Politiets Fellesforbund har besøkt medlemmer som sikrer trygghet,
beredskap og kriminalitetsbekjempelse ved landets hovedflyplass. –
Veldig nyttig besøk til Gardermoen politistasjon, hvor det gjøres viktig
arbeid for å levere på samfunnsoppdraget, men som har for små ressurser
til å gjøre all jobben som burde vært gjort, sier Ørjan Hjortland,
nestleder i Politiets Fellesforbund.
Oslo lufthavn er et stort knutepunkt, og på det meste passerer rundt 100 000 reisende lufthavnen fordelt på fly, tog og buss. Det er inntil 600-700 flybevegelser om dagen, som i tillegg til passasjerfly også inkluderer blant annet ambulansefly, privatfly og transportfly (cargo). Det er også tekniske baser her. Gardermoen politistasjon har ansvar for vakt, beredskap og etterforsking av straffesaker på Oslo lufthavn.
Særegne oppgaver og utfordringer
Det merkes at det er mange på reise i disse dager, med de utfordringer det gir også for politiet. Det gjør det ekstra vanskelig at det er færre ansatte knyttet til politistasjonen, med stillinger som burde vært fylt og kunne bidratt til økt trygghet for de reisende, til bedre beredskap ved et sårbart objekt og til mer etterforskning av alvorlige saker. Mens oppgavene har økt, har antall ansatte blitt færre.
I tillegg har flyplassen noen særlige utfordringer politipatruljer utenfra ikke nødvendigvis kjenner til. Om man mangler nødvendig lokalkunnskap og kjennskap til hvordan ting fungerer på landets hovedflyplass er det mer utfordrende å komme inn for å avhjelpe ved behov. God lokal kunnskap om flyplassen og daglig samhandling med andre aktører på flyplassen er helt avgjørende.
– Det var veldig interessant å besøke Gardermoen politistasjon og høre om den viktige jobben som gjøres og de utfordringene de ansatte her opplever. De forteller om varierte dager med mange ulike typer oppdrag, og det gjøres fantastisk innsats og viktig arbeid her, de ansatte står virkelig på for å gi innbyggere og reisende trygghet og sikkerhet og avdekke alvorlig kriminalitet, sier Hjortland.
Kreves samarbeid med mange aktører
– Gardermoen politistasjon har mye samhandling med våre kollegaer ved grensekontrollen, som også er en stor gruppe politiansatte ved flyplassen, men også med Avinor, tollvesenet og en rekke ulike aktører i forbindelse med ulike oppdrag, forteller forbundsnestlederen.
Det er knyttet både til uttransportering av personer uten lovlig opphold; VIP-reisende; barnevern; øvrige politidistrikter og særorgan; med mer. I en ny sikkerhetspolitisk situasjon er også muligheten for sabotasje og fiendtlig aktivitet knyttet til flyplassen til stede, som politiet, i samhandling med andre aktører, må jobbe for å avdekke og stanse.
Store mørketall på internasjonal, organisert kriminalitet
Inntil videre er det egne etterforskere ved Gardermoen politistasjon. Som Norges hovedflyplass og et sentralt knutepunkt er også mye internasjonal og grenseoverskridende kriminalitet knyttet til Gardermoen, blant annet menneskesmugling, valutakriminalitet og narkotikakriminalitet. Dette er kompliserte saker å avdekke og etterforske.
For eksempel blir det eksportert kontantbeløp på inntil mange millioner, noe som skal meldes ifra til Tolletaten. Om man ikke gjør det, risikerer man å måtte betale 20 prosent av hele beløpet i straffegebyr eller bli politianmeldt. Om pengene mistenkes å være forbundet med kriminalitet, beslaglegger Tolletaten beløpet til forholdet er ferdig etterforsket av politiet. På grunn av mangel på kapasitet til å etterforske skjer dette imidlertid ikke i praksis, og store kontantbeløp med svarte penger fortsetter ut av landet etter at et relativt beskjedent straffegebyr til Tollvesenet er betalt.
– En internasjonal flyplass blir slik et knutepunkt også for organisert kriminalitet. Regjeringen har lovet kamp mot gjengene, kriminelle nettverk og organisert kriminalitet. Dette har tette bånd til det som kommer via Oslo lufthavn, sier Ørjan Hjortland.
Etterforskerne ved Gardermoen politistasjon forteller at det på langt nær er kapasitet til å ta alle sakene og at det er store mørketall med saker de er kjent med, men ikke har mulighet til å følge opp.
– Dette kan handle om grov, alvorlig kriminalitet, men der kapasiteten er så begrenset at man ikke får fulgt opp sakene. Det er alvorlig, og understreker hvor alvorlig situasjonen er for norsk politi. Vi mister politikraft som skulle vært benyttet til å avdekke og bekjempe kriminalitet, sier Hjortland.
Han legger til at det er positivt at Politiets Fellesforbund er blitt lyttet til og at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett bevilget 1,6 milliarder ekstra til å dekke eksisterende utgifter og kostnader politiet har, i tillegg til styrking av utvalgte områder, men at dette på langt nær er nok.
– Det vi får høre fra Gardermoen politistasjon understreker dette. De ansatte står på for å levere på samfunnsoppdraget innenfor rammene de har, men det er nettopp det: de har for få ansatte og for små ressurser til å få løst jobben ordentlig. Minimumsbemanningene er for lav. Det gjør også en allerede tøff arbeidshverdag enda tøffere for de ansatte, sier forbundsnestlederen.
Bevæpning øker beredskapen
På Oslo lufthavn har politiet permanent punktbevæpning, noe det ble åpnet for i 2018. De melder at folk ikke nødvendigvis er klar over at politiet er fast bevæpnet på Gardermoen og at det har vært slik i flere år, men at de mottar lite negative reaksjoner på det.
– At politiet er permanent bevæpnet her bidrar til den raske responstiden vi trenger om det skulle oppstå alvorlige hendelser som krever bevæpning. Erfaringene fra Gardermoen er gode, og ingenting tyder på at det har ført til økt avstand mellom politi og publikum. Mens vi fulgte våre kollegaer i terminalhallen på flyplassen var det flere reisende som tok kontakt med politiet med ulike spørsmål. Politiet har fortsatt den gode dialogen med publikum som tidligere, men den nødvendige beredskapen er til stede. Det er blant grunnene til at Politiets Fellesforbund går inn for generell bevæpning av norsk politi. Det handler om å møte dagens trusselbilde og effektivt kunne stanse et pågående og plutselig oppstått angrep, sier Hjortland.
Trenger flere folk, mer bemanning og økte ressurser
Oppsummeringen fra forbundsnestlederen er at tilbakemeldingene fra medlemmene ved Gardermoen politistasjon er i tråd med det vi hører ellers i politi-Norge.
– Man er for få ansatte til å løse oppgaver som øker i omfang og det er innbyggerne våre som blir skadelidende. Derfor må det komme et betydelig løft i grunnfinansieringen til norsk politi. Norge trenger økt satsing på politiet om vi skal ha den tryggheten og beredskapen politikerne lover, konkluderer Ørjan Hjortland.