🌐 Spørreundersøkelse om pf.no pågår: Les mer >
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
– Årets trygdeoppgjør blir udramatisk, men langt fra så godt som fjorårets. Da økte alderspensjonene med hele 8,54 prosent 1. mai 2023, sier spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio til Dagbladet. Det skriver Unio.
– Det er to faktorer som særlig påvirker reguleringen av alderspensjonene i år. Det ene er at vi også i år vil ha høy prisvekst. Det gjør at reguleringen med gjennomsnitt av lønnsvekst og prisvekst gir en samlet regulering på årsbasis som bare er litt under lønns- og G-veksten. Mitt anslag på den samla reguleringen av alderspensjonene på årsbasis i 2024 er 4,68 prosent, sier Unios pensjonsekspert. Det skriver Unio på sine nettsider.
– Den andre, viktige faktoren er at den meget kraftige reguleringen av alderspensjonene 1. mai i fjor gir et høyt overheng til 2024.
Overhenget trekker ned hvor mye av årets «pensjonist-ramme» som kan brukes til reguleringen fra 1. mai i år. Dette fungerer på samme måte som i lønnsoppgjørene. Arbeidstakerne forhandler en årslønnsramme, men det som er til disposisjon på selve reguleringstidspunktet er denne ramma minus overhenget.
Overhenget i trygdeoppgjøret er i år på over 2 prosent. Det betyr at det er mindre disponibelt til regulering 1. mai.
– Med de anslagene vi kjenner fra frontfagsramma på lønnsvekst i år og TBUs anslag på prisveksten, blir reguleringen av alderspensjonene per 1. mai i år «bare» 2,9 prosent, forklarer Erik Orskaug, og legger til at den eksakte reguleringen først er klar når regjeringen 14. mai kommer med sine anslag for lønns- og prisveksten i revidert nasjonalbudsjett og trygdeoppgjøret er ferdig drøftet 23. mai.
Les saken i Dagbladet (krever abonnement): Så mye øker pensjonen din
Vi kan altså vente en regulering av løpende alderspensjon 1. mai 2024 som er noe lavere enn hva en kunne tro når reguleringen på årsbasis er nær opp til 5 prosent. Det skyldes først og fremst at den høye reguleringen 1. mai i fjor gir et stort overheng til 2024 på hele 2,05 prosent som «spiser» av det som er til disposisjon for datoreguleringen i år. Og så kan det ikke gjentas for ofte, tallene her er anslag, RNB kommer 14. mai, da vil vi ha hele grunnlaget for årets regulering og trygdeoppgjøret.
Forbundssekretær Vegar Monsvoll i Politiets Fellesforbund gir i videoen under en kort status på regler knyttet til særalder. Så fort det skjer noe nytt i saken, så vil det komme ny info på pf.no.
Et flertall på Stortinget har blitt enige om et nytt pensjonsforlik. – Politiets Fellesforbund er både skuffet og overrasket over at regjeringen har inkludert spørsmålet om pliktig fratreden ved særaldersgrensene i avtalen, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold.
I desember fremmet regjeringen en lovproposisjon om hvordan ny avtalefestet pensjon (AFP) skal lov- og regelfestes. – AFP er viktig for mange av våre medlemmer og ledere som ikke har særaldersgrenser. Den vil også bli viktig for dem som i fremtiden ikke skal ha særaldersgrenser, sier forbundssekretær Vegar Monsvoll i Politiets Fellesforbund.