Likestilling og mangfold

Likestilling vil si at alle skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet, uavhengig av kjønn.

Derfor jobber Politiets Fellesforbund med mangfold og likestilling.

Publikum

Likestillings- og mangfoldsutvalget

Landsmøte 2022 vedtok endringer for likestillings- og mangfoldsarbeidet i Politiets Fellesforbund. Nå har en forbundssekretær ha likestilling og mangfold som hovedoppgave. Utvalgsdelen erstattes av lokale likestillings- og mangfoldskontakter, og forbundssekretæren får ansvaret for oppfølging av disse.

Hvorfor jobbe med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund?

Det er to begrunnelser for hvorfor vi i Politiets Fellesforbund jobber med mangfold:

Det ene begrunnelsen er knyttet til en grunnverdi vi som fagforening skal verne om og fremme: Likeverd og like muligheter for alle. Begrepet likestilling er hjemlet i lov om likestilling og forbud mot diskriminering.

Den andre begrunnelsen handler om verdiskapning og er vel så viktig: Den handler om at mangfold blant våre politiansatte er nødvendig for at vi skal ha et best mulig utgangspunkt til å løse samfunnsoppdraget vårt. For oss som fagforening handler verdiskapningen om hvordan vi kan benytte oss av ulikheter blant våre tillitsvalgte til å levere bedre resultater for våre medlemmer. For at vi som fagforening skal være i stand til å identifisere de ulike behovene og utfordringer som bredden av medlemmene våre representerer, er vi avhengig av å ha tillitsvalgte som gjenspeiler medlemsmassen vår og sammen har et godt helhetsperspektiv. Denne begrunnelsen er knyttet til visjonen vår: Trygghet for alle, samhold er vår styrke.

Arbeidet med mangfold i Politiets Fellesforbund kan derfor sies å være en strategi som bidrar til måloppnåelse når det gjelder å være en fagforening for alle.

Grensekontroll

Hvordan arbeider vi?

Organisering

Forbundssekretær Kari Anne Kristiansen har ansvaret for arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund sentralt. Hun har et tett samarbeid med de lokale likestillings- og mangfoldskontaktene. De har sammen med eget styret ansvar for mangfold og likestilling i eget lokallag. Tre av lokallagene har egne likestillings- og mangfoldsutvalg bestående av leder, nestleder og utvalgsmedlemmer. Dette er svært engasjerte og kompetente tillitsvalgte som ønsker å utgjøre en forskjell for medlemmene våre. Likestillings- og mangfoldskontaktene har fire fysiske samlinger i året, og 4-6 digitale møter. Hensikten med samlingene er å øke kompetansen og styrke samarbeidet mellom likestillings- og mangfoldskontaktene og forbundssekretæren, slik at de sammen skal ha best mulig forutsetning til å styrke arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund.

Handlingsplan

Forbundssekretær Kristiansen har i samarbeid med likestillings- og mangfoldskontaktene utarbeidet en handlingsplan for arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund, se vedlegg (Word, 2MB). For å involvere hvert lokallag i arbeidet med mangfold og likestilling, har de lokale styrene utarbeidet egne tiltak for å nå målene. Formål og målene i handlingsplanen er:

Formål

Å styrke arbeidet med mangfold og likestilling gjennom å utvikle en mer mangfolds-moden fagforening og politietat. Det vil si to organisasjoner som aktivt søker mangfold og likestilling for å oppnå bedre resultater, og fremmer lov om likestilling og diskriminering.

Mål
  1. Å øke kunnskap på feltet for tillitsvalgte på alle nivå.
  2. Å fremme mangfold og likestilling i eget lokallag.
  3. Å fremme samarbeid mellom lokallag og arbeidsgiver for å sikre god måloppnåelse for arbeidet med mangfold og likestilling.
  4. Å sikre at likestilling og mangfolds-perspektivet gjenspeiles i arbeidet med lønn og resultatet av lønnsarbeidet.
  5. Å fremme mangfold i rekrutteringsprosesser i eget distrikt.

