Ny podkastepisode av «I varetekt»:

Politiet fortjener høyere lønn

Klemet Rønning-Aaby, forhandlingssjef i Unio

Klemet Rønning-Aaby er forhandlingssjef i Unio.

Foto: Unio

«Politiet fortjener høyere lønn – slutt», var Unios forhandlingssjefs klare beskjed da han gjestet podkasten «I varetekt» denne uka. Lønnsforhandlingene starter på mandag, og det er store forventninger til å rette opp fjorårets gap mellom privat og offentlig sektor.

– Jeg synes det er høyst fortjent at de som har tilpasset seg koronasituasjonen, blant annet politiet med Schengen-grensekontroll og alt det som hører med, og de som står og er katastrofeledere på kanten av jordras og alt det som ellers som måtte skje, fortjener et bedre lønnsoppgjør i år og få tilbake det tapte fra i fjor, sier forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby, i ukas episode av «I varetekt».

Denne uka er det lønnsoppgjøret spesial i Politiets Fellesforbunds podkast.

Forhandlingssjefen legger til at det også er andre yrkesgrupper i offentlig sektor som har stått i det det siste året, og som nå fortjener et godt oppgjør. Han nevner lærere i skolen og selvfølgelig helsepersonell og sykepleiere som har stått i primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

– Så det er klart at våre grupper som har høyre utdanning og som har høy kvalitet på det de driver med nå fortjener noe mer enn klapp og applaus. De fortjener et godt lønnsoppgjør, sier han i «I varetekt»

Pandemien fører fortsatt til mye usikkerhet

Dette er det andre lønnsoppgjøret siden pandemien slo innover oss i fjor vår, og selv om det fortsatt er stor usikkerhet rundt hvordan dette vil påvirke oss fremover er forhandlingssjefen i Unio veldig tydelig.

– Jeg har trua på at vi skal få et godt oppgjør i år, ikke minst som følge av at fjoråret ble så magert. Vi har en ambisjon om en klar reallønnsvekst for våre medlemmer, sa Rønning-Aaby i podkasten.

Lønnsoppgjøret i fjor ble utsatt til høsten og var først ferdig forhandlet i oktober. Dette ble et svært magert oppgjør.

Industrien stakk ifra med pengene

Frontfaget, som er industribedriftene i privat sektor, satte rammen for lønnsoppgjøret i fjor, og på grunn av hvor mye koronapandemien påvirket norsk økonomi og norske arbeidsplasser ble det manet til forsiktighet og moderasjon i oppgjøret, som fikk en ramme på 1,7.

En rapport over hvordan lønnsoppgjøret til slutt slo ut i de ulike gruppene ble presentert tidligere i vår, og viste overraskende at industrien selv hadde fått langt høyere lønnsøkning enn det offentlige – til tross for at det var de som manet til moderasjon. Industrien fikk en lønnsøkning på over to prosent, og varehandel og finansnæring på over tre prosent, ifølge rapporten.

– Da ble vi jo ganske forbanna. De som kom med tallet 1,7 og en pekefinger til offentlig sektor fikk selv 2,2. Fjoråret var en provokasjon og det kan ikke gjenta seg. Dette vil vi ha igjen i år, så får vi se hvor langt båten bærer også videre, sier forhandlingssjefen i podkastepisoden.

Forhandlingene i offentlig sektor starter førstkommende mandag og skal være ferdige fredag 30. april. Blir det ikke enighet innen denne fristen, går oppgjøret til mekling.

Hør hele episoden med Unios forhandlingssjef i Spotify, Apple Podcasts eller her: