Drømmen er jobb i politiet

Panelarbeidsledighetsdebatt

Her er debatten under arbeidsledighetskonferansen godt i gang.

Politiets Fellesforbund hadde tirsdag samlet nesten 200 nylig utdannede politi til en arbeidsledighetskonferanse. Dette er politiutdannede fra de siste årene som enten ikke har fått jobb i politiet, er i korte vikariater eller som går ut av Politihøgskolen til våren uten store forhåpninger om jobber å søke på. Der fikk de oppleve debatt om ressurssituasjonen med nøkkelpolitikere til stede, de fikk ord på veien av lederen av PF Politistudentene, politidirektøren, foredrag om å mestre motgang, de fikk muligheten til å søke jobb i Forsvaret(!) og de fikk følelsesmessig støtte av PF-leder Unn Alma Skatvold.

Politiets Fellesforbund hadde produsert en egen film i sakens anledning. Denne filmen var i stor grad preget av det alvorlige bakteppet i etaten – med alvorlig kriminalitet, stadig mindre ressurser, færre til å utføre jobben – og snart 900 ferdig utdannede som står uten jobb.

– Det er helt feil å måtte stå her og arrangere en slik dag foran dere som ikke har noe annet ønske enn å jobbe i politiet. Tusen takk til alle dere som har kommet, og som gir et ansikt til dere som søker, et ansikt til de som jobber i etaten og savner dere som kolleger, og et ansikt til samfunnet som blir lovet et politi vi ikke kan levere, med folk vi ikke har. Jeg vet at mange av dere ser mørkt på fremtiden og har måttet legge en plan b for veien videre. Selv husker jeg hvor stolt jeg var da jeg fikk opptaksbrevet til Politihøgskolen i 1993. Jeg følte meg ønsket. Jeg tenkte aldri på at jeg ikke skulle få jobb. Jeg skulle være med å løse et viktig samfunnsoppdrag! Så står jeg sammen med dere som står uten den drømmejobben dere hadde forestilt dere og som har sluttet å tro på at dere kommer til å få det. Politiets Fellesforbund kan ikke love dere jobb, men jeg kan love at vi skal fortsette å kjempe for dere. Vi skal fortsette å ansvarliggjøre politikerne, fordi både dere, etaten og samfunnet fortjener det, sa en tydelig rørt Unn Alma Skatvold.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Q Sg Yf Y Hu PWY HD
Se video: Gi politiet jobb

– Tror i det lengste at dere skal få jobb

Politidirektør Benedicte Bjørnland understreket i sitt foredrag at Norge trenger flere politifolk.

– Vi må ha en god beredskap som treffer under terskelen for militær makt. Vi trenger flere politifolk. Vi blir etter alle solemerker tilført midler i revidert nasjonalbudsjett (RNB) nå på vårparten. Jeg tror i det lengste at de fleste av dere som er her i dag skal få jobb i etaten i løpet av året. Søk stillingene. Og jeg har et håp om at politiet løftes i 2025, sa politidirektøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stokkedal

Alexander Stokkedal er leder av PF Politistudentene.

Engasjert studentleder

Alexander Stokkedal er leder av PF Politistudentene. Han er avgangsstudent i år og satte ord på situasjonen:

– Som avgangsstudent føler jeg en bunnløs frustrasjon og uforutsigbarhet. Vi trenger politikernes og samfunnets handling. Utviklingen setter hele samfunnet i fare. Dette går til syvende og sist utover tryggheten til borgerne. Justis- og beredskapsministeren har ved flere anledninger sagt at politiet er budsjettvinnere. Alle vet at slik har det ikke blitt. Nå skal det bevilges 600 milliarder kroner til Forsvaret over en tolv års periode: Det blir investeringer i mannskap, utstyr og en langtidsplan. Politiet trenger det samme. Hvordan kan regjeringen forsvare en nedbygging av politiet? I fredstid er det politiet som skal stå for tryggheten i samfunnet. Regjeringen økte opptaket til Politihøgskolen, men gjør ingenting for å styrke politiet. Samtlige politikere, Politidirektoratet og distriktene har et ansvar. Vi har lidenskap for å tjene samfunnet. Nå er tiden inne for å handle. Oppbemanning må til. De arbeidsledige og midlertidige må få en framtid og gjøre samfunnet tryggere. Vi må se etter håp og løsninger, sa studentlederen til stor applaus.

Psykiater fra Kompani Lauritzen

Mange kjenner til TV2-serien «Kompani Lauritzen» hvor målet er at deltagerne skal bli den beste versjonen av seg selv. Til stede for å foredra om motgang og mestring var psykiateren fra tv-serien, pensjonert generalmajor Jon Reichelt. Han hadde i sin tid fagansvar for psykiatrien i Forsvaret. Reichelt holdt et engasjerende foredrag hvor essensen er at det egentlig ikke er stor forskjell på folk:

– Middelmådighet kan være en god verdi! De fleste av oss er middelmådige. De fleste er i sjiktet rundt snittet. Alle kan bli en bedre versjon av seg selv. Og slutt å tro at du vil lære av dine feil. Sjansen er større for at du kommer til å gjenta dem. Og alle burde lære seg i større grad å benytte ordene «hei», «takk» og «unnskyld». Og min viktigste læresetning er: «Slapp av og ta deg sammen», men det må være i den rekkefølgen. Vi lever i en tid av ukritisk individualisme og forskrudde forventninger. Vi kan ha godt av å være mer fornøyd med det vi har. Det er helt ok å være middels. Og jeg legger altså ikke noe negativt i det. Og når det gjelder "slapp av og ta deg sammen", så går det kort og godt ut på at man gjør lurt i å roe ned, tenke seg om og se hva man kan gjøre noe med. Ikke overdriv bekymringer, sa Jon Reichelt.

Forsvaret tilbyr karrieremuligheter

Forsvaret var på plass og fristet med karrieremuligheter. HR-direktør Arnt Inge Rolland fridde til de fremmøtte og håpet at mange kunne tenke seg en karriere i Forsvaret:

– Forsvaret og politiet bygger på mange av de samme verdiene. Vi tar gjerne imot politiutdannede og kan tilby en fremtid i Forsvaret, sa han.

Enige debattdeltagere

Både Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Høyre-leder Erna Solberg og Frps 1. nestleder Hans Andreas Limi var enige om at politietaten må tilføres større ressurser, men noen konkrete lovnader kunne de ikke gi:

Erna Solberg: – Alle vet at vi trenger politifolk. Men vi må i større grad matche økonomi og budsjettkapasitet.

Hans Andreas Limi: – Tall og budsjetter er førende. Hvor mye vil vi prioritere politiet? Frp vil bevilge mer. Og vi trenger ressursene nå.

Trygve Slagsvold Vedum: – Vi i regjeringen er engasjerte. Politiet er viktig for å gjøre landet vårt trygt. Vi skal trappe opp, og jeg mener det helt reelt. Det vil bli ansatt flere folk. Det kan jeg garantere. Politiet er mye bedre i dag enn for 30 år siden. Etaten har langt større kunnskap. Jeg håper å møte dere som politifolk, og ikke for at dere skal arrestere meg!, sa Sp-lederen.

Unn Alma Skatvold fikk det siste ordet i debatten: – Situasjonen går utover tilliten. Det er nye prioriteringer hver uke. Og siden 2023 har vi blitt 460 færre som skal gjøre jobben. Dette blir et demokratisk problem, et samfunnsproblem. Jeg kan love at vi skal fortsette å være en tydelig stemme. Vi skal ansvarliggjøre politikerne, sa Unn Alma Skatvold.