Kvalitetssikring av arbeidet

Forbundssekretær Kristiansen og generalsekretær Per Erik Ommundsen er begge sertifiserte mangfoldledere hos Seema som regnes som er det ledende fagmiljøet innen mangfold i Norge. Handlingsplanen er forankret hos dem gjennom norsk standard for mangfoldledelse NS: 1101:2018. Her beskrives tiltak en organisasjon kan iverksette for å omsette mangfold til verdiskapning. Tiltak som Politiets Fellesforbund til nå gjennomført etter standarden er: Utarbeidelse av handlingsplan og involvering av flere ledernivå i organisasjonen i arbeidet med mangfold. Det kan også nevnes at det planlegges en opplæringspakke for alle tillitsvalgte og at nye tillitsvalgte får opplæring på modulkursene til Politiets Fellesforbund. Arbeidet med å gjennomføre flere tiltak etter standarden vil ha fokus de neste årene.

Samarbeid med Politidirektoratet

En viktig del av arbeidet handler om å samarbeide med Politidirektoratet og være en pådriver i saker som omhandler våre medlemmer på dette feltet, eksempelvis når det gjelder kjønnsbalanse i operative stillinger. Både handlingsplanen «Mangfold, dialog og tillit» og aktivitet- og redegjøringsplikten hjemlet i lov om likestilling og forbud mot diskriminering, forplikter arbeidsgiver til å jobbe målrettet med likestilling i politiet. Det kan også nevnes at Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet samarbeider om å lage en opplæringspakke innenfor tema mangfold og likestilling. Målgruppen til Politidirektoratet er ledere i politiet og målgruppen til Politiets Fellesforbund er alle tillitsvalgte.

Pride

Politiets Fellesforbund sin deltakelse i pride har en tett sammenheng med visjonen vår: Trygghet for alle, sterkt felleskap. Politiets Fellesforbund sin deltakelse her er et viktig virkemiddel for å nettopp markere at vi er en fagforening for alle og støtte opp om visjonen til politiet: Ett politi for alle. Våren 2024 la en arbeidsgruppe i Politiets Fellesforbund ned en jobb for å sikre å forankre arbeidet med pride hos Politiets Fellesforbund sentralt. De utformet blant annet et hovedbudskap som presiserte hvorfor Politiets Fellesforbund støtter opp om pride og oppfordrer alle våre medlemmer til å gjøre det samme.

To kvinnelige politibetjenter , husk kreditering

Foto: Daniel DeNiazi/Pixabay

Ressurser

Likestillings- og diskrimineringsombudet: Dette ombudet gir råd og veiledning til enkeltpersoner som trenger råd og veiledning innenfor tema likestilling og diskriminering. Flere medlemmer og tillitsvalgte har fått god hjelp fra ombudet gjennom deres veiledningstelefon: 23 15 73 00. Likestillings- og diskrimineringsombudet tilbyr også gratis opplæring, og blir jevnlig brukt som kursholdere for våre tillitsvalgte.

Ombudet har jevnlig kurs og webinarer hvor de tilbyr opplæring. Se deres nettsider for aktuelle kurs.

Diskrimineringsnemda: Diskrimineringsnemda er et nøytralt organ som behandler saker som omhandler diskriminering, trakassering, seksuell orientering og gjengjeldelse. Det er gratis å få en sak behandlet av nemda.

Rosa kompetanse justis: Rosa kompetanse justis er fagavdelingen til FRI og har som mål å hjelpe justissektoren med å skape enda bedre menneskemøter. Kursingen bidrar til mer kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Rosa kompetanse tilbyr gratis opplæring til alle deler av landet.

Kontaktinformasjon: Dersom du er medlem og er usikker på rettighetene dine innenfor lovverket likestilling, trakassering, diskriminering, ta kontakt med din lokale tillitsvalgt. Se kontaktinformasjon til hvert lokallag. Likestillings- og mangfoldskontaktene er også viktige resursperson på dette feltet som tillitsvalgte kan kontakte eller du kan rådføre deg med selv. Det kan også nevnes at det er egne rutiner for varsling i Politiets Fellesforbund.

Handlingsplan for å styrke arbeidet med mangfold og likestilling

Politiets Fellesforbund har utarbeidet en ny handlingsplan for å styrke arbeidet med mangfold og likestilling. Last den ned her ⬇️

Fagperson

Kari Anne Kristiansen

Kari Anne Kristiansen

Forbundssekretær med hovedansvar for likestillings- og mangfoldsarbeid