Arendalsuka:

Sekundene teller, men minuttene gjelder

Beredskap Arendal2024

Beredskapen i nødetatene ble debattert i Arendal tirsdag.

Politiets Fellesforbund arrangerte tirsdag en debatt sammen med Ambulanseforbundet og Brannforbundet i Delta hvor man debatterte hvorvidt det eksisterer en beredskapskrise i nødetatene. – Jeg synes det er krevende å akseptere at det skal være så stor forskjell på responstiden i en by og ute på landet. Og ressursknapphet i politiet går dessverre utover brann og ambulanse også, sa PF-leder Unn Alma Skatvold.

Samhandling mellom politi, brann og ambulanse var et nøkkelord under debatten som ble arrangert av de to Delta-forbundene og Politiets Fellesforbund. Debattleder var Knut Roger Andersen. Med seg som debattanter hadde han Unn Alma Skatvold fra Politiets Fellesforbund; Ola Yttre, leder av Ambulanseforbundet i Delta; Trond Busterud, leder av Brannforbundet i Delta; Sigve Bolstad (Sp), statssekretær i Justis- og beredskapskomiteen; og Lene Vågslid (Ap), leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Først ga de tre fagforeningslederne sin beskrivelse av nåsituasjonen:

Unn Alma Skatvold: – Norsk politi har blitt nedbemannet med over 500 personer i 2023 og 2024. Vi har fått en nødvendig påplussing av politibudsjettet i 2024, men vi vil i beste fall kunne komme opp på samme nivå som før nedbemanningen når det gjelder antall politi, og dette går naturligvis ut over brann og ambulanse. Det er politiet som skal lede skadestedene og også sikre at brann og ambulanse får gjort sin jobb.

Trond Busterud: – I våre etater dreier det seg om å komme raskest mulig til stedet. 95 prosent av våre oppdrag løses innenfor et tidsintervall på 20 minutter. Det er en utfordring for brannvesenet når de andre ikke møter. Det blir en kjede av reaksjoner. Vi opplever at det går lang tid før politiet møter, og vi har opplevd en betydelig økning innenfor helseoppdrag.

Ola Yttre: – I Ambulanseforbundet opplever vi at vi har gått fra å være transportør til rullende sykehus. Vi er i en situasjon hvor vi sliter med å få folk nok til å bemanne bilene. En slik utfordring går utover responstiden, som har økt med to minutter i løpet av de siste tre årene. Det skal komme en stortingsmelding i løpet av høsten som vi er svært spente på.

Politikerne kommenterte

Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, var ikke uenig i hva som ble sagt:

– Jeg er enig i virkelighetsbeskrivelsen. Samtidig vil jeg understreke at politiet ble prioritert i revidert nasjonalbudsjett (RNB), men mer må gjøres. Jeg tror dessuten at det vil være en del å hente på mer samhandling mellom etatene, sa hun.

Statssekretær Sigve Bolstad i Justis- og beredskapsdepartementet fulgte opp:

- Ekstrabevillingen på 1,6 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett løser ikke alt, men kan ses på som en del av en snuoperasjon. Når alarmen går, er det sekundene som teller. Vi må både ressurssette og samhandle for å bedre responstiden, selv om vi treffer på de oppsatte kravene om responstid, sa Bolstad.

Utsagnet om responstid fikk PF-leder Unn Alma Skatvold til å ta ordet:

– Jeg synes det er krevende å skjønne de fristene som er satt for responstid. Det er en type responstid for byer med færre enn 2000 innbyggere, et annet krav for steder mellom 2000 og 20 000 innbyggere – og et ytterligere tidskrav for byer med flere enn 20 000 innbyggere. I tillegg er det kun 80 % av oppdragene i disse kategoriene det måles utfra. Jeg synes det er rart at det godtas at det skal være så stor forskjell på responstiden i en by og litt ute på landet. I stor grad handler politiets utfordringer om ressurser. Vi må minst ha inn de over 500 politifolkene vi er i minus. Og vi må få ansatt alle nylig utdannede. Og jeg må understreke at det ikke er politiet som etat som trenger mer penger. Det er samfunnet – innbyggerne - som fortjener å få dekket det behovet som forventes. Og da trengs det større ressurser. Vi trenger flere i vakt og beredskap! sa forbundsleder Skatvold.

Sigve Bolstad fulgte opp: – Regjeringen er opptatt av trygghet i både by og på landet. Vi lytter til fagmiljøene, hvor politi, brann og ambulanse representerer viktige stemmer. Jeg erkjenner at statsbudsjettet for 2024 var for stramt, og derfor kom det ekstra midler i RNB. Vi skal fortsette å bygge opp ressursene, og flere politistudenter må få jobb. Det skal regjeringen jobbe for, lovet Sigve Bolstad.

Se debatten i opptak her 👇