Alvorlig at tilliten til politiet faller

Innbyggerundersøkelsen for 2024 viser at 70 prosent av de spurte viser at de har høy, eller svært høy, tillit til politiet. Det er en nedgang på to prosentpoeng fra året før.
Politiets innbyggerundersøkelse er en årlig kartlegging av innbyggernes oppfatninger av politiet i Norge.
– Resultatene av politiets innbyggerundersøkelse er alvorlige. Nok en gang går tilliten ned på nasjonalt nivå. Det er 10 prosentpoeng ned siden 2015. Metoden for innbyggerundersøkelsene har endret seg gjennom årene, men trenden er likevel klart nedadgående, sier Roar Fosse, nestleder i Politiets Fellesforbund.
Tilliten til politiet er størst i Trøndelag med 76 prosent, mens den er lavest i Finnmark med kun 61 prosent.
– Tar nedgangen på alvor
Undersøkelsen viser at tilliten blant de som har blitt utsatt for minst en negativ hendelse har sunket med tre prosentpoeng, mens tilliten er stabil blant de som ikke har blitt utsatt for noe det siste året.
Politidirektør Håkon Skulstad tar nedgangen på alvor.
– Å oppretthalde og styrke tilliten er viktig. Vi tek nedgangen på alvor og kjem til å undersøkje nærare samanhengen mellom å bli utsett for negative hendingar og lågare tillit, sier politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding.
Synkende trygghetsfølelse
En trend man har sett i løpet av de to siste årene er at trygghetsfølelsen i sentrum av de mest sentrale kommunene synker. Kun 56 prosent sier de er trygge alene på kveldstid i sentrum av de mest sentrale kommunene – og bare under halvparten av kvinnene sier de føler seg trygge.
Forbundsnestlederen mener det er en rekke årsaker som kan spille inn.
– Økning i voldsbruk og alvorlig kriminalitet blant ungdom og mindreårige, gjengkriminalitet og kriminelle nettverk som driver med alvorlig kriminalitet både digitalt og ute i det offentlige rom i hele Norge, er helt klart faktorer som kan spille inn på innbyggernes trygghetsfølelse generelt, sier Fosse.
Ikke dimensjonert for dagens utfordringer
Når innbyggerne erfarer at politiet henlegger stadig mer av anmeldte saker, eller ikke kommer når de har behov for hjelp, går dette ut over trygghet og tillit.
– Politiet må være tilgjengelige og til stede for innbyggerne over hele landet. Da må også politiet dimensjoneres deretter gjennom økt grunnbemanning og kapasitet. Politiets kapasitet er ikke i nærheten av å kunne håndtere dagens utfordringer. I 2024 var det 40 prosent økning i Oslo på innmeldte saker til politiet som måtte avvises på grunn av kapasitetsmangel. Det er synonymt med svekking av tillit, påpeker Roar Fosse.

«Folket har sett det. Virkelighetsbeskrivelsen til ansatte, ledere og tillitsvalgte har gått inn.»
Folket forstår at politiet ikke kan levere på det som forventes og loves med de ressursene vi har, skriver forbundsleder Unn Alma Skatvold i denne kronikken.

Innbyggernes tillit til politiet på stabilt nivå
I 2023 hadde 72 prosent av befolkningen svært eller ganske høy tillit til politiet, viser politiets innbyggerundersøkelse. – Dette er fortsatt positive tall, men det kan raskt snu, og vi har sett noe synkende tall de siste årene, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

Nedgang i politiets tillit
I en rykende fersk innbyggerundersøkelse svarer 72 prosent av respondentene at de har høy eller svært høy tillit til politiet, men rapporten viser også at 11 prosent oppgir at de har lavere tillit til politiet enn for ett år siden.