Lønn

Lønn er Politiets Fellesforbund sin viktigste sak.

Motiverte og dedikerte medarbeidere, som opplever at lønnsnivået stemmer med det ansvaret og den kompleksiteten politijobben har, er avgjørende for at politiet skal kunne nå de målene samfunnet har satt.

Fokusområde, Lønn

Arbeid for gode lønnsvilkår er en grunnleggende oppgave for en fagforening. Vektingen av lønnsarbeidet opp mot øvrige viktige oppgaver som arbeidsvilkår, fagutvikling, rolle i omstilling, samfunnsansvar mv. har i Politiets Fellesforbund vært oppe til debatt gjentatte ganger gjennom historien. Politiets Fellesforbund har definert lønn som vår viktigste sak. Våre medlemmer har en klar forventning til at vi som fellesskap skal kunne etablere gode lønnsvilkår for medlemmene. Det er tilsvarende forventninger til et grundig arbeid knyttet til arbeidsvilkår på generell basis.

En fagforening forvalter i de fleste tilfeller den enkelte arbeidstakers lønnsforhandlinger med arbeidsgiversiden. Den enkelte arbeidstakers tilfredshet med sitt fagforeningsarbeid er blant annet avhengig av at vedkommende opplever å få større lønnsmessig gevinst ved å overlate disse forhandlingene til fagforeningen fremfor å forhandle sin egen lønn.

Pensjon er en vesentlig del av de ansattes livslønn.

Overordnet handlingsplan

Politiets Fellesforbund sin overordnete handlingsplan påpeker at det skal lønne seg å være medlem i Politiets Fellesforbund. Å kjempe for våre medlemmers lønnsvilkår er en avgjørende oppgave for både medlemmer og tillitsvalgte. Det er viktig med rett lønn og god verdsetting som medvirker til at politiet klarer å rekruttere og beholde kompetente medarbeidere.

Pensjon er en sentral del av medlemmenes samlede lønnssituasjon. Det samme gjelder kompensasjoner for særlige belastninger som risiko, beordringer og ubekvem arbeidstid. Slike kompensasjoner skal ikke redusere våre medlemmers ordinære lønnsutvikling i tråd med resten av samfunnet.

Internt lønnsarbeid

Det er viktig for Politiets Fellesforbund å sikre at organisasjonen til enhver tid har kompetanse i alle ledd for å kunne drive godt lønnsarbeid. Kompetanseutvikling er en av kjernevirksomhetene i forbundet, og det brukes store ressurser på å utvikle de tillitsvalgte til å kunne forvalte hovedtariffavtalen på en måte som sikrer medbestemmelse og innflytelse i politidistrikter, særorgan og forvaltningsorgan.

Lønnsutjevning

For Politiets Fellesforbund er det grunnleggende at lønnsforskjeller som oppstår som følge av fusjon må utjevnes. Lik lønn for arbeid av lik verdi er et grunnleggende prinsipp innenfor et politidistrikt. Politiets Fellesforbund opplever ikke at Politidirektoratet er uenige i det, men at man er uenig i hvordan lønnsutjevningen skal finansieres, og hvor fort den skal gjennomføres.

Dårlig lønnsutvikling i politiet

Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet har gjennomført en analyse som viser at lønnsutviklingen i politi- og lensmannsetaten er mindre enn når man sammenligner med staten for øvrig. Hvor stor denne mindrelønnsutviklingen er, og innenfor hvilke områder den gjør seg mest gjeldende, er det knyttet noe uenighet til. Det jobbes nå med å få et omforent bilde mellom alle fagforeningene i politiet og Politidirektoratet rundt dette.

Lønn i omstilling

Vi forventer at regjeringen legger opp til fullfinansiering av nærpolitireformen. Politiet er i omstilling og omstilling koster penger. Investering i de ansatte vil være en viktig faktor for å få en vellykket reform. Det er en del av den omforente lønnspolitikken at lønnsnivået i etaten må gjenspeile lønnsnivået i staten for øvrig.

Lederlønnspolitikk

Lederlønnspolitikken i politiet må gjenspeile rollen, oppgavene, belastningen, risikoen, kravet til kompetanse, ansvaret, de psykiske krav og den kompleksitet som lederstillinger i politiet innebærer. Det er Politiets Fellesforbund sitt mål at ledersatsingen i politiet også skal innebære et bevisst og gjennomtenkt forhold til lederlønnssatsning innenfor ledelse på alle nivåer og fagområder.

Forventninger til arbeidsgiver

Politiets Fellesforbund forventer at arbeidsgiversiden har et bevisst forhold til lønnsnivå i politi- og lensmannsetaten. Vi skal rekruttere de beste og samtidig beholde dyktig arbeidskraft. Da er det viktig at lønnsnivået er på et slikt nivå at ansatte anser politietaten som et attraktivt sted å jobbe i et livslangt perspektiv. Et viktig grep er å sørge for at lønnsnivået er på nivå med gjennomsnittet i staten for øvrig.

