Denne uka har 37 av lederne i politi-Norge vært samlet for å få faglig påfyll innenfor viktige områder som ansettelsesprosesser, mangfoldledelse, den norske modellen, hovedavtalen, hovedtariffavtalen, styringsrett, økonomi og budsjettstyring. Kursarrangør Lars Reiersen – leder av PF Politilederne – opplevde en svært engasjert og lærevillig forsamling.
– Det er ingen tvil om at disse kursene er nyttige for lederne. Det er egentlig Politidirektoratet som burde gjennomføre slike kurs for sine ledere, men i Politiets Fellesforbund har vi rikelig med kompetanse innenfor de ulike fagområdene, og vi har 1 800 ledermedlemmer vi har et stort ansvar for. Derfor er slike kurs svært nyttige, sier Reiersen.
Han forteller at det er stor rift om plassene.
– Politiets Fellesforbund har holdt lignende kurs en rekke ganger i løpet av de siste årene. De blir alltid fylt opp, så det er ikke noen tvil om at dette er kurs som medlemmene våre har behov for. Det er viktig at lederne har god kunnskap om avtaleverket, fortsetter PFPL-lederen.
Rutinerte foredragsholdere
Innenfor hvert av kursemnene har Politiets Fellesforbund spesialkompetanse. Forbundssekretærene Bente Elisabeth Bugge (ansettelsesprosesser), Kari-Anne Kristiansen (mangfoldledelse), Espen Sjeggestad (hovedavtalen/hovedtariffavtalen/ATB) og Dag Arne Thoresen (økonomi og budsjettstyring) gikk i dybden innenfor sine fagområder – og høstet stor ros fra kursdeltakerne. Sven Arne Kjepso fra Oslo politidistrikt bistod Espen Sjeggestad.
Den norske modellen
Forhandlingssjef Roar Fosse holdt et engasjerende foredrag om den norske modellen, mens kursleder Lars Reiersen stod for en solid innføring i hvilke muligheter og begrensninger hovedavtalen gir med tanke på styringsrett.
– De 37 lederne som var på kurs representerte et stort spenn i forhold til deres daglige arbeidsoppgaver. Her var alt fra stasjonssjef til avsnittsledere til tjenesteplanleggere og etterretningsfolk. Jeg tror det har en stor verdi å bringe ledere sammen og la dem utveksle erfaringer og utfordringer. Lederne kan føle seg alene og er ofte under press både fra overordnede og dem de har personalansvar for. Å legge til rette for at de har en arena hvor vi kan ta opp aktuelle problemstillinger er etter mitt syn veldig viktig og er noe vi skal fortsette å prioritere, sier Lars Reiersen – som selv har mer enn 20 års erfaring som leder i politiet, deriblant hundefører, etterforskningsleder, lensmann og stasjonssjef.
Unn Alma skapte stemning
Forbundsleder Unn Alma Skatvold var på plass og la fram hvilke prioriteringer Politiets Fellesforbund har hatt det siste året og hva som skal være veien videre.
– Jeg møtte en veldig engasjert gruppe ledere, og jeg synes det er veldig å viktig å vise lederne at vi også representerer dem. Jeg forklarte hvordan vi jobber med politisk påvirkning, og jeg forklarte hvordan PF kommer til å opptre i et valgår. Jeg forklarte PF sin strategi for at ledere og ansatte i politiet skal få nødvendige ressurser til å kunne utføre det oppdraget det er satt til å utføre. Samtidig fikk jeg en god del tilbakemeldinger fra lederne som jeg kommer til å ta med meg. For meg ble det et veldig nyttig møte, sier forbundslederen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Snuser på en 6-er!
Heidi Myhre Teigen er leder av Felles straffesaksinntak (FSI) på Hamar. Hun har 39 år bak seg i politiet, er instruktør innenfor etterforskning, har ledet Statens barnehus på Hamar og har hatt en topprolle på operasjonssentralen på Gjøvik. Bare for å nevne noe av hennes varierte bakgrunn. Hun kunne fortelle at det er vrient å skaffe seg en plass på et kurs som det PF nå arrangerte.
– Det er rift om plassene på nyttige kurs. Det arrangeres kurs for ledere også i politidistriktene, men nåløyet er trangt. Jeg er svært glad for at jeg fikk muligheten til å delta. Jeg synes sammensetningen av temaer var midt i blinken. Foredragsholderne var svært kunnskapsrike og hadde stor formidlingsevne, sier Myhre Teigen.
Hun synes hun dro særlig nytte av foredraget om ansettelsesprosesser.
– Å ansette folk er en del av min lederrolle, og jeg snappet opp noen viktige detaljer som jeg skal ta med meg videre. Temaene som ble tatt opp er grunnleggende for norsk arbeidsliv, så dette var virkelig bra. Jeg vil også takke Politiets Fellesforbund for den rammen som skapes. Det legges opp til at man skal knytte nettverk og utveksle erfaringer, og forpleiningen var fabelaktig. Jeg har bare godord å si. Skal jeg gi en karakter, så vil jeg nok si at PF snuser på en 6-er. Svært bra levert!, sier Heidi Myhre Teigen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Terningkast 6!
En som også deltok på kurset var Per Marius Thorbjørnsen fra Sarpsborg. Han er politioverbetjent, har hatt en rekke ulike lederroller innenfor politiet og er i dag tjenesteplanlegger:
– Jeg har vært i politiet i snart 25 år og har vært med på en rekke kurs og videreutdanninger. Strengt tatt så burde det vært Politidirektoratet som gjennomførte kurs à la det jeg har vært på her, men jeg setter stor pris på at PF har fått på plass dette kurset. Det traff midt i blinken i forhold til hva jeg jobber med til daglig. Og jeg vil gi ros til foredragsholderne som var både svært dyktige og veldig engasjerte. Dessuten satte jeg stor pris på at så mange var samlet til middag i etterkant, sier Thorbjørnsen.
Han påpeker at det sosiale er viktig med tanke på å bli kjent med andre ledere i politiet.
– Jeg har blitt kjent med en rekke nye ledere som har omtrent de samme utfordringene som meg og som jeg kan komme til å dra nytte av. Jeg må medgi at jeg ikke alltid har vært enig med Politiets Fellesforbund i deres prioriteringer, og har kanskje ikke alltid følt at PF har vært på «min» side, men her fikk jeg valuta for kontingenten! Jeg satte også stor pris på at forbundsleder Unn Alma Skatvold tok seg tid til å møte oss og fortelle hvilke strategier PF har jobbet etter og hvordan det skal jobbes framover. Den innsikten var meget nyttig. For å konkludere: Det faglige innholdet var topp. Rammen rundt og nettverksbyggingen var glimrende. Det blir terningkast 6 fra meg, sier Per Marius Thorbjørnsen.