En av Kripos’ mest betrodde

Tor Kallmyr2

Tor Kallmyr hos Kripos er månedens pf-er.

Tor Kjetil Kallmyr er en av Kripos’ mest betrodde medarbeidere. Han er politifaglig etterforskningsleder og leder nasjonal gruppe i fagutviklingsapparatet for etterforskning. Og han er en av politiets representanter i TV 2-programmet Åsted Norge. Han er månedens PF-er.

Tor Kjetil Kallmyr er månedens medlem av Politiets Fellesforbund. I denne artikkelen forteller han hvorfor det er viktig å være fagorganisert og hvilke saker han synes at Politiets Fellesforbund bør prioritere.

Hvor lenge har du vært politi?

– I snart 30 år – jeg gikk ut av Politihøgskolen i 1998.

Hva slags type jobber har du hatt i politiet?

– Jeg jobbet operativt de første årene i Oslo og Molde, patrulje og UEH. Så etterforskning, vold, vinning, narkotika, økoteam og så drap siden 2010 da jeg begynte på Voldsseksjonen på Kripos.

Fortell hva du jobber med for øyeblikket?

– Jeg er i avslutningen av å være leder for nasjonal faggruppe etterforskningsledelse i fagutviklingsapparatet for etterforskning. Der har vi levert nye nasjonale retningslinjer for melding om savnet person. Disse retningslinjene skal nå implementeres gjennom blant annet obligatorisk årlig opplæring (OÅO) og lokal opplæring i distriktene.

Og så har jeg to saker jeg for tiden jobber med, uten å gå inn på detaljer.

Hva er det beste med å være politi?

– Det er en meningsfull jobb som er utfordrende både faglig og personlig.

Hva er verst med jobben din?

– Det er ikke mye negativt, synes jeg, men jeg har en jobb som innebærer å være en god del på reise. Det er ikke alltid like morsomt å ikke kunne være hjemme i Møre og Romsdal.

Hvordan har kriminalitetsbildet endret seg i løpet av din karriere i politiet?

– Jeg synes det har endret seg en god del. Fra mine operative år i Oslo husker jeg en hverdag preget av et stort antall væpnede ran. I dag er vel antallet slike ran betydelig færre – i hvert fall på bensinstasjoner, banker og så videre. Det digitale rom er blitt en ny arena for mange typer kriminalitet som ikke var der da jeg begynte i politiet.

Er det noen utviklingstrekk du vil rope varsko om?

– Det som synes som et frislipp av narkotikabruk hos unge – det tror jeg vi kommer til å se store skadevirkninger av i helsevesenet på sikt.

Hva er det vanskeligste i din jobb?

– Å ta beslutninger på av og til begrenset informasjonsgrunnlag, navigere i et rom med enormt informasjonstilfang og det å skille relevant fra irrelevant informasjon.

Kripos kobles ofte inn når det er mistenkelige dødsfall. Er det fare for at mange drap rett og slett ikke blir oppdaget?

– Det er grunn til å tro at det er uoppdagede drap blant mistenkelige dødsfall.

Vold og trusler mot politiet er et økende problem. Er det noe du selv har opplevd?

– Det har jeg opplevd i operativ tjeneste.

Har du vært redd på jobb?

– Det har jeg opplevd flere ganger i trussel- eller voldssituasjoner der gjerningspersoner har utøvd grov vold mot andre og forsøkt det samme mot oss som uniformert politi.

Hva skal til for at Kripos kobles på en sak?

– Det fordrer at politidistriktene ber om bistand til teknisk, taktisk eller digital kompetanse.

Hvordan er ressurssituasjonen hos Kripos?

– Den kunne vært bedre, men vi forsøker å utnytte de ressursene vi har på best mulig måte. Jeg tenker vi som er politi alltid vil se et behov for å kunne gjøre mer, men det går en grense. Ressurssituasjonen i stort overlater jeg til Kripos- sjefen å si noe om.

Du er medlem av Politiets Fellesforbund. Hvor lenge har du vært medlem av PF?

– Det har jeg vært siden 1995, da jeg begynte på Politihøgskolen.

Hvorfor synes du at det er viktig å være medlem av en fagforening?

– Det er viktig å stå sammen, få fremmet viktige saker på en skikkelig og god måte. Fagforeningen er et viktig bidrag til det samfunnet vi har med ordnede forhold i arbeidslivet med rettigheter og plikter både for arbeidsgivere og arbeidstagere. Jeg har selv stått i en vanskelig sak hvor jeg fikk uvurderlig hjelp av Politiets Fellesforbund.

Hva er de viktigste sakene du synes at Politiets Fellesforbund burde prioritere?

– Jeg synes at Politiets Fellesforbund har hatt et godt fokus i alle de årene jeg har vært i politiet: Lønn og arbeidstid vil alltid være viktig i kombinasjon med en rekke forhold. At PF også har et overordnet fokus på bemanningssituasjon, ressurstilgang og viktigheten av langtidsplanlegging også i politiet – og jobber aktivt opp mot politikerne våre - synes jeg er viktig.

– Det aller viktigste mener jeg er å få på plass en langtidsplan for politiet slik Forsvaret har. Det må bli slutt på detaljbevilgninger der statsråder og andre skryter av å ha kjøpt inn 20 ekstra politibiler.