Unio: Ønsket å få på plass IA-avtale for å sikre sykelønna

Unio leder Ragnhild Lied

Ragnhild Lied er Unio-leder.

Foto: Unio / Helene Moe Slinning

Unio var villig til å ta samfunnsansvar og strekke seg for å sikre en ny IA-avtale og fortsatt full sykelønn. Den sikreste måten å få ned sykefraværet på og samtidig sikre medvirkning for både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden i spørsmålet om sykelønn, er nettopp enighet om en ny IA-avtale, mener Unio. Her finner du også fakta, spørsmål og svar om IA-forhandlingene.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv kommer det frem at Unio. Akademikerne og YS var åpne for et kompromiss om IA-avtalen (Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv). NHO sier til DN at tid var noe det var naturlig å forhandle videre om. Det skriver Unio på sine nettsider.

Derfor ble et slikt kompromissforslag lagt på bordet av Unio-leder Ragnhild Lied.

Hun sier til Dagens Næringsliv at de ønsket et kompromiss der sykelønnsordningen ble fredet i tre år.

– På det siste møtet forrige onsdag foreslo jeg tre års freding av sykelønnsordningen som et kompromiss. Både YS og Akademikerne virket positive, sier Unio-leder Ragnhild Lied til DN.

Hun sier LOs ultimatum fremstår kunstig – og mener resultatet taler for seg selv:

– Det er åpenbart verre at vi nå mister innflytelsen over sykelønnen i det hele tatt etter nyttår, enn dersom alle parter kunne gått med på tre år. Når LO kjører ultimatum om fire år eller ingenting, så utfordrer de trepartssamarbeidet, sier Lied til DN.

– For oss er sykelønnsordningen like viktig som den er for LO. Det er viktig å verne om den. Men vi har også et genuint ønske om å senke sykefraværet gjennom tiltak i IA-avtalen. Derfor var vi opptatt av å finne kompromisser, sier Unio-lederen til DN.

Gjennom en ny IA-avtale kunne vi sikret arbeidstakersiden medvirkning i spørsmålet om sykelønna. Derfor var vi villig til å strekke oss for å sikre en avtale på tre år, kombinert med en bred kunnskapsinnhenting om sykefravær og sykepengeordningen.

Fakta, spørsmål og svar om IA-forhandlingene

Her finner du fakta, spørsmål og svar om IA-forhandlingene. Du kan også lese om bruddet i forhandlingene og hvilke konsekvenser det får. Innholdet er hentet fra Unios nettsider.

Hva var det viktigste målet for Unio i IA-forhandlingene?

Unios hovedmål i årets IA-forhandlinger har vært å sikre en avtale som forplikter både partene og myndighetene til et tett samarbeid om å redusere sykefraværet.

Vårt viktigste mål under forhandlingene har vært å sikre sykelønnsordningen, og samtidig bli enige om konkrete tiltak for å få ned fraværet. Et viktig mål for oss har også vært å beholde et nasjonalt og forpliktende trepartssamarbeid, der arbeidsgiverne, fagforeningene og myndighetene sammen jobber for et mer inkluderende arbeidsliv.

Hvorfor ble det brudd i forhandlingene om IA-avtalen?

Bruddet i forhandlingene om IA-avtalen i 2024 skyldtes i hovedsak uenigheter knyttet til sykelønnsordningen. Konflikten dreide seg om hvordan og i hvilken periode avtalen skulle sikre at regjeringen ikke kunne fremme forslag til endringer i sykelønnsordningen uten at det var enighet med partene.

Unio mener at LO og NHO har hovedansvaret for at IA-avtalen ikke ble fornyet ved å stille ultimate krav i forhandlingene. LO avviste konkrete forslag til løsninger som lå på bordet, og i stedet stilte et ultimatum om enten fire års avtale eller ingenting. Dette bidro til at forhandlingene kollapset og at avtalen ikke ble fornyet.

Unio-leder Ragnhild Lied foreslo en treårig avtale like før bruddet i forhandlingene, noe som ville sikret sykelønnen langt inn i neste regjeringsperiode, og gitt oss tid til å styrke forsvaret av ordningen. Dette kompromisset ble avvist av LO.

Vårt utgangspunkt var selvsagt en fireårig avtale, men når det viste seg å være umulig, foreslo vi en treårig avtale som et kompromiss – fordi alternativet uten en avtale er at arbeidstakerorganisasjonene mister all innflytelse på sykelønnsordningen, og politikerne kan foreta de endringer de vil fra 1. januar 2025.

Unio har oppfordret statsråd Tonje Brenna til å bringe partene tilbake til forhandlingsbordet basert på vårt kompromissforslag.

📁 DOKUMENTER

📱 På mobil? Sveip mot venstre for å se alt
Unio-notat – Fakta om IA-forhandlingene (PDF, 0,1MB)
> Finn flere filer i dokumentarkivet