Forbundskontoret til Politiets Fellesforbund holder stengt til og med mandag 21. april 2025. Les mer >
Sjonglerer alvorlig kriminalitet og treffende karikaturer

Til daglig jobber Bjørn Henrik Nilsen med å avdekke alvorlig økonomisk kriminalitet fra Økokrims kontorer på Gjøvik hvor han er politioverbetjent ved bedragerienheten. På fritiden er han en aktet karikaturtegner.
Bjørn Henrik Nilsen er månedens medlem av Politiets Fellesforbund. I denne artikkelen forteller han hvorfor det er viktig å være fagorganisert og hvilke saker han synes at Politiets Fellesforbund bør prioritere.
Hvor lenge har du vært politi?
– Det nærmer seg tolv år.
Hva slags type jobber har du hatt i politiet?
– Jeg har hatt ulike typer jobber. Det startet med sommerjobb med orden og etterforskning i Telemark politidistrikt. Så har jeg jobbet på forskjellige steder innen utlendingspolitiet, både i distrikt og jobbet med bort- og utvisningssaker. Jeg har vært en del av politiets utlendingsenhet. Nå er jeg på Økokrim, hvor jeg jobber på den nyopprettede bedragerienheten, hvor jeg jobber med økonomiske bedragerier.
Fortell hva du jobber med for øyeblikket?
– For øyeblikket jobber jeg med en sak som handler om grovt bedrageri. Et stort antall mennesker har blitt lurt til å oppgi sensitiv informasjon, noe som har medført store tap for dem.
Hva er det beste med å være politi?
– Det beste med å være politi er alle de gode kollegaene som jeg har hatt gleden av å jobbe med opp igjennom. Muligens et klisjesvar, men for meg har det aldri handlet mest om oppgavene jeg skal gjøre, men hvem jeg skal gjøre dem sammen med. Jeg vil ta av meg hatten for alle jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med opp gjennom årene og sakene som vi i fellesskap har løst.
Hva er verst med jobben din?
– Jeg kan egentlig ikke klage på noe. Man kan oppleve situasjoner i jobben som er kjipt. Som for eksempel da jeg jobbet i Politiets Utlendingsenhet, så hadde vi mange asylsaker og med folk som fikk avslag og skulle ut av landet. Det å vekke en barnefamilie tidlig om morgenen og rive dem vekk fra livene de har levd de siste årene, har vært tøft. Barna kan være født i Norge, og UDI kan peke på foreldrenes ansvar i å bidra med opplysninger til å avklare situasjonen sin, men barna blir skadelidende. I slike situasjoner er jobben tøff, rett og slett.
Hvordan har kriminalitetsbildet endret seg i løpet av din karriere i politiet?
– Statistikk sier nok mye om dette, men det jeg synes er aller verst er at så mange unge dras inn i kriminalitet. Det er økt tendens til økt voldsbruk blant unge, og det er en bekymringsfull utvikling.
Er det noen utviklingstrekk du vil rope varsko om?
– Det presset som er på mange unge i dag, som fører til at de tyr til kriminalitet eller løsninger som Only Fans for å tjene mye penger, er bekymringsfullt. Man skal helst være mangemillionær før man er 25 år. Det er en utvikling jeg ikke liker. Jeg har barn selv og ønsker absolutt ikke noe slikt for dem.
Hva er det vanskeligste i din jobb?
– Det vanskeligste i min jobb er de såre situasjonene; det å måtte se baksiden av samfunnet kan være tøft. Veldig mange har det ikke noe bra. Det vanskeligste akkurat nå, i den nye jobben, er å finne plassen, organisere oss riktig og peke ut retningene. Dette er en utfordring i startfasen, men blir veldig bra.
Er du for eller imot generell bevæpning?
– Dette har vært tema veldig lenge og er et tema som opptar veldig mange av dem som jobber i politiet. Kloke hoder har hatt mange gode argumenter på begge sider av den diskusjonen. Selv mener jeg at de som har de beste vurderingene om dette tar avgjørelsen. Så merker jeg meg at elleve av tolv politimestere er for generell bevæpning. Lokallagslederne i PF er for bevæpning, og maktmiddelutvalget er også for generell bevæpning. Og så spør jeg meg hvorfor kriminaliteten i Norge skal være så annerledes at vi skal ta en annen vurdering enn nabolandene våre. Jeg heller nok mer mot ja enn mot nei.
Vold og trusler mot politiet er et økende problem. Er det noe du selv har opplevd?
– Jeg har ikke selv opplevd vold eller trusler som følge av jobben i politiet, men jeg vet om andre i politiet som har blitt utsatt for vold og trusler. Og med varige skader som følge.
Har du vært redd på jobb?
– Ikke egentlig, men jeg har vært engstelig for utfallet av enkelte situasjoner. I forbindelse med en uttransport Norge til Afghanistan minnes jeg en flyreise som ble ubehagelig. På distansen mellom Istanbul og Kabul ble det dårlig stemning på flyet og mye roping og skriking på et språk jeg ikke forstår. Jeg fryktet et masseslagsmål inne i flykabinen. Heldigvis hadde vi med oss en transportledsager som er relativt robust, og han klarte å holde «stram wire» under hele transporten.
Hvordan er ressurssituasjonen hos Økokrim?
– Full oversikt har jeg ikke, men jeg opplever at der hvor jeg jobber nå, bedragerienheten, blir satset på og har det bra ressursmessig.
Du er medlem av Politiets Fellesforbund. Hvor lenge har du vært medlem av PF?
– Jeg har vært medlem av Politiets Fellesforbund siden studietiden.
Hvorfor synes du at det er viktig å være medlem av en fagforening?
– Jeg kan ikke så mye om fagforeningsarbeid selv, men synes det er godt å legge tilliten til noen som vil kjempe min kamp som arbeidstaker. Jeg stoler på at PF gjør så godt det kan for å sikre mine rettigheter på arbeidsplassen og ikke minst lønnsutvikling.
Hva er den viktigste saken du synes at Politiets Fellesforbund burde prioritere?
– Lønn er den viktigste saken. Jeg opplever at det snakkes mye om lønnsutvikling i politiet. Mange velger å slutte for å begynne i andre typer jobber på grunn av bedre betingelser. Det er et faresignal.
Det ryktes at du er en dyktig karikaturtegner. Stemmer det?
– Jeg liker å tegne, det har jeg alltid gjort. Det har blitt en del oppdrag opp gjennom årene. Å tegne har alltid vært en kjær hobby. Jeg tror kanskje at kreativiteten fra tegningen hjelper meg i jobben, avrunder Bjørn Henrik Nilsen.