Unio: – God lønnsvekst i 2024

Steffen Handal Unio foto Helene Moe Slinning 18 1200x800 1 1024x683

– Det er for tidlig å si hvordan årslønnsveksten har vært for ulike grupper. Vi venter derfor spent på tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som skal komme neste fredag, sier Unio-leder Steffen Handal.

Foto: Unio / Helene Moe Slinning

Statistisk sentralbyrå la fram foreløpige tall for lønnsveksten i Norge i dag. De viser at årslønnsveksten er anslått til 5,7 prosent. Det er for tidlig å si hvordan den har vært for ulike grupper.

Da er etterbetalinger etter oppgjøret i staten i fjor innregnet. Dette er betydelig over frontfagsramma som var 5,2 prosent. Det skriver Unio.

– Dagens tall fra SSB tyder dermed på at norske lønnstakere totalt sett har hatt god lønnsutvikling i 2024, sier leder Steffen Handal i Unio.

Prisveksten i fjor var til sammenlikning 3,1 prosent.

Reallønna ser dermed ut til å ha økt med over 2,5 prosent. Dette er vesentlig mer enn reallønna har økt i årene før fjoråret.

Venter på TBU-tall

– Det er for tidlig å si hvordan årslønnsveksten har vært for ulike grupper. Vi venter derfor spent på tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som sannsynligvis kommer neste fredag, sier Handal.

TBUs rapport vil gi oss et enda bedre og nødvendig grunnlag for å gjøre opp status for fjorårets oppgjør.

Statistisk sentralbyrå har også lagt fram tall for datolønnsvekst, det vil si hvor mye høyere månedslønna var i november 2024, sammenliknet med månedslønna i november 2023.

Disse tallene er ikke direkte sammenliknbare med årslønnsvekst-tallene, men de sier likevel noe om utviklingen i lønningene.

Gjennomsnittlig datolønnsvekst var 5,3 prosent. Den var høyest i privat sektor, med 5,7 prosent.

I kommunesektoren og staten var datolønnsveksten henholdsvis 5,4 og 3,6 prosent. Grunnen til at staten ligger vesentlig lavere, er at det i november 2024 var mange statsansatte som ikke hadde fått utbetalt lønnsoppgjøret for 2024.