⚠️ Opplever du feil ved innlogging til Min side med BankID?Les mer >
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
Tidligere i år gikk Unio og Akademikerne til streik mot staten. Ikke på grunn av misnøye med rammene for årets lønnsoppgjør, men for retten til å fortsette med tariffavtalen Unio har sammen med Akademikerne. LO hadde krevd en avtale for alle offentlig ansatte, men dette sa Rikslønnsnemnda i dag nei til: Unio og Akademikerne får beholde sin egen tariffavtale i staten.
– På en slik dag er det viktig for meg å takke alle våre medlemmer som bidro sterkt til at Unio-streiken i sommer ble så vellykket som den ble. Det er ikke enkelt å gjennomføre en streik som ikke bare handler om kroner og øre, men også om overordnede prinsipper og fri forhandlingsrett. Det klarte vi, og det har nå båret frukter, kommenterer en fornøyd Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Nå starter arbeidet med å få effektuert lønnsoppgjøret til medlemmene.
– Vi har allerede berammet møter med arbeidsgiversiden i politiet, og forutsetter konstruktive prosesser for å få lønnsoppgjøret for 2024 i havn. Deretter starter faktisk forberedelsene til neste års mellomoppgjør parallelt med avslutningen av dette oppgjøret, og da på vår egen tariffavtale, sier PF-lederen.
Unio: – En prinsipiell og klok avgjørelse av Rikslønnsnemnda
Staten og Unio kom ikke til enighet i hovedtariffoppgjøret våren 2024, og Unio gikk ut i streik 24. mai for å bevare sin tariffavtale. 5. juni endte streiken med tvungen lønnsnemnd, og det er denne konflikten mellom Unio og staten som nå har blitt behandlet av Rikslønnsnemnda. I dag kom kjennelsen, og nemndas avgjørelse tar innover seg at et stort flertall på arbeidstakersiden sa nei til statens tilbud. Det skriver Unio på sine nettsider.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Seier for den frie forhandlingsretten
Unio har hele tiden argumentert for at dette er en prinsipiell konflikt som handler om selve forhandlingsretten i arbeidslivet: Kan staten tvinge fagforeninger over på en tariffavtale de ikke ønsker, når partene allerede har en eksisterende tariffavtale i bunn? Det vil i så fall innebære en helt ny praksis, som i ytterste konsekvens betyr at staten kan diktere tariffpolitikken for sine ansatte.
I dag ble det klart at nemnda konkluderer med at Unio og Akademikerne får beholde sin tariffavtale.
– Dette er en klok beslutning av nemnda, og helt i tråd med Unios krav. Nå beholder vi vår egen tariffavtale som vi forhandlet fram med staten i 2022, og fortsetter arbeidet for at utdanning skal lønne seg i staten, uttaler Unio stats leder, Guro Elisabeth Lind, på unio.no.
Flertallets og virksomhetenes behov
Hun mener nemndas kjennelse er prinsipielt viktig, også med hensyn til styrkeforholdet på arbeidstakersiden. Både Unio, Akademikerne og LO Stat (samlet om lag 116.000 medlemmer) sa nei til statens tilbud. Kun YS (i underkant av 24.000 medlemmer) sa ja.
– Dersom nemnda hadde gitt staten medhold, hadde det betydd en svekkelse av forhandlingsretten og et angrep på trepartssamarbeidet i arbeidslivet. Alle parter, også LO og YS, bør være glade for nemndas prinsipielle kjennelse, sier Lind.
Korreks til staten som arbeidsgiver
Kjennelsen må få konsekvenser for statens arbeidsgiverpolitikk. Staten som forhandler må heretter ta hensyn til flertallets og virksomhetenes behov, og ikke en ideologisk ordre fra politikerne, mener hun.
– Kjennelsen i Rikslønnsnemnda er en tydelig korreks til staten som arbeidsgiver, som i stedet for reelle forhandlinger har forsøkt å tvinge motparten over på en avtale den selv har diktert. Nå forventer vi en helt annen og mer konstruktiv arbeidsgiverpolitikk fra regjeringen og statens personaldirektør, sier Lind på unio.no.