Politiets Fellesforbund har vært med på å finansiere forskningen som munnet ut i årets Medbestemmelsesbarometer, som ble presentert tidligere denne uka. Nestleder Roar Fosse var på plass og deltok i en paneldebatt sammen med Kjersti Barsok fra NTL, Vigdis Mathisen fra Finansforbundet og Espen Nordgård Jakobsen fra Samfunnsviterne. Under debatten la Roar Fosse vekt på hvordan Politiets Fellesforbund jobber med partssamarbeid, den norske modellen.
Årets rapport – som var en kvantitativ undersøkelse – tok for seg betydningen av ledelse, demokrati og jobbtilfredshet. En urovekkende trend er at ansatte i stadig oftere grad er misfornøyde med ledelse og HR.
Medbestemmelsesbarometeret har eksistert siden 2016. Hvert år forskes det på temaer som har betydning for arbeidslivet. I år var det ledelse, demokrati og jobbtilfredshet det var forsket på. Funnene ble presentert av de to forskerne Elin Moen Dahl og Inger Marie Hagen fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet. Det ble presentert noen hovedkonklusjoner, hvor disse kanskje var de viktigste:
- Jo mer representativ innflytelse – jo høyere trivsel
- Jo mer individuell innflytelse – jo høyere tilfredshet
- Jo mer ledelsen er preget av åpenhet – jo høyere trivsel, jo mer formalisering og kontroll – jo lavere trivsel
- Jo mer rettferdig arbeidsoppgavene fordeles – jo høyere trivsel
- Tilgang på goder – ingen betydning
Større krav
Medbestemmelsesbarometeret bød også på andre interessante funn: 30 prosent av de spurte anser at de har fått mindre innflytelse på jobben. Videre svarer 26 prosent av tillitsvalgte som er spurt at de har fått mindre innflytelse. 37 prosent av de spurte oppfatter at tempoet og kravene på jobben har blitt høyere. Hovedkonklusjonen i rapporten som ble lagt fram er at bildet ikke er veldig lystig og at utøvelsen av ledelse har et stort potensial.
Store endringer
Politietaten har over tid vært gjennom store endringer. Disse har blant annet medført en rekke sentraliseringer. Politiets Fellesforbunds erfaring er at et sterkt sentralt HR fort blir en hvilepute for mellomledere «for slik har Politidirektoratet sagt at det skal være». En slik situasjon utfordrer vår reelle medbestemmelse, men vi må hele tiden jobbe for gode prosesser og for å utvikle virksomhetene våre, sa Roar Fosse og fortsatte:
– Etter snart 30 år i politiet opplever jeg at noe av autonomien tas bort, og dette er skummelt. Politiets Fellesforbund er opptatt av at partssamarbeidet må fungere på lavt, mellomnivå og på toppnivå. I denne sammenhengen er opplæring viktig. Både om hovedtariffavtalen, arbeidsmiljøloven, den norske modellen og grunnlaget for partssamarbeidet. Vi må huske på at Norge er et av de mest produktive landene, og et godt partssamarbeid er noe av grunnlaget for dette resultatet. Ellers er Politiets Fellesforbund bekymret over at stadig flere uenigheter har en tendens til å havne i et juridisk spor. PF er opptatt av at det i større grad bør handle mer om medbestemmelse og gode kompromisser, sa Roar Fosse.
Du kan lese hele Medbestemmelsesbarometeret for 2024 her >