Besøk til PU på Nasjonalt ankomstsenter i Råde:

– Viktig arbeid for å ta imot mennesker i sårbare situasjoner

20240710 122637 16

Forbundsnestleder Ørjan Hjortland (nr. 2 fra venstre) besøkte Nasjonalt ankomstsenter sammen med Åsbjørg Gussgard, lokallagsleder i PF PU; Tom Eirik Kristensen (t.h.), nestleder i PF PU; og Erik Sandsmark Idsøe, politisk rådgiver i Politiets Fellesforbund (t.v.).

Politiets Fellesforbund har besøkt Nasjonalt ankomstsenter i Råde, hvor Politiets utlendingsenhet er en av flere aktører som samarbeider. – Det er rigget et godt apparat her, som i perioder settes under stort press, i takt med antallet asylsøkere som ankommer til Norge. Situasjonen er krevende, først og fremst for asylsøkerne, men også for mottakssystemet, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund.

Politiets utlendingsenhet (PU) er et nasjonalt særorgan og politiets hovedaktør på migrasjonsfeltet, og gir bistand til resten av politiet i utlendingsforvaltningen. PU registrerer og identifiserer asylsøkere som kommer til Norge; uttransporterer personer uten lovlig opphold i Norge; drifter Politiets utlendingsinternat på Trandum; og har øvrige oppgaver knyttet til grenseforvaltning.

PU påvirkes i stor grad av situasjonen i resten av verden og må hele tiden tilpasse seg endringer blant annet i hvor mange asylsøkere som ankommer Norge og må stadig forholde seg til endrede forutsetninger og håndtere utfordrende situasjoner.

– Dette har gjennom år skapt en uforutsigbar situasjon for PU, både som organisasjon og ikke minst for de ansatte. Det har vært runder med både opp- og nedbemanninger, som gir utfordringer og ustabilitet, som er uheldig for oppbygging av kompetanse på utlendingsfeltet og for muligheten til å raskt kunne bygge opp kapasiteten der den trengs når den trengs, sier Hjortland.

Mange aktører samlet i Råde

Nasjonalt ankomstsenter i Råde i Østfold ble opprettet i 2015. Her oppholder asylsøkere seg mens stegene i registrering av asylsøknaden gjennomføres. Senteret driftes av selskapet Link på vegne av Utlendingsdirektoratet (UDI). Bygget har plass til ca. 600-700 personer, og da vi besøkte senteret forrige uke var det ca. 400 asylsøkere der.

Det er jevn tilstrømning av asylsøkere og mange må komme seg hit selv for å registrere seg. Det jobbes for å holde ventetiden kort, og mange aktører samarbeider og bidrar til å gjøre asylsøkeprosessen mer effektiv: politi, UDI, tolker, helse og andre aktører. Det er mye logistikk for å få det hele til å gå opp. Målet er å sikre en god ankomst til Norge for asylsøkere.

Forbundsnestleder Ørjan Hjortland besøkte Nasjonalt ankomstsenter sammen med Åsbjørg Gussgard, lokallagsleder i PF PU, og Tom Eirik Kristensen, nestleder i PF PU, samt lokal tillitsvalgt, og Erik Sandsmark Idsøe, politisk rådgiver i Politiets Fellesforbund.

– Det var svært interessant å høre om opplegget som er etablert her, med PU som en helt sentral aktør i dette arbeidet. Det gjøres et viktig arbeid for å ta imot mennesker som står i en svært sårbar situasjon, med krevende bakgrunner og traumer. Da er det viktig at det jobbes godt og profesjonelt slik som her på Nasjonalt ankomstsenter, sier Hjortland.

Behov for bedre grunnberedskap

Som nevnt må PU hele tiden bygge opp og ned kapasitet, noe som er svært utfordrende. PU ønsker mer forutsigbarhet og å ha en sterkere og større grunnberedskap. Det er jevnlig krise, krig og konflikt ulike steder i verden, og det er et spørsmål hvor lenge man kan si at situasjonen er midlertidig.

– Når det er færre ankomster kan denne grunnberedskapen benyttes av andre distrikter eller særorgan til andre oppgaver som politiet må løse. En større grunnbemanning reduserer behovet for å først bemanne ned og deretter opp, med de utfordringer det gir for eksempel med behov for opplæring av nye, midlertidige ansatte. Mer stabilitet og kompetansebygging over tid vil gjøre systemet mer effektivt og bedre både for asylantene og de ansatte og gi bedre evne til å tilpasse seg svingningene i asylankomster, sier Hjortland.

En annen utfordring er til dels utstrakt bruk av overtid i perioder, med enkelte eksempler på ekstreme mengder overtidstimer.

– Det meldes at bruken av overtid har gått ned, og det er bra, men det er ned fra det mest ekstreme, og det er igjen et uttrykk for at grunnbemanningen er for lav, sier Hjortland.

Mange midlertidige ansettelser

Selv om det ved ankomstsenteret i Råde er noe flere faste ansatte enn for eksempel på Gardermoen registreringssenter er bruken av midlertidige ansettelser stor også her, inkludert til dels svært korte midlertidige engasjementer på ned til noen ukers varighet.

– Det er slik stor usikkerhet for de midlertidige ansatte også her ved Nasjonalt ankomstsenter. Det er uholdbart at folk skal gå i usikre, midlertidige stillinger over lang tid. Det gir ingen forutsigbarhet og gir et dårlig møte med politiet som arbeidsgiver, sier Hjortland.

Selv med mange politiutdannede som står uten relevant jobb i etaten, opplever PU relativt få søkere på de midlertidige stillingene som lyses ut. PU er derfor spente på å se om det kommer søkere på stillinger framover, om aktuelle søkere gått til stillinger utenfor etaten, eller om de tar et kortere vikariat i et politidistrikt i håp om å der få fast ansettelse heller enn å ta et lengre vikariat hos PU.

– Det sier noe om at stadige midlertidige ansettelser i PU, gjerne flere på rad, gjør det vanskelig å rekruttere folk til stillingene man lyser ut. Det er selvsagt uheldig for å tiltrekke seg kompetansen og folkene man trenger. Den uforutsigbarheten organisasjonen og de ansatte i PU opplever er på ingen måte er et pluss for rekrutteringen, sier Hjortland.

Viktig kompetanse i utlendingsforvaltning

Blant de positive tingene ved å jobbe ved Nasjonalt ankomstsenter er at det er et stort mangfold av personer som jobber der, med ulik bakgrunn og kompetanse, og at det generelt er et internasjonalt miljø.

– Dette er svært god erfaring å ha med seg videre i yrkeskarrieren. Ved å jobbe i PU får man svært god kjennskap til utlendingsforvaltning, som er et krevende og spennende arbeidsfelt i stadig utvikling. Dette er også noe som absolutt er en relevant kompetanse å ha med seg videre i politiet, da dette er et fagområde politiet kommer borti og jobber med også i ordinært arbeid ute i distriktene, sier Hjortland.