Månedens PF-er:

Står midt i en krevende kamp

Asle Lokken1

Asle Løkken er en meget rutinert hundefører.

Månedens PF-er i Politiets Fellesforbund står midt oppe i en krevende kamp for seg selv og for hundeførerne i PF Sør-Øst. Saken er løftet også av forbundsstyret i PF som har støttet salen med juridisk bistand. - Det er tøft å være i konflikt, men jeg håper at det skal være mulig å finne en konstruktiv løsning, sier han.

I denne saken vil vi derfor snakke med Asle Løkken om jobben som hundefører og hans bakgrunn i politiet.

- Hvor lenge har du vært politi?

- Jeg begynte på politiskolen 1991 og var ferdig i 1993. Jeg kom fra det siste kullet som gikk ut av politiskolen før det ble høgskole.

- Hva slags type jobber har du hatt i politiet?

- Jeg begynte på Stovner politistasjon etter skolen sommeren 1993. Her jobbet jeg på ordensavdelingen vanlig uniformert i ca ett og et halvt år og ca ett år med sivil tjeneste/ etterretning. Deretter begynte jeg ved Tønsberg politikammer i februar 1996. Her var det på ordensavdelingen i litt over ett år, før jeg også her begynte på nark/ spaning. I 2004, så fikk jeg min første narkotikahund. I første periode var jeg på narkotika/spaning med hund og senere på ordensavdelingen med hund (jeg rakk to godkjente narkotikahunder). I 2010 begynte jeg på hundetjenesten i Vestfold med patruljehund. Her var vi fram til 2021 lokalisert ved Stokke lensmannskontor, før vi ble flyttet til Sandefjord politistasjon. Høsten 2022 ble alle hunder flyttet ut av Vestfold. Jeg endte da opp ved Drammen politistasjon, hvor jeg har oppmøtested nå.

- Hva er det beste med å være politi?

- Det er den varierte arbeidshverdagen og spenningen. I tillegg er det forholdet til dem jeg jobber med og muligheten til å treffe mennesker i alle situasjoner.

- Kan du beskrive en vanlig arbeidsuke?

- Jeg jobber 24/7-skift som hundefører. Oppmøte er ved Drammen politistasjon, men vi er en ressurs som er til disposisjon for hele Sør-Øst politidistrikt. Bilen pakkes og gjøres klar når jeg kommer på jobb. Deretter er patruljen til disposisjon for operasjonssentralen i Sør-Øst. Er det hundeoppdrag, kjører vi på det, og ellers er det vanlig ordenstjeneste i Drammen og omegn. De hundeoppdragene som er mest vanlige er søk etter savnede og spor i ulike varianter.

Asle Lokken2

Samspillet mellom hundørerer Asle Løkken og hunden Fark fungerer strålende.

- Du er hundefører. Hva innebærer egentlig denne funksjonen?

- Jeg har ansvar for vedlikeholdstrening og opplæring av en politihund. Hunden er eid av politiet, men bor hos meg. Hunden jeg har nå er en schæfer på 5 og et halvt år. Den er tett på 40 kg og er en arbeidshund med sterke drifter. Det krever også mye av min familie å ha en slik hund i huset. Alle aktiviteter må planlegges ut fra hvordan dette passer med hundepass/kennel, eller om den kan være med. Vi har altså et "arbeidsredskap" som må luftes flere ganger om dagen også utenfor jobb. Dette gjør hundeførerjobben til en kombinert hobby og jobb. Det blir også en veldig sterk knytning mellom hundefører og hund. For min del er jeg flere timer sammen med "Fark", enn jeg er med kona gjennom et år. Denne knytningen tror jeg ikke arbeidsgiver helt skjønner.

- Når det er sagt, så mener jeg det er den beste jobben man kan ha i politiet. Jeg er så heldig at jeg kan være sammen med bestekompisen min på jobb hver dag og tidvis løse oppdrag som ikke ville blitt løst om ikke vi var på jobb. Hundens egenskaper er unike!!

- Hvor lenge har du vært hundefører, og hvor mange hunder har du hatt ansvaret for?

- Siden 2004, to narkotikahunder og to patruljehunder.

- Hvordan «utdannes» en politihund, og hvor gamle er de?

- Utdanningen av en hund starter egentlig så tidlig som mulig som valp. Den formelle utdanningen som er på Politihøgskolen og starter som regel når hunden er mellom ett og ett og et halvt år. Da er de ferdig utdannet når de er mellom to og to og et halvt år.

