Pensjon:

Unio vant frem i pensjonsforhandlinger

Roar Unn Alma og Vegar

– Å få økt fribeløpet fra 1 G til 2,7 G betyr mye for mange av våre medlemmer som går av med tidligpensjon, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold, her sammen med forbundsnestleder Roar Fosse (t.v.) og forbundssekretær Vegar Monsvoll. Arkivfoto.

– Når regjeringen også fjerner forsvarsansattes plikt til å gå av ved særaldersgrensen, er vi meget fornøyd med at både ansatte i politi, brann og forsvar skal omfattes av de framforhandlede særreglene som gir alle med særaldersgrense 60 år eller 63 år et høyere fribeløp ved siden av den nye tidligpensjonen, sier Unio-leder Steffen Handal.

Fribeløpet for disse gruppene blir på 2,7 G (334 876 kr).

Det er på bakgrunn av avtalen om pensjonsregler for de som har særaldersgrense fra august 2023 ført forhandlinger om særregler for de som har pliktig fratreden. I dag er det bare ansatte i forsvaret som har pliktig fratreden, mens politi og brann mistet pliktig fratreden i 2021.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

PXL 20250113 125350869 1 771x1024

Arbeids-og inkluderingsminister Tonje Brenna og Unio-leder Steffen Handal.

Foto: Unio

Likebehandling av forsvar, politi og brann

– Unio har hele tiden ment at rene likebehandlingsargumenter tilsier at særregler for de som har ny tidligpensjon også må gjelde for politi og brann når pliktig avgang fjernes i forsvaret også, sier Steffen Handal på Unios nettsider.

– Regjeringen endret spillereglene for disse forhandlingene når «plikten» i forsvaret også blir fjernet. Og det kan skje alt fra 1. juli 2025. De første årskullene som kan ta ut tidligpensjon etter de nye reglene vil ha hatt god tid til å tilpasse seg. Vi har vunnet fram med vårt krav om likebehandling mellom politi, brann og forsvar. Dette er en klar Unio-seier, sier Handal.

Regjeringens fjerning av plikten i forsvaret innebærer at det vil ha gått mange år for ansatte i både forsvar, politi og brann når de første årskullene med aldersgrense 63 og 60 år kan ta ut tidligpensjon etter de nye pensjonsreglene i 2027/28. Disse reglene som ble avtalt i en pensjonsavtale i 2023, gir bl.a. avkorting i tidligpensjonen hvis arbeidsinntekt ved siden av tidligpensjonen er større enn ett grunnbeløp (1 G = 124 028 kr). Dette var et kontroversielt punkt i forhandlingene i 2023. I den gamle ordningen kan ansatte med tidligpensjon fra politi, forsvar og brann ha arbeidsinntekt fra privat sektor helt uten avkorting av tidligpensjonen.

Alle hovedorganisasjonene har skrevet under avtalen med regjeringen om de nye særreglene. Her finner du den signerte avtalen (PDF, 0,9MB).

Betyr mye for mange medlemmer

– Vi er tilfredse med at ministeren har forstått viktigheten av likebehandling av de ansatte i forsvar, politi og brann. Å få økt fribeløpet fra 1 G til 2,7 G betyr mye for mange av våre medlemmer som går av med tidligpensjon. Samtidig ligger det incentiver for de av våre medlemmer som velger å stå lenger i jobb ut over tidligpensjonstidspunktet, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.