Gjennomslag for Unio i lønnsoppgjøret i staten: Unio kom 30. april til enighet med staten om årets lønnsoppgjør i statlig sektor. Les mer >
Oppfordrer til å ta på seg verv
Jonas fra Tromsø er månedens tillitsvalgt i PF.
Av sikkerhetshensyn oppgis ikke etternavnet til mai måneds tillitsvalgt, men Jonas fra Tromsø finner det svært meningsfylt å være tillitsvalgt og anbefaler alle som kunne tenke seg verv i PF å kaste seg ut i det.
I spalten «Månedens tillitsvalgt» løfter vi fram våre dyktige tillitsvalgte og den viktige jobben som gjøres.
Følg med gjennom året for å bli bedre kjent med ulike tillitsvalgte fra våre lokallag!
Jonas
- Lokallag: Troms politidistrikt
- Verv: Hovedplasstillitsvalgt
Hvorfor ble du tillitsvalgt?
– Det var egentlig en tilfeldighet at jeg ble tillitsvalgt. Jeg hadde bare jobbet ett år i politiet, da det ble lyst ut valg på min driftsenhet. Det var ingen som meldte seg innen fristen, og vedkommende som var tillitsvalgt spurte meg direkte om jeg kunne tenke meg å stille. I utgangspunktet hadde jeg veldig lyst, men jeg følte at jeg kunne for lite. Både om rollen som tillitsvalgt, men også om politietaten generelt. Jeg lot imidlertid tvilen vike, og bestemte meg for å melde meg. Det dukket aldri opp andre kandidater, så da ble jeg hovedplasstillitsvalgt for driftsenheten. Vervet hadde jeg i to år fram til jeg ble valgt inn i styret som sivil kontaktperson. Til andre som sitter på gjerdet og vurderer om de skal tørre å stille til valg som tillitsvalg har jeg bare en oppfordring; Ta sats og hopp i det! Det er utrolig givende, og modul-kursene til PF er utrolig gode. Gjennom kursene bygger man dessuten nettverk med andre tillitsvalgte i politi-Norge, samt at man til en hver tid har mange andre dyktige tillitsvalgte i eget distrikt som man kan lene seg på om man blir i tvil.
Hva innebærer rollen som tillitsvalgt for deg?
– For meg innebærer rollen et stort ansvar. Blant annet for å forstå medlemmenes behov, og å klare å videreformidle disse inn i de ulike prosessene for medvirkning med arbeidsgiver. Det innebærer også kontakt med enkeltmedlemmer som har behov for råd og veiledning. I rollen som sivil kontaktperson i styret fungerer jeg som et talerør for denne medlemsgruppen inn i styret, og har også et ekstra ansvar for å følge opp disse i forbindelse med lokale forhandlinger.
Hva liker du best med å være tillitsvalgt?
– Det jeg liker best er å være med og faktisk utgjøre en forskjell, til det gode for alle.
Hva brenner du for?
– Akkurat nå er det som opptar meg mest å få eget politidistrikt til å anerkjenne verdien av realkompetanse. Det er stor variasjon mellom politidistriktene i forhold til hvordan de vektlegger realkompetanse, og mitt distrikt har lagt seg på det jeg mener er en for streng praksis rundt det. Det sitter blant annet mange rundt om i distriktet i konsulent-kodene og gjør rådgiverarbeid, og har gjort det i mange år, uten at de får den anerkjennelsen de fortjener fra arbeidsgiver. I en tid hvor politiet blør folk, er det på tide å virkelig se de ansatte som over mange år har ytt for distriktet. Skal man beholde folk i stilling, må man også verdsette og belønne den uvurderlige innsatsen de legger ned.
Har du noen råd til andre tillitsvalgte?
– Bruk tiden på modulkursene godt. Ta opp ulike problemstillinger du har kommet i som tillitsvalgt med andre tillitsvalgte på kurset, og foredragsholderne fra forbundskontoret. Videre anbefaler jeg å ta en runde innom lederne ofte. Her er det gode muligheter til å fange opp prosesser i startgropa eller pågående prosesser der arbeidsgiver kanskje har glemt å informere oss. Ofte går det litt fort i svingene for arbeidsgiversiden, uten at de helt har husket på å involvere oss tillitsvalgte. Det viser seg gang på gang at tidlig involvering av tillitsvalgte og verneombud er nøkkelen til suksess.
Vil du anbefale andre å bli tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund?
– Som tillitsvalgt har man en reel mulighet for å være med å påvirke arbeidsgiver til å ta gode valg og beslutninger. Det er enkelt å sitte i kantina og kritisere arbeidsgiversiden for det ene og det andre. Men det er utrolig mye mer konstruktivt og faktisk sitte ved bordet, og bidra til at beslutningene blir så bra som mulig for våre medlemmer. Å være tillitsvalgt gjør at du blir kjent med både etaten og arbeidslivet på en helt annen måte, og gir deg en unik kompetanse. Den kompetansen er gull verdt å ha med seg, uansett hva man ender opp med å gjøre i fremtiden.

– Jeg har som oftest en mening
Kemma Pearson er tillitsvalgt i PF Øst og mener at det er viktig å ta på seg tillitsverv: – Jeg har som oftest en mening om ting. Jeg liker muligheten til å jobbe sammen med ledelsen og å gjøre den oppmerksom på hva medlemmene ønsker – slik at vi kan finne de gode løsningene sammen, sier hun.

Spennende og lærerikt
Plasstillitsvalgt Jørgen Skovli Utne angrer ikke på at han tok på seg verv som tillitsvalgt: - Det er både spennende og svært lærerikt å være tillitsvalgt, sier han.
Tillitsvalgt med aggressiv nabo
Månedens tillitsvalgt heter Tonje og har sitt daglige virke ikke langt fra den russiske grensen. Hun mener at det i dagens sikkerhetspolitiske situasjon er viktig å være en god ressursperson som tillitsvalgt. Av sikkerhetsgrunner kan ikke etternavnet eller lokasjon oppgis.