For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
Uttrykket ”svenske tilstander” som beskrivelse av den grove kriminaliteten i Sverige benyttes i debatten i flere land, men utviklingen treffer hele Norden. Vi må se på dette som ”nordiske tilstander”. Dette skriver lederne for alle de fem største politiforbundene i Norden.
I Danmark har sikkerhetssituasjonen vært alvorlig og trusselnivået høyt over lang tid. Gjenger bestiller drap og attentater fra unge kriminelle i Sverige. Dansk politi legger store ressurser på etterretning, samtidig som innbyggerne utsettes for vold og trusler. Kriminelle nettverk med fra Sverige og Baltikum er aktive i Finland. Tidligere i år gjorde finsk politi et historisk høyt beslag amfetamin som var smuglet inn fra Sverige sammen med mengder av våpen og sprenglegemer.
På Island er antallet drap rekordhøyt. I Sverige dreper barn andre barn, og landet opplever mye grov kriminalitet som bomber og den systemtruende kriminaliteten vokser frem. Her i Norge ser vi en negativ utvikling når det gjelder tilfeller kriminalitet blant unge, herunder vold og trusler – også mot politiansatte. Kriminelle nettverk, også svenske kriminelle gjenger, er til stede i hele landet og er innvolvert blant annet narkotikakriminalitet, vold, kidnappinger og bedragerier.
Dette er noen eksempler på hva våre medlemmer i de nordiske politiforbundene må håndtere i en stadig mer presset situasjon.
Stadig nye områder
Dagens organiserte kriminalitet inntar stadig nye områder med sin handel av narkotika og våpen, menneskesmugling og prosititusjon, grov økoniomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet. Ingen av de nordiske landene er forskånet. Kriminaliteten har nådd slike dimensjoner at vi umulig kan jobbe slik vi har gjort tidligere.
Vi som representerer politiet i Finland, Sverige, Danmark, Island og Norge ser flere tiltak som må på plass for å bekjempe kriminaliteten:
1. Mer politi
Alle landene i Norden trenger flere politiansatte. Det er knapphet på ressurser både blant dem som jobber ute i førstelinjen og dem som har støttefunksjoner. Dessuten må politiet ligge i forkant for å analysere hvilken kompetanse politiet trenger i tiden fremover. De kriminelle nettverkene er tilpasningsdyktige og endrer raskt teknikk og måte å jobbe på. Politiet må ligge foran dem for å beholde muligheten til å redusere og hindre deres virksomhet.
2. Tettere samarbeid
Om politiet skal henge med i kriminalitetsutviklen må vi utarbeide flere systemer for informasjonsdeling og et nærmere samarbeid for å forhindre, pågripe og straffeforfølge. Nå blir det bygd en politistasjon på grensen mellom Sverige og Norge. Finsk og svensk politi skal jobbe sammen i Tornedalen. Og den danske og svenske regjeringen har blitt enige om et nærmere politisamarbeid, men dette holder ikke. Mer må gjøres for å forsterke politisamarbeidet i Norden.
3. Involver fagforeningene
For å kunne utvikle nye arbeidsmetoder i kampen mot den grenseoverskirdende kriminaliteten må politimyndighetene i alle de nordiske landene samarbeide, og her må fagforeningene involveres. Vi er vant til å jobbe over grensene og vet hva politiet i de ulike virksomhetene kan og trenger å få for å gjøre en god jobb.
4. Sats forebyggende
Politiet kan gjøre mye, men ikke alt og ikke alene. Alle land – uansett regjeringer – må gjøre mer for å stoppe rekrutteringen til kriminelle nettverk. Velfinansierte skoler og sosialtjenester, samt muligheten for jobb og til å bli integrert i samfunnet er svært viktige faktorer for å gi fremtidstro til barn og unge og for å styrke de voksnes rolle. Flere må gjøre mer for at Norden skal bli en sikrere og tryggere plass.
Politiet og politikere må fatte beslutninger for at våre nordiske politietater med felles krefter skal kunne sette en stopper for ”nordiske tilstander”. Den eneste taperen med en slik satsing vil være kriminaliteten.
Unn Alma Skatvold, Politiets Fellesforbund, Norge
Heino Kegel, Politiforbundet, Danmark
Jonne Rinne, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto, Finland
Fjölnir Saemundsson, Landssamband Lögreglumanna, Island
Katharina von Sydow, Polisförbundet, Sverige
Denne kronikken er onsdag kveld publisert påTV2.no. Du kan se den her