Denne uken har Unio og Politiets Fellesforbund vært i møte hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Bakgrunnen er en pågående prosess der man skal avklare særregler for ansatte med særaldersgrenser som fortsatt har plikt til å fratre ved særaldersgrenser. Som de fleste av våre medlemmer kjenner til, ble plikten til å fratre for våre medlemmer fjernet i 2021. Forsvarsansatte har fortsatt pliktig avgang.
– Selv om Forsvaret fortsatt har pliktig avgang etter den millitære lovgivningen, er det relativt stor politisk og faglig interesse for å fjerne plikten også i Forsvaret. Stortinget ønsker å fjerne plikten til å fratre ved særaldersgrenser – også i Forsvaret. Vi skal ikke forskuttere denne prosessen, da den har sin egen dynamikk, men det forstyrrer prosessen med å avtale særregler for de som fortsatt skal ha plikt, en prosess som hadde frist 1. juli 2024. Partene er derfor enige om å gi seg selv noe lengre frist, og har endret denne til 1. oktober 2024, sier Roar Fosse, forhandlingssjef i Politiets Fellesforbund.
Unio og Politiets Fellesforbund er opptatt av likebehandlingsprinsippet knyttet til ansatte med like særaldersgrenser som har samme begrunnelse. Derfor blir det behov for klare regler for hva som gjelder både for politi, forsvar og brannvesen:
– Unio og Politiets Fellesforbund vil følge prosessen tett fram mot en ny frist satt av partene, 1. oktober. Ryddige vilkår for dem med særaldersgrense er en forutsetning for å kunne følge opp statens mål om å både beholde, utvikle og rekruttere viktig personell, sier Fosse.