I etterkant av avtalen om å øke fribeløpet for annen inntekt i tidligpensjonsperioden for dem med særaldersgrense 60 og 63 år, har Politiets Fellesforbund fått flere henvendelser fra medlemmer som etterlyser bedre vilkår også for dem med særaldersgrense 65 år. Det har PF forståelse for, men vi håper å forklare litt av forskjellene mellom pensjonsreglene for særaldersgrense 60, 63 og 65 år og hvorfor særaldersgrense 65 ikke var et tema i forhandlingene fram mot avtalen av 13. januar.
Først vil Politiets Fellesforbund forklare noen sentrale begreper:
Tidligpensjon (også kalt særalderspensjon) er etter de nye pensjonsreglene forbeholdt særaldersgrense 60 og 63 år. Tidligpensjonen utgjør 66 prosent av sluttlønn (forutsatt full opptjening), og utbetales i henholdsvis 7 og 5 år fra særaldersgrensen.
Særalderspåslaget er et livsvarig tillegg til pensjonen de ansatte opptjener etter de alminnelige reglene i tjenestepensjonsordningen. Særalderspåslag gis til alle med særaldersgrense, men størrelsen for særalderspåslaget varierer mellom særaldersgrensene. For særaldersgrense 65 utgjør særalderspåslaget 5,8 prosent av sluttlønn (forutsatt full opptjening).
Ny avtalefestet pensjon («AFP») er også et livsvarig tillegg til den pensjon de ansatte opptjener etter de alminnelige reglene i tjenestepensjonsordningen. De nye AFP-reglene gjelder for dem som er født i 1963 og senere. For dem som er født før 1963 er AFP en tidligpensjon fra 62-67 år.
Det som ble avtalt 13. januar var å øke fribeløpet for annen inntekt i tidligpensjonsperioden fra 1 til 2,7 G for dem som har særaldersgrense 60 og 63 år. De ansatte som har disse aldersgrensene, har kunnet ta seg en jobb i det private uten å få redusert sin tidligpensjon. Det ble endret i den nye pensjonsavtalen fra 23. august 2023.
Gjelder ikke for dem med særaldersgrense 65 år
For dem som har særaldersgrense 65 år var dette ikke relevant, fordi særaldersgrense 65 år ikke lenger skal ha tidligpensjon. For særaldersgrense 65 år er den gamle tidligpensjonsordningen (62-67 år) erstattet av et livsvarig særalderspåslag og mulighet til å få livsvarig AFP. I så måte får de med særaldersgrense 65 år en fordel som de ikke hadde tidligere og som de med særaldersgrense 60 og 63 år ikke får; nemlig mulighet til å få AFP i tillegg til særalderspåslaget. Det utgjør en stor økonomisk verdi og fordel for dem med særaldersgrense 65 år. Det gjør blant annet at de med særaldersgrense 65 år har mulighet til å gå av tre år før aldersgrensen med både særalderspåslag og AFP (hvis alle vilkårene for særalderspåslag og AFP er oppfylt). For særaldersgrense 60 og 63 år fases adgangen til å gå av med tidligpensjon tre år før aldersgrensen etter den såkalte 85-årsregelen ut.
Ikke avkorting eller reduksjon av AFP-ytelsen
Etter de nye reglene for AFP gjøres det ikke avkortning i eller reduksjon av AFP-ytelsen for annen inntekt. Hvis man skal sammenligne AFP og tidligpensjonen, er AFP-reglene i så måte gunstigere siden tidligpensjonen – som særaldersgrense 60 og 63 har – avkortes med 66 prosent av inntekt over 2,7 G. Det er ingen slik inntektsgrense for AFP-pensjonen.
Rettet opp viktig punkt
Avtalen av 13. januar har bare rettet opp i et punkt som ble oppfattet som veldig urimelig for dem som har særaldersgrense 60 og 63 år, blant annet fordi det ikke er slike inntektsgrenser for AFP. De med særaldersgrense 65 år var aldri «rammet» av denne urimeligheten, så det var heller ikke naturlig – eller mulig – å ta opp igjen forhandlingene om pensjonsvilkårene for særaldersgrense 65 år. De nye pensjonsreglene for særaldersgrense 65 år er annerledes, men ikke av den grunn dårlige eller dårligere enn pensjonsreglene for særaldersgrense 60 og 63 år.
Politiets Fellesforbund gjør oppmerksom på at de nye pensjonsreglene ikke er vedtatt (lovfestet) ennå og at ovennevnte derfor er basert på PFs forståelse av de avtalene som er inngått og av uttalelser fra departementet i forbindelse med lovgivningsarbeidet.