Internasjonal tjeneste

Politiets Fellesforbund mener det må gjennomføres helseundersøkelser blant politipersonell i internasjonal tjeneste og at politiets internasjonale innsats må sidestilles med forsvaret sin ved yrkesskadedekning.

Frontex

Norsk politi har siden 1989 deltatt med over 1200 politipersonell i internasjonale fredsoperasjoner. Norsk deltakelse i internasjonale politistyrker finner sted i operasjoner under organisasjoner som Den europeiske union (EU), De forente nasjoner (FN) og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), samt bidrag til bilaterale prosjekter.

Fredsoperasjoner har blant annet vært i land som har behov for støtte til å gjenopprette en normal samfunnsstruktur etter krig og konflikter. Per januar 2020 er 27 norske politifolk beordret til tjeneste i fire ulike operasjoner utenfor Europa.

Norge ble en del av Frontex i 2005, og som Schengen-medlemsland avgir Norge hvert år personell til å bidra for EU-byrået. Norsk politi bidro også i Frontex' «Operation Triton» i Middelhavet fra 2015 til 2018.

Aktuelle operasjoner er, per 2024, blant annet:

  • Frontex, det europeiske grense- og kystvaktbyrået, som jobber for å sikre Europas yttergrenser (EU).
  • Sør-Sudan (UNMISS, United Nations Mission in South Sudan), som for tiden handler om å beskytte sivile innbyggere (FN).
  • Colombia (UNVMC, United Nations Verification Mechanism in Colombia), hvor politiet tar del i observatørstyrken i denne misjonen (FN).

Historie

Norsk politi har deltatt i internasjonale fredsoperasjoner siden slutten av 80-tallet, i 35 land over hele verden, under til tider svært risikofylte forhold.

Les mer om norsk politis deltagelse i internasjonale fredsoperasjoner her >

Utfordringer med internasjonal tjeneste

Flere av politipersonellet har vært eksponert for livstruende og traumatiske opplevelser i krigssoner og krigslignende soner. Andre har fått sin helse truet på grunn av klimatiske utfordringer og alvorlige sykdommer. Enkelte av tjenestestedene har vært svært isolert og avsidesliggende, med de utfordringer det kan medføre. Ingen norske polititjenestemenn eller -kvinner er drept i internasjonal tjeneste, men flere er påført skade eller sykdom.

Helseundersøkelse

Forsvaret har gjennom flere helseundersøkelser kartlagt hvilke fysiske og psykiske skader som kan oppstå hos sine mannskaper som følge av internasjonal tjeneste. Politiets Fellesforbund mener det er på høy tid at en tilsvarende helseundersøkelse også gjennomføres blant politipersonell.

Yrkesskadeerstatning

I høringsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet vedrørende «Forslag til endringer i politiloven – erstatning for skader under politioperativ trening» hevdes det at politiet ikke har spesielle utfordringer knyttet til skader i internasjonale operasjoner og at politiets oppdrag skiller seg vesentlig fra Forsvarets oppgaver. Det synes som om departementet legger til grunn at politiet har ordnede arbeidsforhold og klare skiller mellom arbeidstid og fritid i slike operasjoner. Dette synet støttes ikke av Politiets Fellesforbund.

Politiets Fellesforbund mener politipersonellets internasjonale innsats må sidestilles med forsvarspersonells internasjonale innsats hva gjelder yrkesskadedekning. Politiets Fellesforbund imøteser et slikt arbeid på et senere tidspunkt og stiller oss til disposisjon for et videre samarbeid.

Temporary International Presence in Hebron TIPH Foto Hilde Nordlund

Illustrasjonsbilde: Temporary International Presence in Hebron (TIPH).

Fagperson

Linda Verdal

Linda Verdal

Forbundssekretær