⚠️ Opplever du feil ved innlogging til Min side med BankID?Les mer >
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
✕
HjemAktueltMedlemmerNytt hovedverneombud på plass: – De ansatte er politiets viktigste ressurs
Nytt hovedverneombud på plass: – De ansatte er politiets viktigste ressurs
– Målet er å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø fysisk og psykisk for alle ansatte i politiet, sier Andreas Mikkelsen, nytt hovedverneombud i politiet.
Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser, og se til at arbeidsgiver tar nødvendig hensyn til de ansattes sikkerhet, helse og velferd. Hovedverneombudet (HVO) for politietaten skal koordinere og samordne den valgte vernetjenesten i etaten. Andreas Mikkelsen kan dra nytte av over 30 års erfaring fra politiet i hans nye rolle:
– Jeg hadde min første dag på jobb i politiet sommeren 1990 som politiaspirant ved Økern politistasjon i Oslo politidistrikt og begynte ved Stovner politistasjon i 1992 etter endt politiskole. Jobbet da ved patruljeseksjonen fram til 1999, og deretter etterforsker ved Stovner politistasjon fram til 2008. Jeg begynte da som etterforsker ved Økokrim og jobbet der til 2016, med finansiell etterforskning og miljøkriminalitet. Fra 2016 til 2020 var jeg fag- og opplæringsansvarlig innen etterforskning ved enhet øst i Oslo politidistrikt, hvor jeg underviste i politiarbeid på stedet, generell etterforskning og videregående etterforskning med fokus på elektroniske spor, sier Mikkelsen.
Skal samordne verneombudene
Samtidig som han arbeidet ved Økokrim var han også hovedverneombud der fra 2012 til 2016, og senere var han varahovedverneombud i Oslo politidistrikt fra 2018 til 2020 og hovedverneombud i Oslo politidistrikt 2020–2024.
– Hovedverneombudet skal samordne verneombudene og har samarbeid med hovedverneombudene i distriktene. De arbeider selvstendig innenfor sitt distrikt, men får støtte og råd ved behov. Det arrangeres faglige samlinger samt at kompetanse og informasjon deles blant hovedverneombudene som tar dette videre i sine distrikt, forklarer Mikkelsen.
Samarbeid med Politidirektoratet
Ordningen med nasjonalt HVO ble opprettet i 1990. HVO og vara utpekes av Politiets Fellesforbund. Administrativt er vervene tilknyttet HMS-seksjonen i Politidirektoratet (POD). Vervene har en fri og uavhengig rolle.
Nasjonalt hovedverneombud deltar i IDF (informasjon, drøfting, forhandling) og hovedarbeidsmiljøutvalget i Politidirektoratet; følger opp overordnede og sentrale saker for politiet med innspill fra distriktenes hovedverneombud - og samarbeider tett med HMS-seksjonen i Politidirektoratet og øvrige fagseksjoner der.
– Målet er å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø fysisk og psykisk for alle ansatte i politiet. Hovedverneombudet skal bidra til å forebygge inne helse, miljø og sikkerhet, samt være med på å utvikle kompetansen innen HMS. Her er det viktig at alle medarbeidere bidrar på begge punkter, sier Mikkelsen.
Han legger til at rollen som hovedverneombud er viktig for å bidra til å utvikle og beholde et godt arbeidsmiljø både fysisk og psykisk i politiet.
– De ansatte er politiets viktigste ressurs. God trivsel fører til godt arbeid og trygghet for landets borgere, sier Mikkelsen.
Rom for tilbakemeldinger i etaten
– Fremover ønsker jeg å jobbe for å styrke medarbeiderskapet i politiet. Målet er at alle er med å bidra og at det oppleves som trygt og ønskelig med tilbakemeldinger og utvikling i alle ledd, sier det nye hovedverneombudet for politiet.
Varsling har vært et utfordrende tema i politiet gjennom flere år. Rett før sommeren ble Politietatens uavhengige varslingsombud etablert, med mål om å bidra til økt tillit, forbedring og læring i politietaten. Mikkelsen er opptatt av at man også tar tak i utfordringer før de vokser seg store.
– Det skal være trygt å varsle, men det er også veldig viktig at vi forsøker å løse problemer og konflikter så tidlig som mulig med mest mulig tillit til hverandre. Her står ytringsklima og trygghet sentralt for både ansatte og ledere, sier Mikkelsen.
Sykefravær, arbeidspress og endringer
Han ønsker også å ha fokus på høyt sykefravær og høyt arbeidspress.
– Det er ikke farlig å ha mye å gjøre så lenge man jobber med noe som er viktig og inspirerende. Vi må kjenne at vi har måloppnåelse og at vi lykkes. Negativt stress og dårlig arbeidsmiljø er motsatsen som kan føre til helseproblemer og høyt sykefravær. Det må forebygges!, sier Mikkelsen.
Politiet er i stadig endring, og teknologien vil trolig bidra til det enda mer fremover.
– Det er veldig viktig med god informasjon og god medvirkning fra alle ansatte i slike prosesser. Dette for å forebygge usikkerhet og tapt fokus på jobben vi ønsker å gjøre. Verneombudene er viktige aktører i OU-prosesser, og de skal tas med på råd, sier Andreas Mikkelsen.
Ønsker generell bevæpning
I likhet med Politiets Fellesforbund går det nye hovedverneombudet også inn for generell bevæpning av norsk politi.
– Jeg ønsker at våre politikere vil vurdere bevæpning av politiet så snart som mulig. Det er stadig situasjoner som krever bevæpning, og dagens trusselbilde gjør at det er slik, sier Mikkelsen.
Han sier det er forventet rask respons fra politiet, og politiet også har et behov for egen sikkerhet.
– Farlige og livstruende situasjoner kan oppstå meget raskt. Det er da ikke tid til å hente våpen i en bil. Det må politiet ha med seg og være trent til å håndtere. Det er derfor også viktig med nok tid til operativ trening, legger Mikkelsen til.
En god arbeidsplass også i fremtiden
– Jeg er glad og takknemlig for vervet jeg nå har begynt på. Jeg ønsker et godt samarbeid med alle ansatte, fagforeninger og arbeidsgiver. Jeg har hatt over 30 flotte år i politiet og ønsker at mine kolleger skal ha det samme nå og i fremtiden, sier Mikkelsen avslutningsvis.