For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
Carina Rapstad jobber til daglig ved Felles enhet for utlending og forvaltning, grensekontrollseksjonen, på Gardermoen flystasjon. Hun er månedens PF-er.
Carina Rapstad kan fortelle om hektiske og innholdsrike arbeidsdager i stillingen som andrelinje grenekontrollør:
– Jobben min er å vokte Schengen-områdets yttergrenser. Det er høyt tempo, og vi må være årvåkne hele tiden. Det er mange som har uærlige hensikter, sier hun – og fortsetter:
– I løpet av en vanlig dag kan det komme 4500 reisende inn til Gardermoen – og 4500 som skal reise videre. I min funksjon skal vi forebygge menneskesmugling, menneskehandel, prostitusjon, ulovlig innvandring, ulovlig arbeid – og vi skal ta imot asylsøkere. Det er varierte arbeidsoppgaver.
Carina Rapstad melder om et godt tverretatlig samarbeid på Gardermoen:
– Politiet har et godt samarbeid både med PST og tollvesenet – og også Politiets utlendingsenhet og UDI. Det er ekstremt viktig at dette samarbeidet fungerer.
Hun har også vært med på å skrive nasjonal fagplan for alle som bedriver grensekontroll i Norge:
– Jeg og en kollega har i samarbeid med Politihøgskolen skrevet en nasjonal fagplan for alle som bedriver grensekontroll i Norge. Det finnes mange forskjellige typer grensekontroller i Norge som utføres av politi, grensekontrollører, kystvakt og GSV.
– På Gardermoen har vi som primæroppgave å bedrive grensekontroll, mens andre steder i Norge er dette en sekundæroppgave. Derfor er det nyttig å ha nasjonal fagplan slik at arbeidet blir utført likt uavhengig av hvor i Norge du krysser landegrensen. Jeg og min kollega har fått mye skryt, også fra Politidirektoratet, for jobben som er gjort. Det er utrolig mye man må kunne som grensekontrollør, sier Carina Rapstad.
Carina Rapstad har tillitsverv i Politiets Fellesforbund. Hun er nå overordnet tillitsvalgt for PF-medlemmene på Gardermoen – og hun sitter i styret i PF Øst. Og hun har en klar anbefaling til andre PF-medlemmer om å ta på seg verv:
– Gjennomfør modulkursene. Sørg for faglig påfyll. Bli med i prosessene og vær med på å påvirke din egen og kollegaers arbeidshverdag. Det er svært givende og noe jeg trygt kan anbefale. Jeg vil også skryte av partssamarbeidet her på Gardermoen. Ledelsen er veldig inkluderende og er ute etter å finne felles løsninger. Selv om det er hektisk, trives jeg godt i jobben, sier månedens PF-er.
Så kommer hun med et hjertesukk til slutt:
– Jeg er engstelig for at Politihøgskolen kan bli for akademisk. Det er ikke alle som kan klare å få 5,4 i snitt og komme inn på PHS. Da tror jeg man går glipp av svært mye kunnskap som kan gjenspeile befolkningen, for eksempel i forhold til å bekjempe gjengkriminalitet. Også synes jeg at det er tragisk at politiet ikke har jobb å tilby alle dem som er nylig utdannet, avrunder Carina Rapstad.
Christin Øiom Berges på Hamar politistasjon er dokumentgransker. Hver eneste dag jobber hun for å avsløre falske identiteter og falske dokumenter. – De falske dokumentene blir stadig mer avanserte, sier april måneds PF-er.
Adnan Naeem fra Oslo Politiforening er februar måneds medlem av Politiets Fellesforbund. Han har i hele sin karriere jobbet i førstelinjen – vært på gata – og har fulgt utviklingen i kriminalitetsbildet på nært hold. I tillegg er han en ildsjel for idretten i Groruddalen og ble kåret til «Årets ildsjel» på Idrettsgallaen i januar.
Ekstremværet Hans herjet i Innlandet noen hektiske augustdager i fjor og gjorde store ødeleggelser i form av jordskred, flom, oversvømmelser og ødelagt eiendom og infrastruktur. Midt i infernoet stod en innsatsleder fra Fagernes Politistasjon, Kristian Solemsli.