Fortsatt en veldig viktig dag

Gruppebilde Motril (internasjonalt, internasjonal tjeneste, Frontex, EU)

Illustrasjonsbilde fra Frontex.

Foto: Frontex

– Betydningen av 8. mai må ikke undervurderes. 8. mai er datoen hvor vi feirer friheten og hedrer alle veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner. 8. mai er en dag som det fortsatt er veldig viktig å markere, særlig i en usikker tid som nå, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

Samme dag i fjor fremhevet Politiets Fellesforbund viktigheten av å markere 8. mai. Da var det særlig krigene i Ukraina og Gaza som var i fokus. Slik er det fortsatt.

– Politiets Fellesforbund vil rette en stor takk til alle i norsk politi som har deltatt i internasjonale operasjoner. Både til alle dem som er ute på oppdrag, har vært det nylig eller er veteraner. Det er svært mange som har bidratt, rundt 1500 til sammen, sier en takknemlig forbundsleder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Unn Alma Skatvold #9

PF-leder Unn Alma Skatvold fremhever innsatsen veteranene har gjort.

Fremhever veteranene

– Det har vært en oppfatning fra hjemkommet politipersonell at de ikke opplever å få den anerkjennelse og oppfølging som oppleves som nødvendig. Det kan være alt fra manglende anerkjennelse fra ledere og kollegaer, til at kompetansen som er ervervet internasjonalt ikke benyttes i politiet og at man opplever manglende helseoppfølging, sier Unn Alma Skatvold.

Økt risiko for psykiske senskader

Deltakelse i internasjonale operasjoner innebærer for mange politipersonell eksponering for alvorlige, potensielt traumatiserende hendelser. Det er godt forskningsmessig belegg for å si at dette gir økt risiko for utvikling av psykiske plager.

Det eksisterer dessverre liten kunnskap om hvordan det står til med den psykiske helsen til politipersonell som har deltatt i internasjonale oppdrag. Forskning vil kunne bidra til økt kunnskap om politipersonells psykiske helse etter tjenestegjøring i internasjonale operasjoner. Økt kunnskap muliggjør tilpasset forebygging og helseoppfølging for politipersonell før, under og etter deltakelse i fremtidige utenlandsoppdrag.

– Politiets Fellesforbund er derfor fornøyde med at vårt innspill om mer forskning fikk gjennomslag i veteranmeldingen, som ble lagt fram av regjeringen på vårparten i 2024. Bedre oppfølging og ivaretakelse av medlemmer som har vært på internasjonale oppdrag er noe PF jobber med. I programpakka til Politiets Fellesforbund fram mot stortingsvalget i september har vi et eget punkt om psykiske senskader. Vi erfarer at det er et stort behov for et nettverk av tjenester veteranene kan ha tilgang på, sier forbundslederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Frontex

Illustrasjonsbilde fra Frontex.

Foto: Frontex

Ukraina og Gaza

I år som i fjor er det to store konflikter som særlig berører Norge. Krigen i Ukraina raser for fullt og ligger fortsatt som et bekmørkt bakteppe over Europa. Situasjonen i Ukraina understreker dessuten hvor viktig det er å ha et velfungerende politi og rettssystem.

– Ukraina er et krigsherjet land. Desto viktigere er det å ha en sterk sivil beredskap og med politiet i en nøkkelrolle. Krigen på Gaza viser også hvor viktig det er å ha sivile krefter som kan stå i mot og utgjøre en forskjell. 8. mai er virkelig en dag å fremheve. Vi er utrolig stolte av den jobben norsk politi gjør både her hjemme og ute i internasjonalt arbeid. Til alle veteraner vil jeg på vegne av Politiets Fellesforbunds takke for innsatsen!

Og til alle: Gratulerer med frigjørings- og veterandagen! sier Unn Alma Skatvold.

Fakta: Frigjørings- og veterandagen

  • Om dagen: Markeres hvert år på 8. mai. Etter fem års okkupasjon under andre verdenskrig ble Norge frigjort 8. mai 1945. Siden den gang har over 100 000 norske kvinner og menn deltatt i mer enn 100 internasjonale operasjoner i kampen for demokrati og menneskeverd. På 8. mai minnes og hedres alle veteranene som har bidratt til frihet, selvstendighet og fred gjennom sin tjeneste for Norge fra okkupasjonstiden og fram til i dag. Veterandagen ble markert første gang i 2011. Kilde: regjeringen.no
  • Norsk deltakelse i internasjonale politistyrker finner sted i operasjoner under organisasjoner som Den europeiske union (EU), De forente nasjoner (FN) og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), samt bidrag til bilaterale prosjekter.
  • Aktuelle operasjoner er blant annet:
    • Frontex, det europeiske grense- og kystvaktbyrået, som jobber for å sikre Europas yttergrenser (EU).
    • Sør-Sudan (UNMISS, United Nations Mission in South Sudan), som for tiden handler om å beskytte sivile innbyggere (FN).
    • Colombia (UNVMC, United Nations Verification Mechanism in Colombia), hvor politiet tar del i observatørstyrken i denne misjonen (FN).
  • Norsk politi har siden 1989 deltatt med over 1200 politipersonell i internasjonale fredsoperasjoner, i 35 land over hele verden, under til tider svært risikofylte forhold.