For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
Politiets medarbeiderundersøkelse for 2024 er på flere områder bekymringsfull. Spesielt gjelder dette innenfor forekomsten av vold, trusler om vold og sjikane. Nesten 2700 politiansatte har blitt utsatt for vold på jobben minst en gang det siste året. 3700 har blitt utsatt for trusler om vold – og så mange som 6800 har blitt utsatt for sjikane. Nær 600 har blitt truet på livet. – Dette er urovekkende høye tall, men de er dessverre ikke overraskende. De følger en trend, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Nesten 18 000 politiansatte mottok undersøkelsen, og hele 80 prosent svarte, 14 796. Dette gjør at undersøkelsen er representativ.
– Økende vold og trusler mot ansatte i politiet er dessverre en urovekkende trend som ikke bare gjelder i Norge. Med jevne mellomrom møter vi fagforeningskollegaer fra hele Europa gjennom EuroCOP. Her deltar 34 fagforeninger fra 26 ulike land, og tilbakemeldingene er de samme: Vold og trusler mot politiet øker. Her må det gjøres krafttak, fastslår PF-lederen.
Også Politidirektoratet trekker fram funnene om vold og trusler som alarmerende:
– Det er dypt problematisk at flere ansatte rapporterer at de har opplevd dette de siste tolv månedene. Tallene er betydelige. 18 prosent sier at de har opplevd vold, 25 prosent sier de har vært utsatt for trusler om vold og 46 prosent har blitt utsatt for sjikane. Dette viser alvoret i utviklingen i samfunnet vårt, der terskelen for å utøve vold – eller komme med trusler eller sjikane mot offentlige tjenestepersoner – synes å bli lavere, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Sammenligningstall for offentlig norsk arbeidsliv viser at 5 prosent har opplevd vold på jobben i løpet av det siste året, mens rundt 9 prosent har opplevd hets eller trusler. Tallene for ansatte i politiet er altså vesentlig høyere.
– Det er ansatte i politistillinger som har høyst risiko for å bli utsatt for vold, trusler og sjikane. 2700 politifolk har vært utsatt for vold det siste året – en av tre ansatte. Men også blant jurister og andre ansatte er det urovekkende mange som blir utsatt for trusler om vold og sjikane, sier Unn Alma Skatvold.
Som et av flere tiltak for å forebygge vold, trusler og sjikane mot politiansatte har Politiets Fellesforbund de siste årene arbeidet for å sikre en bedre identitetsskjerming for politiansatte.
– Vi er fornøyde med at regjeringen lyttet til oss og satte ned et utvalg som utarbeidet NOU-en «Maktens ansikt». Her foreslås det flere lovendringer. Imidlertid er vi tydelige på at en generell identitetsskjerming er nødvendig i den polisiære og straffeprosessuelle saksbehandlingens innledende fase for å få ønsket effekt, sier forbundslederen.
Når ansatte har opplevd sjikane, trusler eller vold, viser medarbeiderundersøkelsen at oppfølging er et nøkkelord. God ledelse pekes på som svært viktig:
– 56 prosent av dem som har meldt fra om sjikane, trusler eller vold svarer at saken ble fulgt opp. Det er likevel en for stor andel som opplever det motsatte. God ledelse og oppfølging er avgjørende, sier Skatvold.
Unn Alma Skatvold ble intervjuet om medarbeiderundersøkelsen på TV 2 Nyhetskanalen fredag morgen. Der la hun vekt på følgende:
– Alle arbeidstagere har krav på et trygt arbeidsmiljø. Dette gjelder også for de politiansatte. Siden forrige medarbeiderundersøkelse i 2022 har antall trusler mot politiansatte nesten blitt doblet. Dette er alvorlig også for demokratiet. Det er politiet som er satt til å opprettholde lov og orden. Politiets Fellesforbund mener at kroppskamera kan være med på å forebygge. Og så står det om ressurser. Om det er en gjeng som lager trøbbel, har det opplagt noe å si om det er en, to eller tre patruljer som kommer for å rydde opp. I tillegg er det nødvendig i større grad å skjerme identiteten til de ansatte. Økt ID-skjerming er et viktig verktøy, sa forbundslederen.
I Norge har ikke politiet anledning til å benytte kroppskamera når det er på oppdrag. Politiets Fellesforbund har vurdert både fordeler og ulemper knyttet til dette virkemiddelet: – Resultatene fra andre land og erfaringer fra egen etat gjør at vi nå sier ja til at kroppskamera bør innføres, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund.
I forrige uke var det EuroCOP-samling på Malta. EuroCOP består av 30 fagforeninger fra 25 ulike land i Europa og møtes jevnlig for å utveksle erfaringer og for å utnytte ressurser til felles beste. Det oppleves som et paradoks at det er flust av ledige politistillinger i våre naboland, mens antallet politi i Norge går ned. Samtidig blir det et stadig større fokus på mental helse i de ulike landene.
Torsdag 21. mars fikk justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl overlevert ID-skjermingsutvalgets utredning av utvalgets leder, professor Asbjørn Strandbakken. Politiets Fellesforbund har arbeidet systematisk og målrettet med denne saken siden 2020.