- Et utdanningsløp for en ny rekruttert hund/hundefører, er 4 x 2 uker kurs ved PHS sitt utdanningssenter på Kongsvinger. I tillegg er det mange timer trening i arbeidstid og på fritid mellom kursene. På siste kurs går man gjennom et godkjenningsprogram. Dette må bestås før hunden kan settes ut i tjeneste. Hvert annet år må hunden regodkjennes. Denne må også bestås for at hunden kan være i tjeneste, sier Asle Løkken.

- Hva slags type oppdrag benytter du hunden til?

- Til å finne alt som lukter av menneske. Vi søker etter savnede mennesker, vi går spor, vi søker etter gjenstander som er gjemt/ mistet og en patruljehund kan også brukes som maktmiddel gjennom biting.

- Hvor lenge kan en politihund «være i jobb»?

- Så lenge den er frisk. Etter fylte ti år så må vi ha årlig attest fra dyrlege at hunden er fysisk i stand til å stå i tjeneste. Vanlig tid for en tjenestehund er ni - elleve år.

- Hva er den viktigste gevinsten med å benytte hunden på jobb?

- Hunden har egenskaper som ingen maskin kan erstatte. Luktesansen til en hund er helt unik. Som alternativt maktmiddel og støtte til kollegaer i oppdrag er en hund et kjempeviktig verktøy, men det viktigste en hund kan gjøre er å finne folk og dermed redde liv.

- Hva er verste med jobben din?

- For tiden er det faktisk måten vi som hundeførere blir behandlet av arbeidsgiver.

- Hvordan er kriminalitetsbildet i den delen av byen hvor du jobber?

- Drammen er Norges 5. største by og er multikulturell. Det er mange av de samme kriminalitetstypene som andre større tettsteder har. De siste årene har det vært mange problemer med ran og vold blant yngre ungdommer.

- Er det noen utviklingstrekk du vil rope varsko om?

- Ungdomskrim. Trenden med at flere og flere mener det er deres rett å blande seg opp i politiets måte å jobbe på. Det er også et økende problem at alle skal filme deg og krever tjenestenummer. Og jeg vil varsle for økende bruk av narkotika og spesielt kokain!

- Vold og trusler mot politiet er et økende problem. Er det noe du selv har opplevd?

- For noen måneder siden ble jeg sparket av en ung mann under pågripelse. Det var ren flaks at det ble mindre skader. Gutten var ruset på kokain og alkohol og husket lite dagen etter.

- Har du vært redd på jobb?

- Man er stadig innom følelsen av å være litt redd, og det tror jeg er viktig for å være skjerpet. Det er viktig at man ikke har den følelsen for ofte og at den går over til å bli en konstant. Dårlig bemanning over tid og økt arbeidspress kan rokke ved denne balansen.

- Hva er ditt syn på generell bevæpning?

- Jeg ser at det kan gå i retning av generell bevæpning, men det har aldri vært en kampsak for meg.

- Du er medlem av Politiets Fellesforbund. Hvor lenge har du vært medlem av PF?

- Jeg har vært medlem siden jeg begynte på politiskolen i 1991.

- Hvorfor synes du at det er viktig å være medlem av en fagforening?

- Med en arbeidsgiver som ønsker å "utnytte" ressursene stadig mer kreativt, er det viktig med en sterk fagforening som kan utfordre på lover/regler/ATB og generelle arbeidsforhold. Det er også viktig med muligheten for juridisk bistand. PF er en tydelig og klar stemme i samfunnsdebatten og kjemper fram ordninger som gagner alle i etaten. Jo flere medlemmer, jo sterkere er vi.

- Hva er de viktigste sakene du synes at Politiets Fellesforbund burde prioritere?

- Arbeidsavtaler, ATB, generelle arbeidsforhold og økonomi.

- Du har tillitsverv. Hvilke har du hatt, og hvilke har du nå? Og hvorfor bør man ta på seg verv som tillitsvalgt?

- Tillitsmann for hundetjenesten siden 2018 og varamedlem til styret i PF Sør-Øst siden 2021. Det gir meg en mulighet til å påvirke arbeidsplassen gjennom formelle kanaler. Det hjelper ikke å klage på piketten.

- Har du noen råd til dem som ser for seg en karriere i politiet og som går på Politihøgskolen i dag?

- Hold på integriteten din.