Nytt lønnssystem i staten

Staten ønsket å fjerne både lønnstabellen og lønnsrammer i et nytt og modernisert lønnssystem under hovedtariffoppgjøret i 2018.

Dette kunne ikke Politiets Fellesforbund og Unio godta, fordi det ville frata oss mekanismer som er viktige for å sikre forutsigbar lønnsutvikling for medlemmene. I meklingen frafalt staten dette kravet.

Det har siden vært arbeidet intensivt i henhold til protokolltilførsel 1 i hovedtariffavtalen, som handler om å etablere et nytt lønnssystem i staten. Så langt har ikke partene på statsområdet blitt enige, men arbeidet med nytt lønnssystem i staten fortsetter.

Landsmøtevedtak om lønn

  1. Arbeid med lønnsvilkår for våre medlemmer er Politiets Fellesforbunds viktigste sak. Alle våre tillitsvalgte skal jobbe for at arbeidsgiver ivaretar våre medlemmer lønnsmessig – på sentralt nivå, virksomhetsnivå og delegert nivå – med de virkemidler som ligger innenfor hovedtariffavtalens rammer for de ulike nivåene. Ivaretakelsen må skje både kollektivt og individuelt.
  2. Pensjon er en del av våre medlemmers livslønn. Politiets Fellesforbund skal i landsmøteperioden påse at våre medlemmers og etatens behov ivaretas, og at våre medlemmer likebehandles med andre særalderspensjonister i offentlig sektor. Politiets Fellesforbund skal være en tydelig stemme dersom regjeringen åpner for å se på omfanget av særaldersgrenser. Dette vil ha stor betydning for norsk politis beredskapsevne.
  3. Det skal arbeides for at det etableres et minstelønnsnivå for bachelorutdannede i politietaten. Sekundært i de stillinger der det stilles krav til bachelorutdanning i stilling. Minstelønnsnivået skal harmoniseres med bachelornivået hos andre yrkesgrupper i offentlig sektor og hos helseforetakene.
  4. Det skal etableres karriereveier for alle politiansatte som sikrer økt livslønn. Kompetanse skal lønne seg og ansatte skal ha en reell mulighet til å utvikle seg i takt med politiets kompetansebehov. Politiets Fellesforbund skal bidra til å styrke lederes kompetanse på lønnsmessig ivaretakelse ifm. Karriereutvikling.
  5. Et politisk mål for Politiets Fellesforbund er å sikre en bedre grunnberedskap i norsk politi. I landsmøteperioden skal Politiets Fellesforbund ha fokus på hvordan lønnsmessige incentiver kan være med å understøtte anerkjennelse, rekruttering og evnen til å holde på kvalifisert personell i førstelinje. Det skal lønne seg å gjøre jobben i førstelinje.
  6. Politiets Fellesforbund sine lokallag har et særlig ansvar for å ha fokus på ivaretakelse av våre medlemmer lønnsmessig med de muligheter som ligger innenfor hovedtariffavtalens rammer.
  7. Politiets Fellesforbund skal søke å øke nivået for variable tillegg ut over dagens satser i hovedtariffavtalen.
  8. Det kreves betydelig endring i vilkår for beredskapsvakt i politiet dersom det skal være mulig å ha beredskapsvakt i arbeidsfri periode.
  9. Vedtakene (fra landsmøte 2024) erstatter tidligere vedtak vedrørende lønn og pensjon.

Landsmøte 2024: Innkommet forslag fra Oslo politiforening

Under Politiets Fellesforbunds landsmøte 2024 ble følgende vedtatt i innkommet forslag fra Oslo politiforening:

Politiets Fellesforbund skal jobbe for en forutsigbar og rettferdig innfasing av de nye pensjonsvilkårene. Overgangsreglene bør som et minimum gjelde for årskull til og med 1972 for de med særaldersgrense 60 og for årskull til og med 1969 for de med særaldersgrense 63. Dette ut ifra den fellesforståelsen hovedsammenslutningene hadde ved inngåelsen av avtalen i mars 2018. Politiets Fellesforbund bør prøve lovligheten av endringene i pensjonsreglene for de med særaldersgrenser, både i forbindelse med høring av lovforslag og eventuelt etter lovendringen i Stortinget.

Vedtatt 12.11.2024.

Ny hovedtariffavtale i staten

Merk: Ny hovedtariffavtale i staten for Unio og Akademikerne fra 1. mai 2022 medførte endringer i lønnssystemet. Det er ikke lenger lønnstrinn. Lønn blir oppgitt i kroner.

Se også spørsmål og svar om avtalen >

Mer informasjon

Kontaktpersoner

Bente Elisabeth Bugge

Bente Elisabeth Bugge

Forbundssekretær