Opplever du feil med BankID ved innlogging til Min side?
Innlogging til Min side er nå via BankID. Opplever du feil ved innlogging med BankID?Les mer her >
Lønnsoppgjøret: Unio fikk medhold i Rikslønnsnemnda – får beholde egen tariffavtale i staten. Nå arbeides det med å effektuere lønnsoppgjøret. Les mer > | Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
Brudd i forhandlingene om IA-avtalen: Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) videreføres ikke. Les mer >
Hva kan Norge lære av Sverige for å unngå å havne i samme situasjon? Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund, dro til Stockholm for å få et større innblikk i de «svenske tilstandene».
Hun har lenge advart mot utviklingen vi nå ser i Norge. Politiet har gjentatte ganger slått alarm om kriminalitetsutviklingen. Samtidig står 447 politiutdannede uten jobb i etaten. Tirsdag dro Skatvold til Stockholm for å lære mer om prosessen som har ført til den kraftige satsningen på svensk politi.
– Sverige innså alvoret litt for sent, men har siden 2016 rustet opp politiet. I perioden 2017-2024 er politibudsjettet økt med 80 prosent og det skal økes ytterligere i årene som kommer. Målet er 10 000 flere ansatte i svensk politi innen 2025, sier forbundslederen.
Etter regjeringsskiftet i 2022 har Sverige et nytt mål om å komme opp på EU-gjennomsnittet når det gjelder polititetthet. Det vil si over tre politi per 1000 innbyggere.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Samme utviklingstrekk
Forbundslederen møtte blant andre tidligere innenriksministeren, riksdagsmedlem Anders Ygeman fra Socialdemokratarna, som var blant initiativtakerne for politiopprustningen.
– Det bildet han skisserte av Sverige før de tok grep for flere år siden er dessverre de samme utviklingstrekkene vi ser i Norge i dag. Ygeman fortalte om hvilke grep de hadde tatt med flere politiansatte, etablering av to nye politiskoler, innskjerping av straffene, overføring av oppgaver til blant andre kriminalomsorgen og flere fengsler, sier Unn Alma Skatvold.
Anders Ygeman trakk frem at tross satsningen, så har Sverige mislykkes med den forebyggende biten og hvordan forhindre at unge rekrutteres til de kriminelle gjengene.
– Hans klare oppfordring var at Norge må ha en sterkere satsning på forebyggende tiltak enn hva Sverige har hatt, blant annet at politiet må være tett på skoler. Som Ygeman påpekte er det svært få som starter sin kriminelle løpebane med å sprenge bomber, sier Skatvold.
Tross Sverige sine store utfordringer er Ygeman klar på at situasjonen hadde vært langt verre dersom man ikke hadde økt antall flere politifolk.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Omfattende kriminelle nettverk
Forbundslederen fikk også møtt riksdagsmedlem Fredrik Kärrholm fra Moderaterna som har jobbet som politi i Stockholm i over ti år. Han tok Unn Alma Skatvold og TV 2 ut med til Lidingö hvor en bombe hadde blitt sprengt av i et boligkompleks samme natt.
– Det gjør inntrykk. Eksplosjonen på Lidingö var den andre eksplosjonen på få timer i Stockholm. Lidingö er et boligområde som ikke inngår i de bydelene som politiet har definert som utsatte områder. Dette viser bare hvor uforutsigbare de kriminelle gjengene er og hvor infiltrert de er i hele samfunnet, sier Skatvold.
Årlig trusselvurdering
Samtidig som forbundslederen var på besøk i Sverige ble den årlige trusselvurderingen i Norge lagt frem. Den viser at svenske kriminelle aktører vil være en trussel i Norge fremover.
– Jeg er ikke overrasket. Det er dette vi har advart mot i flere år. Sverige oppbemanner, mens Norge nedbemanner. Det gjør oss til et attraktivt naboland for kriminelle gjenger og nettverk, sier Unn Alma Skatvold bekymret.
Hun får støtte av Polisforbundets leder, Katharina von Sydow, som mener det er viktig at Norge tar problemene på alvor og at man nå må ta grep.
– Det er fortsatt en alvorlig situasjon med den grove kriminaliteten i Sverige, men vi ser også at de satsningene som er gjort på mer politi og nye verktøy gir effekt i form av at svensk politi pågriper flere og forhindrer flere lovbrudd tidligere, sa von Sydow til TV 2.