alvorlige. Vi trenger at de besluttende myndighetene tar et større ansvar for den blå sonen. Altså alle oppgavene som politiet, brann, redning og helsetjenesten må løse inntil Norge er i krig, sier Skatvold.
PF krever handling
Rent konkret var totalberedskapsmeldingen til behandling på Stortinget tirsdag. Der ble meldingen debattert og vedtatt.
– Det er bra med en totalberedskapsmelding, men for politiet er den ikke komplett nok. Politiets Fellesforbund krever handling umiddelbart. Under pandemien ble politiet i løpet av kort tid forsterket med 400 stillinger. Det er ingen grunn til å vente med å sette inn ressurser. Politiet må styrkes nå. Vi krever handling, avslutter forbundslederen.


Den blå sonens sårbarhet
Basert på Totalberedskapskommisjonen, har regjeringen lagt frem en Totalberedskapsmelding. Det er skuffende lesning. Det er sikkert viktig med både privatpersoners, frivillige og næringslivets ansvar. Men hva med statens eget ansvar?

Den blå sonen må styrkes
Denne uka har regjeringen budsjettkonferanse. Der legges planer for statsbudsjettet for neste år. Politiets Fellesforbunds krav til politikerne er å ta inn over seg at vi er i en tid hvor sikkerhetstruende hendelser øker, og inntil en eventuell krigssituasjon er dette politiets ansvarsområde. Den blå sonen. Dersom politiet skal ivareta både dette ansvaret og samtidig håndtere den økende kriminaliteten i samfunnet, trengs betydelig styrking av budsjettene. Det trengs handling nå.

Justiskomiteen fikk høre om prekær situasjon
Politiets Fellesforbund har vært på Stortinget og gitt sitt muntlige høringssvar på totalberedskapsmeldingen som for ikke mange ukene siden ble lagt fram. I høringen på Stortinget la PF vekt på at politiets rolle er så prekær at den ikke kan drukne i et vidt perspektiv.