Ber statsråd Brenna gjenoppta IA-forhandlingene

Hans Erik Lise Steffen 1200x800 1 1024x683

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg og Unio-leder Steffen Handal sendte i går brev til statsråd Brenna.

Foto: Unio / Hedvig Bjørgum

Unio, Akademikerne og YS sendte i går brev til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna hvor de ber henne gjenoppta forhandlingene om IA-avtalen, skriver Unio.

Unios leder, Steffen Handal, mener de nye signalene fra NHO og LO i gårsdagens VG er positive og understreker at det er viktig at man raskest mulig kommer i gang med forhandlingene om ny IA-avtale.

– Dette er jo svært gode nyheter, sier Steffen Handal til NRK. Han viser til LO-leder Peggy Hessen Følsvik som sier at hun er åpen for å snakke med NHO-sjefen Ole Erik Almlid om IA-avtalen.

– Jeg henstiller Brenna om å snarest mulig innkalle partene til nye forhandlinger. Nå ligger dette helt åpent, så dette er veldig gledelig, sier Handal til NRK.

– Jeg mener arbeidet med inkluderende arbeidsliv og sykelønnsordningen er for viktig til kun å overlates til politikerne alene. Dette er en sak vi bør forsøke å løse i fellesskap i trepartssamarbeidet, sier Unio-leder Steffen Handal.

IA-avtalen viktig for trepartssamarbeidet

Unio, Akademikerne og YS ser med stor bekymring på den situasjonen vi er kommet i og hvordan dette medfører en alvorlig svekkelse av den norske samarbeidsmodellen. Etter at IA-forhandlingene brøt sammen, står norsk arbeidsliv per 1. januar 2025 uten en plan for hvordan vi skal lykkes med å redusere sykefraværet i Norge.

– Partene i arbeidslivet har svekket sin innflytelse over sykepengeordningen, både når det gjelder nivået på sykepengene og arbeidsgivers finansieringsansvar, skriver Unio, Akademikerne og YS i brevet til statsråden.

– Lykkes vi ikke med å finne en løsning gjennom trepartssamarbeidet, vil det ikke bare være et tap for de som i dag er i og utenfor arbeidslivet. Det vil også være et historisk tilbakeslag for tilliten til den norske samarbeidsmodellen. Det er ingen tjent med. Det er et ansvar vi alle må kjenne på. Regjeringen som part i IA-avtalen har også et ansvar for å bidra til å finne gode løsninger i en fastlåst situasjon, skriver de tre i brevet.

Løsninger og kompromiss

Unio, YS og Akademikerne beklager sterkt at vi er kommet i denne situasjonen. En rekke mulige løsninger for en ny avtale ble bragt opp på forhandlingsbordet i innspurten av forhandlingene. Disse ble i liten grad realitetsbehandlet.

– Vi er av den oppfatning at forhandlingene og muligheten for å finne frem til enighet ikke ble tilstrekkelig prøvd ut. Vi oppfordrer derfor Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å ta initiativ til et nytt forhandlingsmøte og innkalle partene, skriver de i brevet.

Handal viser også til at Unio hele tiden har ønsket å få på plass en IA-avtale og at Unio i forhandlingene før jul foreslo et kompromiss på treårig avtale.

– På det siste møtet foreslo jeg tre års freding av sykelønnsordningen som et kompromiss. Både YS og Akademikerne virket positive, sa Unio-leder Ragnhild Lied til DN 10. desember i fjor.